Kutt i kjøttinntaket – uten å bli helt veggis
Med enkle grep kan du lage smaksrike middager med mindre kjøtt.
Stadig flere av oss kutter ned på kjøttinntaket, men du må ikke bli helt vegetarianer for å gjøre det samme. En balanse trenger ikke være så vanskelig å finne.
Våre naboer i sør endret nylig sine offisielle kostholdsråd, og som med så mye annet innen matverdenen så ligger danskene noen hestehoder foran oss her på «bjerget».
Nå anbefaler de maks 350 gram kjøtt i uken. Til sammenligning er det norske rådet 500 gram rødt kjøtt i uken.
Det gjenstår å se når norske myndigheter følger etter, men om du føler deg inspirert av danskene så trenger du ikke å holde deg kun til fisk eller et strengt vegetarregime for å gjøre kjøttinntaket lavere. Så vanskelig trenger det faktisk ikke være.
Det finnes mange gode middagsretter der det trengs lite eller minimalt med kjøtt. Tenk risotto, pizza, quiche, supper. Mange av de beste italienske rettene, for eksempel, har jo i utgangspunktet lite eller ikke noe kjøtt i det hele tatt.
Med bare litt bacon eller skinke i risottoen eller quichen, får du den ekstra smaken du trenger, i massevis. Pizza gjør seg like godt uten kjøtt, men om du vil ha litt på holder det lenge med en god pølse.
Tenk litt annerledes i hverdagen, kjøttet trenger ikke alltid å spille hovedrollen.
Snu litt på flisen og se heller for deg hvilken rett du vil lage, enn om det er kjøttdeig eller koteletter du skal ha til middag. Slik oppdager du også kanskje nye smakfulle hverdagsmiddager.
Supper er et kroneksempel på deilig middag som ofte er ganske fattig på kjøtt. Bare fantasien setter grenser, vi våger å påstå at nesten alle grønnsaker smaker godt i suppe. Sjekk grønnsakskuffen i kjøleskapet, rester og slappe grønnsaker kan bli supert. Om du har litt rester av kjøttboller, pølser eller lignende, kan det også være godt.
Hvem har sagt en salat til middag trenger være kjedelig? I salat som i suppe, det meste passer. Lag en mettende salat med kikerter, bulgur og brød til, eller en friskere med beter og avokado.
Ønsker du kjøtt i salaten, kan du fint tilsette for eksempel litt svinekjøtt, lam eller kylling til disse forslagene, men la salaten spille hovedrollen om målet er å kutte ned på kjøtt.
Publisert: 01.03.2021 kl. 14:16
Oppdatert: 17.01.2022 kl. 15:17
Lag deg en gratis konto