Til hovedinnhold

Nå blir det tomt for norsk løk

15. januar 2019Aktuelt
DÅRLIG AVLING: Nå er det snart bare import-løk igjen i butikkene. Foto: Annemor Larsen/VG
DÅRLIG AVLING: Nå er det snart bare import-løk igjen i butikkene. Foto: Annemor Larsen/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Import vil gjøre at prisene stiger.

På grunn av tørken i sommer ble det svært små løkavlinger i høst, står det på Landbruksdirektoratet sine nettsider. Det er norsk løk i noen uker til, men allerede nå begynner butikkene å importere.

– Nå har vi på en måte spist opp mesteparten av løken. Det er stort sett kun liten løk å få tak i av de norske fremover. Det man får kjøpt av stor løk er i stor grad importert, sier Kaja Irene Mathisen til Godt. Hun er rådgiver i Landbruksdirektoratet.

– Det gjør jo at prisene blir litt høyere i år, siden tilbudet er lavere, legger hun til.

Mathisen forteller at det sannsynligvis ikke vil bli tomt for løk i butikkene, men i tillegg til prisøkningen, vil tilbudet kunne bli dårligere.

– Det er lite løk også i Europa. Spørsmålet blir om du er villig til å betale og om du får tak i den typen løk du pleier å få kjøpt, sier hun.

Mangelen på den norske løken vil vare helt frem til høsten, når det kommer ny norsk løk.

Ikke bare manko på løk

Fordi løken kan lagres, er det en vare vi vanligvis har hele året. Selv om det er den som er blitt hardest rammet er det likevel også andre grønnsaker det skrangler litt for.

– Rosenkål har også en stor nedgang. Men det blir vanligvis tomt for rosenkål i februar/mars uansett, og det blir det nok i år også. I tillegg er det lite rødkål, men det er ikke en viktig vare for de fleste. Rødkålen kan det faktisk bli tomt for i butikk, sier Mathisen.

Det er også mindre hodekål enn normalt. Den er vanligvis tilgjengelig helt frem til ny sesong, men i år vil det bli tomt for den norske typen. Det vil altså kun være importert hodekål å finne i butikkene.

Publisert: 15.01.2019 kl. 09:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?