Til hovedinnhold

Knekkebrød-debatten: Hvilken er riktig side opp?

14. september 2020Aktuelt
RETT OG GALT: Det kan gå en kule varmt i debatten om hvilken side som skal få ligge opp – mot pålegget.
RETT OG GALT: Det kan gå en kule varmt i debatten om hvilken side som skal få ligge opp – mot pålegget.
Tjodunn Dyrnes/VG

Finnes det en riktig og en feil side av knekkebrødet? NRK-kjendis Fredrik Solvang tar debatten til sosiale medier.

Vi skal ærlig innrømme at hva som er knekkebrødets rett- og vrangside har vært en kilde til diskusjon og frustrasjon også i egne hjem. Og vi er nok ikke alene der.

Så da NRK-kjendis og -programleder, Fredrik Solvang, kjent fra Debatten, åpnet opp for debatt på egen instagramprofil mandag, kunne vi ikke la være å følge med.

Dilemma

«Mange henvender seg til meg for livsråd. Her er ett», skriver programlederen og viser bilde av et knekkebrød.

For Solvang er det tydelig ingen tvil om hvilken side av knekkebrødet man skal smøre smør og pålegg på: Pålegget skal på den flate siden. Hans neste bilde på Instagram viser nemlig et stort rødt kryss over knekkebrødet med hullsiden opp.

En time, 2375 likes og 72 kommentarer senere, er det ingen tvil om at den populære NRK-mannen har trukket opp til nok en populær debatt.

I KJENT STIL: Fredrik Solvang er vant til å grille landets topp-politikere. Her fra en partilederdebatt før valget i 2019.
I KJENT STIL: Fredrik Solvang er vant til å grille landets topp-politikere. Her fra en partilederdebatt før valget i 2019.
Jørgen Braastad/VG

Opp eller ned

Følgerne har kastet seg inn i diskusjonen og det er nok av kommentarer både for flatsiden og hullsiden.

Hullene opp-entusiast: «Men de hullene er jo der for å fylles med smør under osten!».

Flatsiden opp-entusiast: «Takk. Du har endt en lang og vond konflikt i vårt hjem».

Noen er også av den mer fleksible typen: «Helt rett til hverdagsbruk. Siden med hull er til søndagsbruk».

Det har også vært et innspill om at den flate siden er «fattigmannssiden», hvor man kan smøre tynt på knekkebrødet. Mens den med hullene er «rikmannssiden», hvor man får ekstra mye smør og smørbart pålegg ned i fordypningene på knekkebrødet.

En av følgerne hevder å ha gjort grundig research enn andre: «Kan melde om at undertegnede var i kontakt med Wasa i det herrens år 2009, hvor Wasa bekreftet at hullsiden opp ble benyttet i reklamer av estetiske grunner og intet annet».

Og som denne observante følgeren påpeker – på knekkebrødpakkene vises bilder av knekkebrødene med hullsiden opp.

– Det evige spørsmålet

Finnes det en riktig eller gal side på knekkebrødet, spør vi produktsjef i Wasa, Kim Hang Cao.

– Hahaha. Det evige spørsmålet, ler Cao.

– Nei, vårt offisielle svar er at det gjør ikke det.

– Men hvorfor er det hull i knekkebrødet?

– Knekkebrøddeigen blir stemplet med hull på oversiden før de stekes. Hullene er med på å understreke teksturen i knekkebrødene og de ulike knekkebrødene har faktisk ulike hull, forklarer Cao.

– Men hvilken side smører Cao selv på knekkebrødet?

– Jeg har faktisk alltid smurt på hullsiden, men nå i det siste har jeg skiftet. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men kanskje fordi jeg har fått barn? undrer produktsjefen.

KNEKKIS-SJEF: Kim Hang Cao er produktsjef for knekkebrød hos Wasa.
KNEKKIS-SJEF: Kim Hang Cao er produktsjef for knekkebrød hos Wasa.
Privat

Den riktige siden

Wasa fikk faktisk så mange spørsmål om akkurat dette at de i 2016 gjennomførte et «Knekkebrødvalg» der de inviterte det norske folk til å stemme på hvilken side som var den riktige.

Og i oktober samme år, publiserte de resultatet på sine facebooksider.

«Folket har talt og Knekkebrødvalget er avsluttet! Hele 59 % av alle som har stemt mener at flatsiden er den riktige siden å smøre på!»

Så da har vel Fredrik Solvang rett, også denne gangen.

FASIT: Ifølge stemmegivning fra det norske folk så er det den rette siden som skal opp.
FASIT: Ifølge stemmegivning fra det norske folk så er det den rette siden som skal opp.
Tjodunn Dyrnes/VG

Publisert: 14.09.2020 kl. 16:45
Oppdatert: 16.09.2020 kl. 09:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?