Mangler fortsatt plukkere - risikerer at mange jordbær råtner
Mangel på jordbærplukkere skaper hodebry for mange bønder denne sommeren. Nå anslår Gartnerhallen at produksjonen blir redusert med 30 prosent.
Gartnerhallen, som er Norges største leverandør av bær, frukt, grønnsaker og poteter, pleier å levere rundt 4.000 tonn norske jordbær. I år tror de at deres produsenter kun kan levere rundt 70 prosent av dette.
– Det kan øke noe, for det kan hende at vi får flere bær, men vi vil nok ikke nå 100 prosent, sier Bjørn Oppberget, markedsansvarlig i Gartnerhallen, til godt.no.
Han forteller at flere bønder ikke har dyrket like mye som de vanligvis ville gjort.
Fra flere hold, både bønder, Bama og Norges bondelag, har det blitt sagt at det skyldes mangel på tilgjengelig arbeidskraft, og da særlig fra utlandet.
– De velger derfor å la noen felter stå tomme fordi det ville blitt for mye for de som skal plukke å rekke over alt.
– Er det ikke litt dårlig å skylde på at man ikke får nok utenlandsk arbeidskraft?
– Om bøndene bruker det som en unnskyldning er vanskelig å si, men jeg tror de gjør så godt de kan for å finne arbeidskraften de trenger.
– Men nordmenn har jo plukket jordbær før, uten å være «faglærte»?
– Ja, men da var det ikke så store produsenter som det er nå, sier han, og utdyper:
– Jeg har plukket jordbær jeg også, for faren min var produsent. På den tiden kom de samme skoleungene tilbake igjen år etter år fordi de tjente gode penger på denne jobben ... Men jeg må vel si at det er proffere bruk nå, enn de som drev med dette for tretti år siden. Så det er vel derfor det har blitt sånn.
– Så vanlige folk ikke kan gjøre den samme jobben lenger?
– Nei, eller jo, det tror jeg helt klart vanlige folk kan, men det går vel mer på viljen og lysten.
Oppberget forteller at flere bønder har uttrykt bekymring for mulig smitteutbrudd på gården dersom de må bruke norsk arbeidskraft, fordi de har flere nærkontakter utenfor gården enn dem de leier inn fra utlandet.
– Det er stor usikkerhet fra produsentene om de tør å satse på norsk arbeidskraft på grunn av dette. Bøndene er avhengig av en stabil arbeidsstokk i jordbærplukkingen og kan ikke hoppe over plukking én dag, da det kan medføre råte på bæra.
– At bonden foretrekker utenlandsk arbeidskraft, er det fordi det er billigere og mer lønnsomt for produksjonen?
– Jeg vil i utgangspunktet si ja. De folkene de tar inn utenfra bor på gården og er på gården nesten hele tiden. Da har man kontroll på mannskapet til enhver tid. Dette er viktig med tanke på smittespredning og sporing. De som jobber og bor hjemme og driver med andre ting, kan ta med smitte inn på gården og det er man bekymret for, sier han.
I Sylling på Østlandet har de røde, norske jordbærene endelig begynt å komme til syne hos jordbærprodusentene Ekeberg Myhrene.
De har valgt å dyrke jordbærene under tak og litt høyere enn bakkenivå i år, blant annet for å sikre seg mot svinn. Det har de trolig klart, og kommer til å få flere jordbær i år enn tidligere.
– Vår plan er 350 tonn, det tilsvarer 700.000 kurver. Det er mer enn i fjor, nesten 90 tonn mer, sier Simen Myhrene.
Han kjenner seg igjen i situasjonen som Gartnerhallen beskriver. De har nemlig ikke fått tak i den arbeidskraften de trenger for å plukke alle disse jordbærene ennå.
– Vi har 60 klare, så vi trenger egentlig 30 personer til denne sesongen, sier han.
– Hva er konsekvensen hvis dere ikke får inn flere?
– Med varmen som vi har nå, så må vi prioritere hva vi kan plukke og ikke, og risikerer dermed at mange bær råtner.
Vanligvis pleier de å ha flest plukkere fra Polen og Vietnam - og i fjor chartret de et fly for å få vietnamesere til Norge, etter lang strid med myndighetene.
I år er det derimot ingen løsning i sikte, og de må lene seg på polsk, ukrainsk og norsk arbeidskraft. I tillegg til noen robot-plukkere.
– Man får jo nesten inntrykk av at dere jordbærbønder foretrekker utenlandske plukkere. Er det ikke ønskelig å ha norsk arbeidskraft?
– Jo, og det er ingenting som er bedre enn folk som reiser hjem om eftan, pleier jeg å si. Det er likevel sånn at de som jobber her ofte har bodd på gården og akkurat nå er det enklere med tanke på situasjonen vi nå er i - en pandemi.
– Er dere mer bekymret for smitteutbrudd knytt til norske arbeidere?
– Ja. Hit kommer det folk fra Skien, Drammen, Oslo og så videre, og vi har ikke kontroll på hva de gjør på fritiden. De som skal jobbe og bo her har blitt testet flere ganger for å sikre at det ikke bærer smitte. Vi har også bedt folk fra blant annet Oslo om å vise frem en negativ koronatest, sier Myhrene og utdyper:
– Det er ikke lov å høste jordbær når du er i karantene. Så hvis vi får arbeidere med smitte, så får vi et problem.
Han understreker at de har gjort det de kan for å få flere plukkere og gjerne ville hatt flere norske arbeidere. De har blant annet henvendt seg til NAV, men der har ingen arbeidsledige stilt opp for å hjelpe til med plukking.
– Men gjennom flyktningstjenesten i Lier har vi fått hjelp av mange flinke flyktninger, og i neste uke kommer skoleungdom inn og hjelper oss. Så det kan jo hende at dette går fint.