Det beste jeg vet med Maria Stavang

MARIA I ITALIA: Komiker Maria Stavang har lært seg å lage noen nye italienske favoritter.
MARIA I ITALIA: Komiker Maria Stavang har lært seg å lage noen nye italienske favoritter.
Foto: Tormod Leet
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Maria Stavang mener favorittingrediensen hennes er et resultat av oppveksten på det hun omtaler som et «harry sted».

I «Det beste jeg vet»-spalten snakker vi med matglade kjente fjes, kokker og influensere. Tidligere har blant annet kokk Reneé Fagerhøi, artist Ingeborg Walther og skuespiller Emilie Skolmen snakket om sine matvaner.

Komiker Maria Stavang (26), også kjent som @Piateed, er ikke bare morsom på internett. Nå har hun også vært i Italia for å lage mat, sammen med ni andre profilerte nordmenn i TV-programmet «Den store matfesten i Toscana».

– Hei Maria, hvordan går det?

– Det går veldig fint, jeg synes det er gøy med realityprogram. Jeg har liksom aldri vært aktuell med slikt før, men nå kommer folk bort til meg på gaten og gir tilbakemeldinger. Jeg får vite nye sider av meg selv som jeg ikke visste jeg hadde.

– Som hva da?

– At jeg har et veldig stort konkurranseinstinkt. Det har jeg sett på traileren, men jeg husker det ikke fra innspillingen. Jeg har sikkert fortrengt at jeg kjefter og viser finger, og er en ekkel jente.

– Er du glad i italiensk mat?

– Alt som har kombinasjonen hvetemel og fett er jo digg, er det ikke det? Er du ikke ganske syk i hodet om du ikke synes det er godt? Og det er jo mye det den italienske maten består av, nemlig karbohydrater.

– Hva er ditt forhold til matlaging?

– Jeg er veldig enkel. Jeg driver ikke og koser meg med å lese oppskrifter og tenker sånn: «Oh, dette vil jeg lage på lørdag». Jeg er veldig typen som gjerne lager en middag som kan vare i fem dager. Men det får jeg ikke lov til nå som jeg har fått samboer da.

– Hva er favorittfrokosten din til vanlig?

– Jeg er rutinemenneske, så i to år har jeg hatt en fast frokost som er gresk yoghurt - gjerne med vanilje, en stor dash med cottage cheese, bringebærsyltetøy, havregryn og ferske blåbær på toppen.

– Hva er din favorittmiddag?

– Oioioi. Jeg har fått dilla på brun lapskaus. Alt med grønnsaker og saus som kan blandes med potet. Jeg bare synes den komboen er så ... jeg får sånn hyttefølelse av det. Selv om jeg aldri har eid eller kommer til å eie en hytte.

– Har du flatbrød og sånn på siden?

– Ikke flatbrød nei. Det føler jeg er sånn som kommer med alderen, at man begynner å tenke på tilbehør som tyttebærsyltetøy og sånn. Nå er det helt enkel, brun, lapskaus.

– Hva var det beste du visste som barn? Spiste du mye lapskaus?

– Ja, vi har spist mye lapskaus. Men vi spiste også mye spaghetti bolognese. Min Dolmio-dag var aller helst hver dag. Og så var jeg, om det er lov å si, en pølsejente. Pølse og potetstappe var helt magisk, med en dash ketchup på siden der. Da holdt jeg godt kjeft noen timer.

– Har du en favorittkake?

– Jeg har funnet ut at jeg er en jævel på bakst, men kan ikke bake for ofte fordi jeg fikk ikke genene som takler å spise bakst hver dag. Om jeg vil beholde kolesterolet på plass må jeg beherske mitt «o store» talent. Jeg lager en mean brownie.

– Hva er hemmeligheten?

– Det jeg har funnet ut er å understeke den litt og putte den i kjøleskapet. Da blir den myk inni. Og så tar jeg litt sjokoladebiter i. Jeg har spist den brownien og så sovnet direkte etterpå og våknet åtte på morgenen neste dag. Den er knallhard. Det er ekstremsport egentlig.

– Dessert da?

– Oi, hm. Jeg er en sjokoladejente. Jeg synes alt med sjokolade er veldig godt. Jeg kjøper kanskje en Stratos? Men også en skolebolle. Det er jo en debatt om man skal kalle det en skolebolle eller solskinnsbolle, men jeg kaller det en skolebolle. Kanskje det er en dialekt-ting.

– Beste godteri eller snacks?

– Aldri vært chips- eller smågodtjente. Jeg kaller meg jente i dag jeg. Melkesjokolade liker jeg, eller når Freia bare: «Hei, vi putter Kvikk Lunsj i sjokoladen» og vi bare: «Åja, er det dette som er dop?» Det er avhengighetsskapende å kombinere salt og søtt. Det er forsket på det til og med.

– Hva er din favorittsesong når det kommer til mat?

– Oi, hm. Det er et nytt spørsmål for min del. Skal vi se, da går jeg på det sosiale. På sommeren føler jeg at man er mest sosial, da har man besøk eller sitter ute og griller ute. Om sommeren ser jeg flest mennesker for å spise og det synes jeg er hyggelig.

– Favorittingrediens?

– Dette gjenspeiler hvor jeg kommer fra. For jeg er fra et utrolig harry sted i Bergen, som heter Loddefjord. Så det er piffikrydder. Jeg vet ikke om det er undervurdert, for tror det egentlig er mange som bruker det. Det har evnen til å få ost til å smake bedre og er det eneste krydderet som går tomt hjemme hos oss. Vi bruker det for eksempel til lompepizza. Jeg kjører white trash-versjonen, som er lompe med ketchup, ost, skinke og så piffi og inn i ovnen.

– Hva spiser du aldri?

– Oliven, ansjos og kapers, som dessverre ofte finnes i det italienske kjøkken. Jeg har en tidslinje for å lære meg å like ting, så når jeg er ca. 32 år begynner jeg kanskje å like oliven?

– Hvor ville du dratt for matens skyld?

– Ta meg til Japan – med en gang. Jeg har vært der to ganger, maten er to die for. Det er steder hvor du får en iPad å bestille på, og kan gå berserk. Eller noe som heter Shabu-shabu, som er en svær gryte med kraft som du kan dyppe kjøttet eller grønnsakene i. Så eter du. Japan har ikke bare fancy mat, men også fantastisk lokalmat.

– Hva er beste måltidet du har spist det siste året?

– Jeg tror det var et sted på Sørlandet, der fikk jeg en hjortestek. Der har du det klassiske «bestiller bare ting jeg aldri ville funnet på å lage selv». Jeg har nok aldri tatt fingeren i været og tenkt: «Hm, skulle vi hatt hjort i dag?» Men det var helt vanvittig godt.

– Hva lager du om du vil imponere?

– En rett som heter Parmigiana di melanzane, som er lasagne med aubergine, altså melanzane på italiensk. Det er dessuten trygt om gjesten ikke spiser kjøtt.

– Hva er nøkkelen for et hyggelig middagsselskap?

– Jeg er en sucker for brettspill fordi jeg liker når folk viser sitt sanne jeg med flere sider, og kanskje bli litt sur? Kombinasjonen av brettspill og noe gøtt i glasset fører til det.

– Hva drikker du helst?

– Jeg er glad i tørr, sur hvitvin. Men jeg har aldri helt greid alkohol til mat, så jeg må ha et glass vann eller brus til maten, Pepsi Max helst.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Podkast, den som lager middag tar på headset og hører podkast hos oss. Min storfavoritt nå er en liten, men utrolig god en, som heter «Jägertvillingene».

– Og til slutt, hva hadde du valgt som ditt aller siste måltid?

– Taco! Santa Maria, Old el Paso, samme det, begge to er veldig gode. Det er spisskummensmaken som gjør det for meg. Taco er den beste fråtse-maten – mye metthet for pengene.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?