Sommerens spiseguide til Bergen

28. juni 2021Aktuelt
Hoggorm i regnvær. Her får du både pizza og østers . Til høyre: Stekt lysing fra Landmark, som fikk terningkast 5 tidligere i sommer.
Hoggorm i regnvær. Her får du både pizza og østers . Til høyre: Stekt lysing fra Landmark, som fikk terningkast 5 tidligere i sommer.
Foto: Hallgeir Vågenes/Mathias Steinbru

Hadde det ikke regnet 364 dager i året hadde Bergen vært Norges største by.

Dette er en liten guide som gir deg det vår restaurantanmelder syns er best akkurat nå, sommeren 2021. Alt fra små skjulte perler til lokale favoritter. Hvis det er noe du mener han bør prøve neste gang han er i byen, legg gjerne inn en kommentar under.

Sommeren står for døren og vi skal snart reise på kryss og tvers av det ganske land. Noen steder er bedre enn andre, noen steder er kulere enn andre og det er bare slik det. Noen steder syns også de både er bedre og kulere enn alle andre, og en sjelden gang så stemmer det. Bergen er et slikt sted. Det er som om selvtilliten som kom med en russedress i slutten av tenårene smittet over fra dress til hud og har blitt værende siden.

Men det beste med Bergen er at de deler alt dette med deg som besøkende. Hvis du spør. For skraper du litt i overflaten, gir noen komplimenter og er generelt høflig kan du kanskje få den beste lille-storbyopplevelsen du noen gang har fått.

Frokost

Frokost på hotellet er sjelden bra. Den består ofte av brød og pålegg du like gjerne får på lavprisbutikken. Hva har skjedd med stolthet og vertskap på norske hoteller? Kom deg heller til nærmeste kaffebar for en god frokost.

Er du av typen som står opp sent og liker at frokosten ligner mer på lunsj, har du mange gode ting å velge mellom. Kaffemisjonen ligger ved foten av Fløibanen, rett ovenfor Kjøttbasaren. De har, som navnet tilsier, formidlet det gode budskap om lysbrent kaffe fra små parseller med eksklusive produsenter. Akkurat slik skikkelig god kaffe skal være.

Eggs benedict på Smakverket
Eggs benedict på Smakverket
Foto: Mathias Steinbru

Lunsj

Du spiser en meget god eggs benedict på Smakverket, og blir du ikke mett av det er turen kort til Bergen Kunsthall hvor du finner Landmark. De har kanskje byens beste lunsj. Sett av god tid, og nyt mat og service, ute og inne.

Les hele anmeldelsen av Landmark her.

Vil du heller ta med deg maten er et besøk til Colonialen fetevare og Slakt å anbefale. Der er du sikret ost, brød og annet du kan tenke deg.

Fortsetter du noen meter til så kommer du til Bergens beste Vinmonopol. Det blir som regel ikke bedre enn du gjør det til selv. Men spør om hjelp på alle stedene for å få noe du ikke har smakt før. Det er nesten som å reise, det å oppdage nye smaker. Perfekt for en rolig kveld i camperen, hotellrommet eller teltet.

Middag

Det er mange steder i Bergen det er lett å spise seg mett, men noen steder legger også opp til at du skal spise litt, drikke litt og så kan du tusle videre. Det er min absolutte favorittmåte å spise på. Det føles kontinentalt, og min iboende rastløshet blir stilnet av stadig miljøskifte.

Allmuen har de et godt vinkart, og mange gode små retter. En god start, ettersom den ligger nesten midt på Torgallmenningen. I Skostredet bør du få et par kjappe taco og en flight med Mezcal på Okidoki, før du spisen en liten søt mellomrett på Hallaisen.

Østers på Hoggorm
Østers på Hoggorm
Foto: Mathias Steinbru

En kort gåtur til Colonialen Matbar bli belønnet med et godt utvalg av vin og små retter i et høyt tempo.

En kjapp tur tvers over byen til Hoggorm belønnes med fat med østers, eller en pizza om du fortsatt er sulten.

Rett opp bakken fra den brooklynske pizzabulen finner du Marg og bein, som igjen har funnet formen og serverer et skikkelig digg margbein, og en fin versjon av en kalvebrissel. Og blir fristelsen for stor, menyen for god og vinkartet for dypt er det bare å bli sittende. Du skal få en dag i morgen, som rein og ubrukt står.

Vil du bare ha deg en pils med folk fra byen, er Victoria pub et hett tips.

Marg og bein
Marg og bein
Foto: Mathias Steinbru

Kveld

Har du glemt å kjøpe snacks på Fetevaren, så er Trekroneren redningen. Stort sett hele dagen. En pølsekiosk like viktig i Bergens historie som buekorpset. Bare mye mindre skummel og langt mer matnyttig.

Utvalget av pølser er stort, og du får med saft. Rød eller gul. Trekroneren er et stopp man bør få med seg, det er verdt en omvei hvis du allerede tusler nede ved bryggen. Pølsene er ikke best, de er helt ordinære. Men opplevelsen, den er best.

På jakt etter flere spisesteder i Bergen? Vi har tidligere anmeldt:

Rettelse: Vi i Godt-redaksjonen har åpenbart fokusert mer på god mat i Bergen enn bergensk lokalgeografi. Og til tross for at vi har en sjefredaktør med bergensdialekt, kom vi i skade for å skrive både «fløybanen», «kjøttbasaren» og «torget». Det riktige er selvsagt «Fløibanen», «Kjøttbasaren» og «Torgallmenningen». Dette ble rettet klokken 09.47, 6. juli 2021.

Publisert: 28.06.2021 kl. 14:39
Oppdatert: 06.07.2021 kl. 09:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?