Kan man spise poteter som har brune «ringer»?

23. august 2022Aktuelt
RINGER: Ikke kornsirkler, men potetsirkler.
RINGER: Ikke kornsirkler, men potetsirkler.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Har du opplevd å finne noen brune ringer inni poteten? Dette sier eksperten om hva du skal gjøre.

En dag jeg skulle lage ovnsbakte poteter, ble jeg overrasket av synet som møtte meg da jeg delte de opp. Nesten alle hadde brune «ringer» inni seg, selv om de så fine ut på utsiden.

Kan man faktisk spise poteter som ser sånn ut? For min del ble det lite poteter denne middagen, og det føles jo ikke spesielt bra å måtte kaste så mye mat.

Iselin Sagen er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun forteller at det mest sannsynlig er symptomer på et jordboende virus, som motoppvirus eller rattelvirus. Hos potetsorter som Beate og Kerrs Pink kan rattelvirus føre til ringer eller buer inni poteten, ifølge Plantevernleksikonet.

– Potetene er ikke farlige å spise, men det er jo ikke særlig appetittlige. Og de brune ringene smaker nok ikke godt, sier hun.

– Skjær bort og kast de brune områdene, resten av poteten vil nok smake greit.

Ikke spis grønne poteter

Grønne poteter, derimot, skal du ikke spise. Grønnfargen kan nemlig tyde på at poteten har utviklet glykoalkaloider, som kan være giftig i store mengder.

– Når poteter utsettes for tilstrekkelig mengde lys, – og særlig når den ligger i romtemperatur, produseres to ting i poteten: Det ufarlige fargestoffet klorofyll som finnes i alle grønne planter, og stoffgruppen glykoalkaloider som kan føre til magesmerter, hodepine og kvalme, har potetforsker Eldrid Lein Molteberg ved Nibio sagt til Godt tidligere.

– Når poteten er grønn, kan dette derfor være en indikasjon på at poteten har vært utsatt for mye lys og derfor inneholder glykoalkaloider.

Du bør også holde deg unna spirene på spirende poteter, men du kan spise poteten såfremt du plukker av spirene først.

På jakt etter matinspirasjon? Her finner du alle våre oppskrifter med potet!

Publisert: 23.08.2022 kl. 14:26
Oppdatert: 16.01.2023 kl. 15:07


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?