Kutt i kjøttinntaket – uten å bli helt veggis

1. mars 2021Aktuelt
LITT ER NOK: Om du vil spise litt mindre kjøtt, kan en salat eller pai være fine middager. Her spiller ingrediensene sammen hovedrollen, og ikke kjøttet alene.
LITT ER NOK: Om du vil spise litt mindre kjøtt, kan en salat eller pai være fine middager. Her spiller ingrediensene sammen hovedrollen, og ikke kjøttet alene.
Foto: VG

Med enkle grep kan du lage smaksrike middager med mindre kjøtt.

Stadig flere av oss kutter ned på kjøttinntaket, men du må ikke bli helt vegetarianer for å gjøre det samme. En balanse trenger ikke være så vanskelig å finne.

Våre naboer i sør endret nylig sine offisielle kostholdsråd, og som med så mye annet innen matverdenen så ligger danskene noen hestehoder foran oss her på «bjerget».

Nå anbefaler de maks 350 gram kjøtt i uken. Til sammenligning er det norske rådet 500 gram rødt kjøtt i uken.

Det gjenstår å se når norske myndigheter følger etter, men om du føler deg inspirert av danskene så trenger du ikke å holde deg kun til fisk eller et strengt vegetarregime for å gjøre kjøttinntaket lavere. Så vanskelig trenger det faktisk ikke være.

Det finnes mange gode middagsretter der det trengs lite eller minimalt med kjøtt. Tenk risotto, pizza, quiche, supper. Mange av de beste italienske rettene, for eksempel, har jo i utgangspunktet lite eller ikke noe kjøtt i det hele tatt.

Med bare litt bacon eller skinke i risottoen eller quichen, får du den ekstra smaken du trenger, i massevis. Pizza gjør seg like godt uten kjøtt, men om du vil ha litt på holder det lenge med en god pølse.

Tenk litt annerledes i hverdagen, kjøttet trenger ikke alltid å spille hovedrollen.

Snu litt på flisen og se heller for deg hvilken rett du vil lage, enn om det er kjøttdeig eller koteletter du skal ha til middag. Slik oppdager du også kanskje nye smakfulle hverdagsmiddager.

Supper er et kroneksempel på deilig middag som ofte er ganske fattig på kjøtt. Bare fantasien setter grenser, vi våger å påstå at nesten alle grønnsaker smaker godt i suppe. Sjekk grønnsakskuffen i kjøleskapet, rester og slappe grønnsaker kan bli supert. Om du har litt rester av kjøttboller, pølser eller lignende, kan det også være godt.

Hvem har sagt en salat til middag trenger være kjedelig? I salat som i suppe, det meste passer. Lag en mettende salat med kikerter, bulgur og brød til, eller en friskere med beter og avokado.

Ønsker du kjøtt i salaten, kan du fint tilsette for eksempel litt svinekjøtt, lam eller kylling til disse forslagene, men la salaten spille hovedrollen om målet er å kutte ned på kjøtt.

Publisert: 01.03.2021 kl. 14:16
Oppdatert: 17.01.2022 kl. 15:17


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?