Til hovedinnhold

Inviter til et herlig sommerkalas

15. juli 2022Aktuelt
UTEFEST: Ta med bord, stoler og duk og nyt sommerkvelden, god mat og selskap utendørs.
UTEFEST: Ta med bord, stoler og duk og nyt sommerkvelden, god mat og selskap utendørs.
Victoria Dam/Sultne Gutter
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Dander et deilig selskap ute i hagen, på en platting, plen, i skogen eller ved sjøen. Så trenger du bare gjester, et bord, blomster og god mat. Og her er noen ekstra lure tips.

Noen elsker å være vert: Planlegge maten, pynten, musikken, handle inn, dandere blomster og dekorere. Andre blir stresset bare av tanken på å kokkelere til mange. Men alle kan mestre det.

Enten du er typen som synes å invitere er stressende eller koselig, kan et par ess i ermet kanskje gjøre deg til en litt bedre vert – og det ganger både gjestene og deg selv. For man vil jo ha det gøy på sin egen fest og skape en minneverdig sommerkveld.

Vi har fått noen smarte tips som kan gjøre sommerfesten enda festligere.

Magnus Liøkel og Ole Samuelsen, kjent som Sultne Gutter på Instagram, lager mat, inviterer, danderer og serverer gjerne ute.

– Hva lager dere når dere har gjester og skal spise utendørs?

– Vi liker å lage flere enkle retter som kan settes midt på bordet og deles. Ofte spiller et stort stykke grillet fisk eller kjøtt hovedrollen. Så lar vi ulike tilbehør og småretter spille biroller.

Lag mat som kan deles, tipser Magnus Liøkel og Ole Samuelsen.
Lag mat som kan deles, tipser Magnus Liøkel og Ole Samuelsen.
Sultne Gutter
– Lag salater og andre kalde retter på forhånd, slik at slik at det ikke blir så mye armer og bein rett før servering, tipser Sultne Gutter.
– Lag salater og andre kalde retter på forhånd, slik at slik at det ikke blir så mye armer og bein rett før servering, tipser Sultne Gutter.
Sultne Gutter

– Vi prøver å bruke så mye norske råvarer som mulig. Nå om sommeren blir det mye kål, tomater, urter og andre grønnsaker. Sommerkål, blomkål og gulrøtter er nydelig på grillen, for eksempel. Husk at varme retter fort blir kalde utendørs. Det kan derfor være greit å holde seg til kun én eller to varme komponenter. 

– Til dessert lager vi ofte en sitronterte med italiensk marengs. Den er lett og frisk og kan lages i forveien.

La norske råvarer skinne på sommerfesten.
La norske råvarer skinne på sommerfesten.
Sultne Gutter

– Hvilke forberedelser gjør dere? Hvordan kose seg og være vert?

– Lag en liste med ting du skal gjøre, og i hvilken rekkefølge. Stryk av gjøremål underveis. Det er fort gjort å glemme ting om det er mye som skal gjøres. Det er lov å be en gjest eller to komme litt før de andre for hjelpe til i innspurten, tipser guttene.

– Og så er det ikke verdens undergang om ikke alt blir perfekt. Ta det med ro, le av deg selv, og ikke påpek alt som kunne vært bedre. Gjestene slapper av om du slapper av. 

– Husk at den viktigste pynten ofte er beliggenheten. Flytt bordet fra sin vante plass og til en nytt sted, for eksempel til en annen del av hagen eller ned på brygga. Da blir måltidet plutselig mer minneverdig, tipser Sultne Gutter.
– Husk at den viktigste pynten ofte er beliggenheten. Flytt bordet fra sin vante plass og til en nytt sted, for eksempel til en annen del av hagen eller ned på brygga. Da blir måltidet plutselig mer minneverdig, tipser Sultne Gutter.
Sultne Gutter
Magnus Liøkel og Ole Samuelsen.
Magnus Liøkel og Ole Samuelsen.
Privat

– Hva dekorerer dere helst bordet med i sommer?

– Ofte er vi på hytter eller på ukjente steder om sommeren, og da liker vi å rote rundt i skuffer og skap etter gamle serviser og artige pyntegjenstander. 

– Bruk det som er tilgjengelig rundt deg. Plukk blomster fra hagen eller langs veien, bruk gamle hermetikkbokser som vaser, bruk et slitent dynetrekk som duk. Det er bare sjarmerende om ting ikke matcher. 

Idyllisk liten sommermiddag à la Sultne Gutter.
Idyllisk liten sommermiddag à la Sultne Gutter.
Sultne Gutter
Bruk det du har av stoler og bord ute og inne, og lag langbord i hagen. Sett sammen så blir det plass til alle.
Bruk det du har av stoler og bord ute og inne, og lag langbord i hagen. Sett sammen så blir det plass til alle.
Victoria Dam

For Victoria Dam, som deler inspirasjon til hjem og hage under Hagebyen på Instagram, er det viktig at både store og små hygger seg på fest.

– Hva lager du når du har gjester og skal spise utendørs?

– Jeg pleier å lage en buffé med flere ulike kalde retter så det finnes noe for alle som kommer. Gjerne retter som er enkle og som lages dagen før.

– Mettende salater med mye frukt og grønt er fint. En favoritt er avokadosalat med sprø salat, vårløk, avokado, presset sitron, olivenolje, balsamico og sort pepper. Den er lett å lage i store porsjoner og sitronen holder salaten frisk.

– En vannmelon-pizza er også svalende varme sommerdager, her bruker jeg parmaskinke, fetaost og mynte, og vannmelon i bunnen som er skåret i pizzaskiver.

– Det er også veldig godt med bær på store fat! Her har jeg pyntet kaken med både tørkede og levende blomster! Sjekk så blomstene er spiselige for du bruker dem i mat. 
– Det er også veldig godt med bær på store fat! Her har jeg pyntet kaken med både tørkede og levende blomster! Sjekk så blomstene er spiselige for du bruker dem i mat. 
Victoria Dam

– Hvilke forberedelser gjør du for å unngå stress før og når gjestene kommer?

– Jeg pleier å lage mye av maten i forkant, også desserter. For eksempel både kakebunner og ostekake er perfekt å ha i fryseren for så å plukke frem og pynte med bær før selskapet. Bruk stødige brett når du bærer ting ut, så får du ut mye samtidig.

– Hvordan kose seg og være vertinne?

– Lag gjerne en hyggelig drikkestasjon i forkant, bruk karafler og dispensere, så slipper du legge tid på å gå inn og ut og fylle på med drikke. Pynt gjerne drikken med bær, sitron og mynte. Også i vannet, det gjør det mye hyggeligere.

Drikken kan godt stå ute, så kan gjestene forsyne seg selv. Bruk gjerne spiselige blomster og blader i vannet, som Jasmin, solbærblader og rabarbrastilker, tipser Dam.
Drikken kan godt stå ute, så kan gjestene forsyne seg selv. Bruk gjerne spiselige blomster og blader i vannet, som Jasmin, solbærblader og rabarbrastilker, tipser Dam.
Victoria Dam
Små detaljer, som spiselige blomster i isbitene, kan gjøre stor forskjell.
Små detaljer, som spiselige blomster i isbitene, kan gjøre stor forskjell.
Victoria Dam

– Lag et hyggelig sted for barna, der de kan kose seg og leke. Her har jeg dekket et barnebord med Afternoon tea tema til de små, med kake og leker som pynt! Gjør det koselig og lag en egen verden for dem, så de også synes det er gøy å være på fest, tipser Dam.

En egen liten fest for de små.
En egen liten fest for de små.
Victoria Dam

– Hva pynter og dekker du helst bordet med i sommer? 

– Massevis av blomster, både levende og tørkede. Vakre gamle vaser med blomster fra hagen. Lin-servietter med hjemmelagde serviettringer, nytt og gammelt porselen fra loppemarkeder.

Victoria Dam mikser gammelt og nytt når hun dekker bord.
Victoria Dam mikser gammelt og nytt når hun dekker bord.
Victoria Dam
Victoria Dam

Matblogger og kokebokforfatter Nevada Berg bruker omgivelsene på gården sin i Numedal når hun inviterer til sommerfest.

– Hva lager du aller helst når dere har gjester og skal spise utendørs?

– Jeg elsker å lage mat ute, både å grille og steke, og å ta med bordet ut på enten på plattingen, i hagen eller til bålplassen nær skogen hos oss.

– Et sommermåltid skal skape følelse av samhold så jeg har alltid et brett med småretter på bordet sammen med hovedrettene, og nok til å være sikker på at alle er fornøyde. Maten skal reflektere det som er i sesong og ofte det som gror utenfor døren vår – bær, grønnsaker og ulike typer salat.

Grill fisk og server med friske grønnsaker.
Grill fisk og server med friske grønnsaker.
Nevada Berg

– Hvilke forberedelser gjør du for å unngå stress før og når gjestene kommer?

– Jeg forbereder alltid så mye som mulig på forhånd. Desserter lager jeg enten dagen før eller om morgenen.

– Det er også gøy å gjøre forberedelsene til en sosial aktivitet og inkludere gjester i å lage måltidet når de kommer. Hos oss er kjøkkenet og grillen ofte sentrum av festen med folk som snakker og har det gøy mens de hjelper til.

Berg inviterer gjerne gjester til bålplassen i skogen ved hjemmet hennes.
Berg inviterer gjerne gjester til bålplassen i skogen ved hjemmet hennes.
Nevada Berg

– Vi har ingenting imot å be folk passe grillen eller hjelpe å dekke på, eller bære ut møbler når de kommer. Jeg vil at gjestene våre skal føle seg som en del av familien når de kommer hjem til oss.

– Vi har også ofte sammenkomster hvor gjester tar med en rett til å dele mens vi står for hovedretten. Det bringer flere smaker til bordet og hjelper å skape en følelse av samhold rundt måltidet, i tillegg til at det minker arbeidsmengden til vertskapet. Det er alltid spennende å se hva folk tar med og maten funker som en samtale-starter, særlig når du har gjester som kanskje ikke allerede kjenner hverandre.

– Det viktigste er å ha det gøy med prosessen og ikke stresset for å ha alt perfekt. Folk kommer på besøk for å være sosial og ha det gøy.

Dekorasjon finner du i hagen, skogen eller en blomstereng nær deg.
Dekorasjon finner du i hagen, skogen eller en blomstereng nær deg.
Nevada Berg

– Hva pynter du helst bordet med i sommer?

– Markblomster! Og hva som helst jeg finner i naturen. Delikate farger og enkle settinger er alt du trenger. Naturen er skinner virkelig på denne tiden av året, så det er best å la den få skinne.

Publisert: 15.07.2022 kl. 15:05


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?