Endelig norsk søtpotet

6. mai 2020Aktuelt
NORSK NYHET: For første gang har man lykkes med å dyrke søtpoteter i Norge. Foto: Leif Thire Bjertnæs.
NORSK NYHET: For første gang har man lykkes med å dyrke søtpoteter i Norge. Foto: Leif Thire Bjertnæs.

For første gang har en norsk bonde klart å dyrke frem søtpoteter.

– Det har vært dobbelt så vanskelig med søtpoteten som det jeg trodde, sier Leif Thore Bjertnæs i gartneribedriften Bjertnæs & Hoel, i en pressemelding.

Gartneriet har endelig lykkes med å dyrke norske søtpoteter, og det er godt nytt. Frem til nå har det kun vært importerte søtpoteter å finne i norske grønnsaksdisker. Vi nordmenn spiser i året cirka en kilo søtpotet hver. Og det er ikke rart, søtpoteten er nesten (om det er mulig) mer allsidig enn vanlig potet. Tenk søtpotetfries, søtpotetpannekaker, søtpotetrundstykker eller søtpotetgrateng. Listen er lang (se forøvrig listen over flere fristende søtpotetretter nederst i saken).

I tre år har gården på Nøtterøy i Vestfold, med midler fra det såkalte Grofondet, prøvd, feilet og testet ut om det har latt seg gjøre å dyrke på norsk jord. Og til slutt har de nå altså lykkes.

NY NORSK POTET: Endelig blir det nå norske søtpoteter å finne i butikkene. Da kan du for eksempel lage søtpotet-fries som Lise Finckenhagen her har gjort. Foto: Eivind Griffith Brænde/ VG
NY NORSK POTET: Endelig blir det nå norske søtpoteter å finne i butikkene. Da kan du for eksempel lage søtpotet-fries som Lise Finckenhagen her har gjort. Foto: Eivind Griffith Brænde/ VG

Naturlige fortrinn

Den aller største utfordringen har vært at søtpoteten trenger hundre dager med god sommer for å trives.

– Men fordelen med norsk matproduksjon er lang dag i sesongen og mye sol som gir sterke planter. Og så har vi en kald vinter som gjør at vi kan bekjempe sykdommer og insekter på en effektiv måte. Dette er naturlige fortrinn sammenlignet med andre land. Temperaturen hever vi ved hjelp av plasttunneler og fiberduk- slik vi har lært gjennom flere tiårs produksjon av tidlig grønnsaker, forklarer Bjertnæs.

Søtpoteten stammer trolig fra Sør-Amerika, men finnes ikke lenger i vill tilstand, ifølge Bama. Den er en eldgammel kulturplante som dyrkes i stor utstrekning i tropiske og subtropiske områder. På verdensbasis dyrkes 75 prosent av søtpotene i Kina, mens det vi spiser i Europa kommer i all hovedsak fra USA. Frem til nå har det i Europa kun vært kommersiell produksjon sør i Spania og Portugal. Og nå da altså, forhåpentligvis her i det kalde nord.

I salg allerede

I Norsk Landbrukssamvirke er de imponert over de innovative bøndene

– Det å lykkes med å produsere frukt, grønt og bær under så tøffe klimatiske betingelser som vi har i Norge, er et resultat av at mange bønder både drives og trives av å finne ut hva som er mulig, selv når risikoen er høy. Forskning, kunnskap og teknologiutvikling har bidratt til å gjøre det vanskelige mulig, men vel så viktig er den enkelte bondes pågangsmot og vilje til å prøve i praksis, sier Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke.

Den norske søtpoteten fra Nøtterøy er allerede i salg noen steder i Vestfold og Viken.

– Det kommer norsk søtpotet i butikken i flere regioner, og noe har kommet, men det kan ta et par – tre år før vi har et stort volum, forklarer Bjertnæs.

Inspirert til å spise mer søtpotet - her finner du noen av våre favorittoppskrifter :

Publisert: 06.05.2020 kl. 16:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?