Sommerens spiseguide til Oslo

Deilig mat fra Szechuan Chengdu og The Vandelay.
Deilig mat fra Szechuan Chengdu og The Vandelay.
Foto: Trond Solberg/Johanna Siring/VG
Mathias Steinbru

Bysommer er den beste sommeren. Når alle innbyggerne har reist til hytta, er det plass til masse tilreisende. Oslo endrer seg på sommeren. De blaserte bybeboere forsvinner og inn strømmer det til nysgjerrige, begeistrede tilreisende. Bruk byen, bad i fjorden, og spis dere mette flere ganger om dagen.

Frokost

Supreme Roastworks har akkurat åpnet på Aker Brygge, i det nye utstillingsvinduet til Porsche. Der kan du drikke en meget god bærtørket, etisk handlet, og bærekraftig dyrket kaffe mens du ser på de nye elektriske bilene. Eller du kan ta kaffen med deg ut og titte ut på øyene i Oslofjorden.

I den nye bydelen Bjørvika serveres god frokost. Men du er ikke alene. Se opp for selvavbildende mennesker når du går inn de rosa dørene på The Vandelay. En perfekt eggerøre er en god start på hvilken som helst dag.

Den kjente rosa døren utenfor The Vandelay.
Den kjente rosa døren utenfor The Vandelay.
Foto: Johanna Siring

I nabobygget kan du finne nyåpnede Café Platz, de åpner ti, men da kan du til gjengjeld få en frokost-burrito. Det er ikke ille det heller.

Lunsj

Det er lite som sier Oslo som vinbarer om dagen. Du kan finne en vinbar med stort utvalg av vin og enkle retter over hele byen, i alle bydeler.

På Tøyen har de smått legendariske restaurantørene Sverre og Susanne (Pjoltergeist) åpnet et sted for lunsj og formiddagsmat som heter Pillefyken. Gode ansjoser, spekemat fra Indre Oslo Matforedling, grønnsaker og ost er alt godt følge til det meget spennende vinkartet. Er du sulten er det salater også. Pillefyken stenger 18.00, men det er perfekt for videre rusling til neste vinbar.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Ille brød lager de beste surdeigsbrødene. Ta en tur innom bakeriet og ta med deg brød hjem. Indre Oslo Matforedling er å finne på de fleste seriøse og gode restauranter i Oslo. Det er den beste spekematen du får i byen. Ta en tur på Indre Oslo matforedling og se om det er mulig å kjøpe med seg litt spekemat hjem.

Det er lite som slår en skikkelig god sandwich. Det får du på Løkka Deli. Der får du også mye god fisk i hermetikk, og gode viner på glass utover tidlig kveld.

Det har åpnet en rekke med delikatesser utenfor sentrum, og alle disse fortjener et besøk. Ta en tur på Fagerborg og sjekk ut Havens. Spaser opp til Ullevål Hageby, ta en kaffe på Åpent Bakeri, og ta med deg litt mat fra Kolibri. Har du havnet på Skøyen, er Lokal kolonial et fint stopp. Der får du ikke bare delikatesser, du kan få en god lunsj og middag også.

Middag

Min personlige favoritt er den ikke lenger så skjulte perlen Szechuan Chengdu. Der serverer de den beste szechuan-maten i byen. Hvis du heller vil oppholde deg i sentrum er Dim Sum by Taste of China et flott alternativ. Dim sum passer hele døgnet, og her har de også et kort men fint vinkart.

Den ikke lenger så skjulte perlen Szechuan Chengdu.
Den ikke lenger så skjulte perlen Szechuan Chengdu.
Foto: Trond Solberg

Blå har kanskje Oslos flotteste uteservering, og nå har de en rekke popups med forskjellige restaurantører utover sommeren. De har også endelig kjøpt inn vin det går an å drikke.

Izakaya, japansk bistro, har dukket opp i en mengde de senere år. Befinner du deg på Youngstorget er Issho en fin start.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Noen hundre meter lenger mot vest finner du Izakaya på St. Olavs plass. Er du på andre siden, Grünerløkka, er nyåpnede Konoji et hett tips.

Tour de vinbar

Gå fra vinbar til vinbar. Spis deg gjennom en rekke småretter, og smak på god vin. En bedre kveld skal man lete lenge etter.

Esaias ligger i bakgården til domkirken. Oslos fineste bakgård.

En kjapp tur innom Radegast er å anbefale, der holder de vinkurs og smakinger hele året. Spis lett på Nektar før du tusler 50 meter til Eff Eff. På Eff Eff er det østers som gjelder. Østers og sider. Fra Eff Eff går du i fire minutter før du havner på Rett i Gapet. Spis en grønn salat med ansjos og drikk et glass av noe du aldri har smakt før. Gå bakken opp og avslutt på Merkur bar og Grotto.

Dagen etter krever kanskje litt fett, salt og syre. En gordita på Vaquera Verde kan hjelpe deg med å få formen opp til en ny runde i Oslos rike restaurant- og barverden. Gjenta listen over, og spis deg opp med en taco på Breddos dagen etter.

Psst! Vi har spiseguider til Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim også:

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?