Alkoholfri drikke som er perfekt til julematen

16. desember 2021Aktuelt
TRADISJONSMAT: Norsk julemat er salt og tungt, så noe friskt, leskende i glasset er på sin plass.
TRADISJONSMAT: Norsk julemat er salt og tungt, så noe friskt, leskende i glasset er på sin plass.
Foto: Stian Broch / VG
AvÅsa H. Aaberge, Mona BristølogHelle Øder Valebrokk

De beste tipsene til friske og fullgode alternativer å fylle glasset med til julemiddagen – enten kjøtt, fisk eller kaker står på menyen.

En liter julebrus midt på bordet eller en karaffel med lunket vann er på langt nær de eneste alternativene for alkoholfri julemiddag.

Allerede i 2019 skrev Godt om trenden «NoLo», som står for «no or low alcohol». Tilbake i 2018 startet bryggeriene å oppleve økt etterspørsel etter alkoholfritt øl.

Tendensen med alkoholfri voksendrikke er altså intet nytt, men de siste årene har Vinmonopolet opplevd en stadig oppgang i salget av både alkoholfritt øl og bobler uten alkohol.

– Hittil i år har vi solgt 23 prosent mer alkoholfritt drikke enn i samme periode i fjor, sier Anne Enggrav, fagansvarlig mat- og drikke i Vinmonopolet.

Hun forteller at det de siste fem årene har vært en femdobling av det alkoholfrie salget på polet. Både smak, utvalg og endret vanemønster er grunner til dette, tror Enggrav.

Det siste året har dessuten skjenkestopp sørget for at restauranter har måttet tenke nytt med eksempelvis juicepakker istedenfor vinpakker til bedre middager.

Med høytiden over oss og stengte kraner, hva er de beste alternativene for alkoholfri drikke til julemiddagen? Tips ligger nederst i saken.

Ikke nest best

Det er ulike grunner til hvorfor folk velger å droppe eller begrense alkoholen i julen. Fungerende generalsekretær i alkoholvett-organisasjonen Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen, er særlig opptatt av at barn skal slippe vonde opplevelser med berusede voksne i julen.

– Alle voksne som feirer sammen med barn bør ha et bevisst forhold til hvor grensen går, og når det går fra hyggelig til mer utrygt for barna, sier Pettersen.

Hun påpeker at alkohol kan gi endret oppførsel som barn lett kan bemerke, enn om det er bare litt.

Pettersen mener også at ytterlige coronatiltak gjør at man bør tenke seg om en gang eller to ekstra i år.

– Vi vet fra tidligere i pandemien at nedstengning gir mer hjemmedrikking, mer alenedrikking og mer drikking sammen med barn. Drikkingen blir ikke borte med skjenkestopp, den flyttes bare inn i stuen, advarer hun.

Enggrav og Pettersen deler oppfatningen om at det er det finnes fullgode alkoholfrie alternativer til julematen.

– Det er også en mulighet å bytte ut noe av alkoholen med alkoholfritt, for eksempel en alkoholfri juleøl sammen med et lite glass akevitt til ribben, sier Pettersen.

Hva med gløgg eller drinker uten alkohol til jul?
Hva med gløgg eller drinker uten alkohol til jul?
Foto: Johanna Siring / VG

Lag deilige drinker

Bartender Anne Maurseth slår et slag for at man gjerne kan gjøre en ekstra innsats for dem som velger alkoholfritt.

– Alle fortjener å få noe godt i glasset, og da må man strekke seg litt lenger enn Mozell-flasken eller eplemost for at gjestene skal ha en fin opplevelse, sier Maurseth.

Hun driver baren The Conservatory i Oslo, og har tidligere vært med på å fronte kampanjen «The Saviour» for å fremme alkoholfri drikke.

– De siste årene har det vært en stor forandring i folks drikkemønster. Folk drikker mindre, men bedre. Det synes jeg er positivt, sier Maurseth.

Bartender Anne Maurseth tipser om å legge litt ekstra kjærlighet i alkoholfrie drinker.
Bartender Anne Maurseth tipser om å legge litt ekstra kjærlighet i alkoholfrie drinker.
Foto: Johanna Siring / VG

Bartenderen er enig i at det nå finnes flere gode alkoholfrie produkter som gjør det enklere å servere en god, alkoholfri drink til gjestene.

– Jeg er opptatt av å lage drinker med voksne smaker og ikke tuttifrutti-drinker à la danskebåten når man skal servere drikke uten alkohol. Det å diske opp med en bra, hjemmelaget iste er i seg selv flere hakk opp for hjemmebartenderen. Da har du kommet langt.

– Jeg drikker gjerne alkoholfritt som har et lavt sukkerinnhold og gjerne med litt bitterhet. Te har naturlige tanniner som gjør den til et godt alternativ til vin, tipser Maurseth.

Her er alkoholfrie tips til hva du kan servere i glasset til julemiddagen:

 • Aperitiff: Til aperitiff vil det smake utmerket med en frisk og ikke for søt musserende alkoholfri vin.
  Du kan også prøve å lage en «gløggsecco» med 1 del eplegløgg og 3 deler alkoholfri prosecco-lignende vin.
 • Ribbe: Ribbe, medisterkaker og julepølse er fete retter som passer godt med noe friskt. Derfor kan et godt alkoholfritt alternativ være en frisk og fyldig eplemost. Et godt alkoholfritt juleøl blir heller ikke feil.
 • Pinnekjøtt: Pinnekjøtt er salt og fett. Det serveres vanligvis i kombinasjon med kokte poteter og sødmefull kålrabistappe. Gode alkoholfrie alternativer til pinnekjøttet er smaksrike drikker som eplemost med aroniabær eller en eplemost med en god dæsj ingefærøl i. Eller et mørkt alkoholfritt øl.
 • Torsk: Torsk i julen kombineres gjerne med kokte poteter, gulrøtter og smørsaus. Til denne festretten bør du prøve en limonade gjerne blandet ut med litt mineralvann. Det er både friskt og leskende. Et alkoholfritt hveteøl har litt aroma av sitrus og urt som passer til maten.
 • Lutefisk: Til den tradisjonelle lutefisken er det godt med en alkoholfri sider. Til den milde, men relativt salte retten er det godt med den forfriskende fruktigheten som finnes i sider.
 • Rakfisk: Vellagret rakfisk har en markant nesten osteaktig smak, og det du drikker til bør smake like mye. Mildere rakfisk trenger ikke like intense drikker.
  En alkoholfri musserende vin er en god og rensende kontrast til den glatte fisken. Det samme gjelder for fruktmoster tilsatt kullsyre.
  Snapsen kan erstattes med ingefær- og gulrot-shot som du lager selv med juicemaskin.
 • Kalkun: Kalkun i seg selv er magert og mildt på smak. Det er tilbehøret som i stor grad påvirker drikkevalget. Er det svisker og epler i tilbehøret kan man velge mye det samme som til ribbe. En fyldig eplemost blir som et sursøtt tilbehør. En alkoholfri pilsner er et leskende alternativ, eller hva med like deler mineralvann og tranebærjuice?
 • Nøttestek: Vegetar-julefavoritten har dype og rike smaker av nøtter og varme krydder. Til det er det kan det være godt med et mørkt og krydret juleøl eller et godt ingefærøl. Blir det for søtt kan du blande det ut med litt mineralvann.
 • Kaffe og kaker: Julens søtsaker blir ekstra gode med deilig drikke til. Prøv Dessert Deluxe til småkaker, nøtter eller multekrem. Det er en søt drikk som er laget på eplesorten Aroma.
  Avec kan byttes ut med iskaffe. Det lages enkelt ved å fryse ned rester fra morgenkaffen i isbitformer. Når isbitene er klare, fyller du på med din favorittmelk. Med en kule is på toppen, litt pisket krem eller revet mørk sjokolade får du en festlig og alkoholfri avslutning på måltidet.

Kilder: Anne Enggrav, fagansvarlig mat- og drikke i Vinmonopolet, og Av-og-til.

Publisert: 16.12.2021 kl. 15:40


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?