Lanserer kalorifri is

13. februar 2019Aktuelt
MAGER KOS: Hennig-Olsen har i samarbeid med saftprodusenten Lerum utviklet en is med null kalorier. Foto: Hennig-Olsen.
MAGER KOS: Hennig-Olsen har i samarbeid med saftprodusenten Lerum utviklet en is med null kalorier. Foto: Hennig-Olsen.
Melina Pambou Sundfør
Melina Pambou Sundfør

Hennig-Olsen lanserer Norges og kanskje verdens første is med null kalorier. 

Den norske iskremprodusenten Hennig-Olsen mener de har klart det ingen andre har gjort før dem – nemlig å lage en is med null kalorier.

For ifølge administrerende direktør i Hennig-Olsen, Paal Hennig-Olsen, er ZERoh! den første isen på verdensbasis som inneholder null kalorier.

– Vi har prøvd å sjekke det, og som vi ser finnes ikke en tilsvarende is på kloden med null kalorier. Det har gjerne ikke vært noen som har fokusert på det, men nå har vi gjort det.

Isen har Hennig-Olsen utviklet i samarbeid med Lerum. De to produsentene har brukt halvannet år på å ferdigstille det de mener er den perfekte saftisen for de som ønsker et sunt alternativ til iskremen.

Direktøren forteller at de har sett en enorm trend på redusert innhold av kalorier og sukker, og at dette bare har eskalert. Dette er også noe som har påvirket deres industri, som da har resultert i en is bestående av null kalorier.

– Vi har hatt en del produkter med redusert sukker og kalorier opp gjennom årene. Men dette er første gang vi har lykkes med å skape noe som faktisk ikke inneholder noen kalorier, sier han.

Is laget med saft er gjerne ikke så revolusjonerende, og Paal Hennig-Olsen understreker at de er fullt klar over at dette er noe folk selv kan lage hjemme.

– Det er en av grunnene til at vi har produsert denne isen, fordi vi så at det var et marked for det. Folk liker det ofte enkelt, og nå kan de dra i butikken å kjøpe en multipack i stedet for og lage isen hjemme selv, forteller han.

At det er et marked for isen, er klinisk ernæringsfysiolog og Vektsklubbens matspaner, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, enig i.

– Jeg tror absolutt det er et marked for slik is, på samme måte som det er et stort marked for sukkerfri saft og brus.

Hennig-Olsen og Lerum har jobbet mye med å optimalisere isens konsistens, forklarer Paal Hennig-Olsen.

– Den kommer ikke til å smake vanlig Zero-saft. Først og fremst fordi smakene ikke finnes i safthyllen, men også fordi vi har gått mange runder for å utvikle en perfekt tyggbar konsistens, noe man gjerne ikke klarer i fryseren hjemme.

Isen kommer i to ulike smaker, sitron og guava, samt raspberry white tea.

God samvittighet

På spørsmålet om dette er en is man kan nyte dagen lang uten å få dårlig samvittighet så er Paal Hennig-Olsen sikker i sin sak.

– Du kan absolutt nyte den med god samvittighet. Dette er kanskje litt tullete, men også litt seriøst, og det er at du faktisk kan forbrenne mer enn du spiser når du inntar isen. Kroppen bruker energi for å varme opp isen i kroppen, og når isen da er null kalorier, ja da har du forbrent bare ved å spise isen, sier han med en god latter.

Blomkvist er på sin side litt mer kritisk til Paal Hennig-Olsen sin uttalelse.
– I teorien så stemmer det jo at kroppen må varme opp den kalde væsken til kroppstemperatur inni kroppen, og at det koster litt energi, men i praksis så vil nok dette ha liten betydning. Jeg skulle likt å se et regnestykke på hvor mye kalorier man kan forbrenne ved å spise en slik pinneis, men det er det vel ingen som har begitt seg ut på å sette opp, sier Blomkvist.

- Is er og forblir kosemat

Men selv om isen er kalorifri og et sunnere alternativ understreker Blomkvist at man ikke kan la seg lure og droppe den næringsrike maten kroppen trenger.

– Den er bare et sukkerfritt alternativ til en annen is og må selvsagt ikke erstatte vanlig, variert mat som skal gi kroppen det den trenger av næringsstoffer. Is er og blir kosemat, uansett om den har mye eller lite kalorier. Is er ikke mat som kroppen trenger og som du skal pøse på med i kostholdet ditt, forklarer hun.

Blogger-is

Til tross for at Hennig-Olsen og Lerum nå har klart å utvikle en is med null kalorier, er fenomenet sunn is ikke så ukjent fra før.

For drøye tre år siden lanserte bloggerene Caroline Berg Eriksen og Camilla Phil hver sin is med smak av bringebær og skogsbær. Isen hadde ikke tilsatt sukker, var søtet med stevia og hadde kun 36 kalorier. Også Diplom-is har flere kalorifattige produkter. Ifølge Dagbladet lå de i fjor sommer an til å selge en million av Fruitero-varianten alene.

Men det er ikke kun i Norge sunn is er blitt populært. Den britiske avisen The Guardian skriver nemlig at iskrem med lavt kaloriinnhold flyger vekk fra butikkhyllene i Storbritannia.

Publisert: 13.02.2019 kl. 12:18


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?