Nå er søt og snodig kakekunst greia

22. april 2022Aktuelt
SOMMERKAKE: Med kreativitet, blomster og bær skaper kakekunstneren Amy Yip drømmende kaker.
SOMMERKAKE: Med kreativitet, blomster og bær skaper kakekunstneren Amy Yip drømmende kaker.
Foto: Yip Studio/Amy Yip
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Skakke fasonger, klumpete glasur og levende vekster som stikker ut – en uperfekt, kladdete kake fortjener en plass på kakebordet nå.

For et par år siden var perfeksjonistiske, nærmest gipsaktige kaker, ofte bestående av flere, rette lag, sirlig plassert rosa dekor og et dekke av en blank frosting «it» i sosiale medier. Så ble det retro-kaker - og etter hvert mer lekenhet.

Nå har nemlig den perfekte fasaden slått sprekker og kreativiteten har sluppet løs. Sjarmerende, drømmende og lekne kaker har det siste året markert seg som normen blant en ny generasjon kakebakere.

Godt har snakket med tre kakekunstnere, som deler sine versjoner av noe i krysningsfeltet kake og kunst på Instagram, som inspirasjon til hvordan du kan lage fantasifulle kaker.

Plukk i hagen og skogen

New York-baserte Aimee France (22) er selvlært kakebaker. Hun kreerer utelukkende det hun selv kaller «one of a kind»-kaker, gjerne på bestilling for kunder.

– Jeg baker etter sesong og liker å bruke ulike ingredienser avhengig av tid på året. Jeg baker aldri den samme kaken to ganger og sørger for at all dekorasjonen jeg bruker er spiselig, forteller hun i en e-post til Godt.

Årstiden inspirerer henne både hva gjelder dekor og ingredienser. Kakene France lager om sommeren har gjerne små blomster og friske urter, mens om høsten dekoreres kakene med epler eller blader.

France bruke helst olivenoljekake som base, da den er enkel å variere da den komplimenterer ulike smaker.

France forteller at hun høster og finner det meste av dekorasjonen hun bruker i sin egen hage og ute på tur i naturen.

– Jeg liker å bruke tørkede eller friske blomster og urter. Det meste av dekorasjonen jeg bruker plukker jeg når jeg besøker hjembyen min i New Hampshire. Jeg forsikrer meg om at alt jeg bruker til kakene er spiselig. Om jeg ikke høster det selv, kjøper jeg dekorasjonene på «farmers market» (tilsvarende Bondens marked i USA), sier France.

– Lag noe som du personlig er interessert i. Ikke prøv å kopiere andre, bare «go with the flow», tipser hun.

Eksperimenter og finn din stil

Litt lenger vest i landet, i Chicago, baker Hyun Jung. Også hun er selvlært og kreativ.

– Å bake så mye som mulig, hele tiden, fører til at man lærer nye ting og finner sin stil. Du trekkes mot ideer og uttrykk jo mer du lager, og finner sakte egne måter å eksperimentere på, sier Jung til Godt.

– Turer og tid i det grønne hjelper for meg. Jeg henter mye energi og inspirasjon fra naturen, men også fra besøk på nye markeder og butikker.

Også Jung foretrekker olivenoljekake som base.

– Den er så myk, men også stødig, sier hun.

– Det er også noe med å forme og skulptere marengs til snodige former som jeg nyter. Teksturene og kantene i marengsen endres også dramatisk når de blir karamelliserte med en fakkelbrenner.

Jung bruker gjerne en blanding av urter, frø og blomster til dekor.

– Jeg jobber stort sett med ulike spiselige blomster. Mens blomster bidrar til å sette kronen på verket på kreasjonene jeg lager, funker ofte tørkede urter, frø, frukt, nøtter og andre mindre biter som dekor.

– Jeg har en tendens til å favorisere å blande vekster med blader fremfor bare blomster og urter fordi blader gir et uttrykk av en eng eller skog på kaken.

Hva som smaker og funker best avhenger også av hva som er i sesong, sier Jung.

– Noen av kakene mine er maksimalistiske med vilt «landskap», mens andre er mer nedtonede, strukturelle komponenter, sier hun.

Brukt frukt og farger

Amy Yip er opprinnelig fra New Zealand men er nå basert i Brooklyn, New York, hvor hun driver kakestudioet Yip. Studio. Hun kombinerer bakgrunnen sin som tekstildesigner, med lærdom fra oppveksten i foreldrenes bakeri når hun skaper kaker.

– Jeg tror jeg jobber etter følelser. Jeg prøver å ikke se så mye på hva andre kakebakere gjør, og finner gjerne inspirasjon fra ting som ikke er kaker, som steiner og natur, kunst og mote, forteller Yip til Godt.

Yip lager kaker for kunder som ofte har en idé om hvilket tema de ønsker på kaken. Tenk gjerne over hvilke følelser eller stemning du vil uttrykke i kake-verket ditt.

– Det er fint å ha klienter som sender inspirasjonsbilder av hva de ønsker. Det inspirerer farger, form og tekstur på kakene mine.

– Min go-to smak er Matcha-kake med pasjonsfrukt-masse. Jeg bruker italiensk marengs-smørekrem fordi jeg føler det er mest stabilt for den type skulpturelle kaker jeg lager. Jeg elsker hvordan den jordlige, litt bitre smaken til matcha balanserer søtheten til pasjonsfrukt, sier Yip.

Til dekor er Yip glad i både blomster og frukt.

– Frukt er så perfekt! Jeg elsker å fremheve deres naturlige skjønnhet på kakene mine. Det er fint å bruke både frukt og blomster som er i sesong, men jeg har også en samling av tørkede blomster for hånden.

Fikk du lyst å bake? Kanskje kaken til 17. mai kan få et nytt uttrykk i år? La barna hjelpe til og gå tur i kjøkkenhagen eller skogen for dekor. Hvis du trenger ekstra inspirasjon, kan kanskje Godts lille kakebok være tingen.

Publisert: 22.04.2022 kl. 12:44
Oppdatert: 27.04.2022 kl. 14:26


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?