Til hovedinnhold

Monica Berg driver drømmebaren i London

27. desember 2020Aktuelt
HOTSPOT: Norske Monica Berg driver baren Tayēr + Elementary sammen med bartenderkjæresten Alex Kratena.
HOTSPOT: Norske Monica Berg driver baren Tayēr + Elementary sammen med bartenderkjæresten Alex Kratena.
Helle Valebrokk
Helle Øder Valebrokk
Helle Øder Valebrokk

Norske Monica Berg (38) driver en av verdens beste barer. Der får gjestene alltid «det lille ekstra», både klassiske cocktails med en tvist, men også gratis velværeprodukter.

Monica Berg og kjæresten Alex Kratenas bar Tayēr + Elementary i London havnet nylig på femteplass over de aller beste barene i verden ifølge den prestisjefulle listen «The World's 50 Best Bars».

Tre år med planlegging og prosjektutvikling tok det før bartenderparet åpnet dørene til baren, som ligger i London-bydelen Shoreditch, våren 2019.

Mat- og drikkemagasiner verden over omtalte åpningen lenge før de første drinkene ble servert. Både Berg og Kratena er anerkjente navn i det internasjonale bartendermiljøet fra før.

Tre av seks barer på den prestisjefulle listen over verdens beste barer ligger i London.

– Hva er det som gjør at bartendere i London er så gode på cocktails?

– Jeg tror vel først og fremst at det ikke bare er drinkene som gjør at London ofte gjør det bra både her og generelt, men det er fokuset på alt rundt selve drinken: Gjestenes totalopplevelse, atmosfære, fokus på detaljene, villigheten til å kontinuerlig gjøre endringer og utvikle seg. Også det at London har en lang og dyp kultur rundt cocktails og drinker generelt, noe som appellerer både til lokalbefolkningen og tilreisende.

– Barmiljøet i London er generelt svært inkluderende, og det er utrolig mye hjelp å få når man trenger råd og tips. En av fordelene med å bo i en by som dette er at man rett og slett har tilgang på mye man ikke finner andre steder, og at det finnes muligheter her som ikke finnes overalt ellers.

– Hva er konseptet på baren deres, Tayēr + Elementary?

– Dette er drømmebaren til Alex og meg. Her har vi brukt alt av erfaring og kunnskap vi har opparbeidet oss over de siste 20 årene i bransjen. Vi har bygd en bar som vi selv ønsker å drikke og tilbringe tid i.

Tayēr + Elementary består av to deler: Elementary er avslappet og mer dagligdags. Det er den perfekte nabolagsbaren der du enkelt kan gå fra dag til kveld, laptop og kaffe til cocktails og snacks. Her er det enkel og rask service, og drinkene er ofte forankret i klassikerne - med vår særegne twist.  Bak skilleveggen og kjøkkenet finner du Tayēr, som er mer eksperimentell. Her er det detaljene som teller med fokus på råvarer og teknikk.

– Vi er en bar som ikke er redde for å skille oss ut i alt fra musikken vi spiller (europeisk hip hop og trap) til det å gi gjestene våre det lille ekstra som for eksempel gratis velværeprodukter og essensielle produkter som for eksempel tamponger.

Barene i London kunne 2. desember igjen åpne dørene etter andre nedstengning. Rett før jul stengte byen ned igjen etter funn av ny virusvariant.

– Hva har dere drevet med mens utelivet var stengt ned?

– Under den første nedstengningen, som for oss varte i nesten seks måneder, brukte vi mye av tiden på å forbedre forretningskonseptet vårt, og vi lanserte de ferdigmiksede drinkene våre. Det har vært en utrolig tøff, men også lærerik prosess, og har gitt oss flere ben å stå på - både som bar, men også som bedrift

– Vi bruker også mye tid på å trene og lære nye ting sammen med teamet. Det er utrolig viktig å tilbring tid sammen, og båndene som gjør et team sterkt knyttes spesielt under vanskelige omstendigheter som dette.

– Er det en ting jeg har lært i 2020, så er det at man ikke får noe gratis, så det er opp til en selv å ta vare på de rundt seg.

Berg har vunnet mange priser. Noen av de gjeveste er «International Bartender of The Year 2019», «Bartender’s Bartender”» og Linje Aquavits ærespris for å fremme norsk mat og drikke.

I fjor høst fikk hun også internasjonal oppmerksomhet etter å ha skapt innholdet i en kapsel-drink for den skotske whisky-produsenten The Glenlivet.

PRODUKTIVE: Mens barene i London har måtte holde stengt under pandemien, har bartenderparet trent og lært nye ting, men også lansert ferdigmiksede drinker.
PRODUKTIVE: Mens barene i London har måtte holde stengt under pandemien, har bartenderparet trent og lært nye ting, men også lansert ferdigmiksede drinker.
Bernard Zieja

– Hva betyr det for deg å motta disse prisene?

– Det er jo selvfølgelig kjempestas å bli satt pris på, og det er kanskje noe jeg ikke er flink nok til å feire selv alltid, men samtidig så er det viktig å presisere at priser og rankinger aldri er målsetningen for å gjøre noe. Selvfølgelig så har det nok hjulpet på selvtilliten, og ført til at man er mer sikker i de valgene man tar.

– Samtidig så kjenner jeg på ansvaret som kommer med det, og det er også noe av grunnen til at jeg har blitt flinkere til å ha en offentlig mening der jeg ser det er nødvendig, og bruke den oppmerksomheten jeg får til å snakke om ting som er viktig for bransjen generelt.

Monica Berg jobbet i mange år på blant annet den verdenskjente baren Himkok i Oslo.

– Hvordan endte du opp i London?

– Grunnen til at jeg flyttet til London i 2013 var ene og alene fordi det var her Alex var, og det virket mer logisk å dra til London enn at han skulle flytte til Oslo. Når det er sagt, så er London etter min mening den mest utfordrende byen å være i når det kommer til barer og drinker, og det er også derfor byen tiltrekker seg så mange dyktige individer innenfor denne delen av bransjen. Som turist vil du kanskje ikke se disse nyansene, men du finner virkelig alt her - og man kan fordype og spesialisere seg innenfor det meste, og møte likesinnede.

– Du ville bli parfymør? Hvordan kan man bruke denne kunnskapen i baren?

– Da jeg først flyttet hit jobbet jeg i Mayfair, som er en mer posh del av London. Jeg var barmanager for en restaurant med en stjerne. Det var en veldig tøff hverdag, men jeg lærte utrolig mye. Jeg har alltid jobbet mye med kjøkken og kokker. Jeg har alltid visst at mat ville spille en stor rolle i baren min den dagen den ble en realitet. Det samme kan sies om parfymeri. Jeg har alltid sagt at dersom jeg ikke hadde valgt bartender som yrke, så hadde jeg nok blitt parfymør.

– For noen år siden fikk jeg sjansen til å lage et likørprodukt og disse er dypt forankret i parfymeri - både i måten vi bygger oppskriftene på, men også ingrediensene vi bruker; neroli, sedertre, vetiver, patchouli, petitgrain og så videre. Hovedingrediensen i min variant, jasmine, får vi fra Grass i Provence, og et av de beste parfymehusene der. Ideen bak merket, Muyu, kom etter at vi tilbrakte tid i Amazonas, og falt pladask for området men også menneskene der. Deler av profitten går til organisasjoner som kjemper for å bevare biodiversiteten og beskytte de etniske samfunnene i Amazonas, og vi har også gjort andre prosjekter der tidligere med den veldedige organisasjonen jeg var med på å stifte i 2016 kalt P(our).

– Går du inn for å være best i alt du gjør?

– Kanskje ikke best, men i hvert fall bra nok til at jeg selv er fornøyd, og det er jo ofte det vanskeligste målet å nå.

– Du og Kratena er et stjernelag i cocktailverden. Smak er så individuelt. Blir dere lett enige om hvordan en cocktail på menyen skal smake eller er dere ofte uenige?

– Vi har en veldig liberal måte å jobbe på, så det er sjelden vi er uenige. Det er også utrolig sjelden vi lager drinker alene, og som regel så er hele teamet involvert. Vi har en regel om at før en drink kan havne på menyen så må den godkjennes av alle som er på jobb den dager. Med tanke på at drinkmenyen i Tayēr forandres daglig kan det av og til føre til en del press, men det er jo det som er moro også da.

Hva er hemmeligheten bak en god cocktail?

– Kvalitet over kvantitet. Og glass! Valg av glass er kjempeviktig.

Hva vil du råde hjemmebartenderen til?

– Bruk mer is.

Publisert: 27.12.2020 kl. 05:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?