Slik tar du vare på julematen

21. desember 2020Aktuelt
IDEALET: I bildet til venstre ser du et ideelt stablet kjøleskap. I det høyre bildet er det både for fullt, og noen varer, som grønnsakene vil trives bedre lavere ned i kjøleskapet, helst i grønnsakskuffen.
IDEALET: I bildet til venstre ser du et ideelt stablet kjøleskap. I det høyre bildet er det både for fullt, og noen varer, som grønnsakene vil trives bedre lavere ned i kjøleskapet, helst i grønnsakskuffen.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Det er lett å la seg rive med i matbutikken de siste dagene før jul. Unngå at kjøleskapet blir for fullt og at maten blir dårlig ved hjelp av disse enkle huskereglene.

Julen er her, og de fleste av oss fyller kjøleskapet til randen med godsaker. Da er det ekstra viktig at kjøleskapet holder en lav temperatur så maten ikke blir ødelagt eller farlig.

Kjøleskapstemperaturen skal helst ikke overstige fire grader, og en tommelfingerregel er at hvis temperaturen stiger til det dobbelt, altså åtte grader, vil holdbarhetstiden for fersk mat samtidig halveres.

Gjennomsnittlig kjøleskapstemperatur viser seg nemlig å overskride dette, og ligger vanligvis på 5,5 grader, ifølge matforskningsinstituttet Nofima.

Et godt tips kan derfor være å legge et termometer inne i kjøleskapet for å ha kontroll på temperaturen.

– Selv om kjøleskapet har en temperaturmåler, vet du ikke den faktiske temperaturen. Du må måle med et termometer, og være klar over at temperaturen kan variere i de ulike hyllene, og at dørhyllene gjerne har høyere temperatur enn resten av kjøleskapet, sier seniorforsker Solveig Langsrud i Nofima i en pressemelding.

OPTIMALT: Seniorforsker Solveig Langsrud, som til daglig leder EU-prosjektet SafeConsume, viser her hvordan du kan plassere matvarene i kjøleskapet og samtidig sørge for at temperaturen er optimal for alle varene.
OPTIMALT: Seniorforsker Solveig Langsrud, som til daglig leder EU-prosjektet SafeConsume, viser her hvordan du kan plassere matvarene i kjøleskapet og samtidig sørge for at temperaturen er optimal for alle varene.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Endrer ikke smak

Det er spesielt listeriabakterier man skal være oppmerksomme på. De kan finnes nesten overalt, også i mat. Hvis de får mulighet til å vokse til høye antall, så kan man bli syk. De over 65 år, gravide og de med nedsatt immunforsvar er særlig utsatt.

Hvis kjøleskapet overstiger fire grader vokser listeriabakteriene raskere enn ellers, men maten vil likevel ikke smake eller lukte annerledes.

– Matvarer man skal være ekstra oppmerksom på, er kjølevarer som er merket med «holdbar til», sier seniorforskeren.

Hun nevner rakfisk som en av julematklassikerne man bør være ekstra obs på.

– Dette produktet er fermentert og kan derfor ikke tilsettes konserveringsmidler som hemmer listeria, slik som man gjør med for eksempel kjøttpålegg, sier Langsrud.

Hjemmelaget mat har man ingen holdbarhetsdato og det kan være vanskelig å vurdere hvor lenge den kan lagres.

Kokte eller stekte middagsrester som er kjølt raskt ned, og skal varmes før de spise, kan lagres i fem til seks dager i et kjøleskap som holder under fire grader.

Holder kjøleskapet en temperatur på åtte grader er det viktig å huske på at maten kun holder seg god i et par dager, ifølge Nofima.

Planlegg årets julemiddag:

Varme rester må kjøles ned

En annen huskeregel som kan være lett å glemme midt i all julekosen er at varm mat ikke skal settes rett i kjøleskapet. Dette vil få temperaturen i kjøleskapet til å stige.

Restemat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør dampes av før den settes inn i kjøleskapet, ifølge Mattilsynet. For å være sikker på at bakterier ikke vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes til under ti grader i løpet av to timer.

Dette kan du gjøre ved å for eksempel sette gryten med restematen i kaldt vann og røre rundt.

Et annet triks er å dele opp maten i mindre porsjoner, da går nedkjølingen raskere.

På benken

Er kjøleskap stappet til randen, så finnes det likevel råd. Flere varer vi vanligvis kanskje legger i kjøleskapet, klarer seg nemlig ypperlig på kjøkkenbenken.

Varer som ikke er merket med holdbarhetsdato kan godt oppbevares i romtemperatur, som for eksempel frukt og grønt. Produkter som spekemat, tørket pinnekjøtt, uåpnet hermetikk og oljer kan også oppbevares på varmere steder enn i kjøleskapet, ifølge Mattilsynet.

En grei tommelfingerregel er at kartonger og bokser som står i romtemperatur i butikken, også kan gjøre det hjemme.

Uåpnet drikke, som mineralvann og øl kan fint stå i romtemperatur – i tillegg til syltetøy kjøpt på butikk. Da har du fort spart noen kvadratcentimeter som heller kan brukes på gravlaks eller juleribbe.

Gode råd for trygg mat:

Her er Nofimas råd for å holde maten trygg:

  • Følg merkingen på pakking.
  • Spis mat før siste forbruksdato.
  • Kok/stek matvarer som det står at skal varmebehandles.
  • Sørg for at kjøleskapstemperaturen ikke overstiger 4°C. Legg et termometer i kjøleskapet.
  • Folk i risikogruppen bør, når mulig, velge produktvarianter med konserveringsmidler fordi disse brukes til å holde sykdomsfremkallende bakterier i sjakk.
  • Frys ned mat du ikke er sikker på å få spist innen de går ut på dato.

For lettbedervelig mat uten holdbarhetsdato, som middagsrester, oppskåret frukt og grønnsaker, gjelder disse huskereglene:

  • Spis maten innen fem dager.
  • Sørg for at maten settes i kjøleskapet i løpet av to timer.

Publisert: 21.12.2020 kl. 15:32
Oppdatert: 22.12.2020 kl. 11:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?