McDonald's skrur opp prisene om natten

10. mars 2023Aktuelt
SVINGENDE PRISER: Denne betaler du ulikt for, alt ettersom når du vil spise den.
SVINGENDE PRISER: Denne betaler du ulikt for, alt ettersom når du vil spise den.
Foto: VG

Frister en cheeseburger etter klokken 00.00, kan du måtte betale nesten dobbelt så mye som på dagtid.

Om du har tatt turen innom en nattåpen McDonald's på vei hjem fra byen, er du ikke akkurat alene. Men har du lagt merke til at prisen øker i takt med klokkeslettet?

Godt har ved flere anledninger de siste månedene besøkt flere McDonald's i Oslo sentrum etter midnatt i helgene. På de fleste burgere, nuggets og menyer er det lagt et påslag som varierer fra 10 til 19 kroner ekstra om natten.

Prisen på den populære cheeseburgeren er nesten doblet. Mellom klokken 10.00-23.59 koster en cheeseburger 25 kroner på Klingenberggaten i Oslo, viser McDonald's-appen i desember 2022. Etter midnatt koster samme cheeseburger 47 kroner på samme McDonald's-restaurant.

Dette er en prisøkning på 22 kroner, som tilsvarer 88 prosent dyrere nattmat.

For to ekstra kroner fikk du en dobbel cheeseburger for 49 kroner ved Klingenberg på nattetid. Vanligvis koster en dobbel cheeseburger 30 kroner. Prisene er ta med-priser.

Dette tilsvarer en økning på 63 prosent.

Disse prisene er hentet fra McDonald's-appen på dagtid og restauranten i Klingenberggaten etter midnatt, i desember 2022.
Disse prisene er hentet fra McDonald's-appen på dagtid og restauranten i Klingenberggaten etter midnatt, i desember 2022.
Foto: VG

Skiftende priser

Men prisene svinger. De første gangene vi sjekket, som vist i eksempelet over, var i november og desember 2022.

Da vi sjekket igjen i februar og mars i år, kostet en dobbel cheeseburger 60 kroner etter klokken 00.00, mens en enkel kostet 40 kroner. Disse prisene gjelder McDonald's i Øvre Slottsgate i Oslo.

Prisene varierer altså med tid og sted.

Prisene på restauranten i Øvre Slottsgate i Oslo lørdag 5 februar 00:36.
Prisene på restauranten i Øvre Slottsgate i Oslo lørdag 5 februar 00:36.
Foto: VG

Hvorfor er det sånn?

Dette er svaret vi fikk av McDonald's:

– Det stemmer at vi i noen av våre restauranter har andre priser på kvelds- og nattetid enn på dagtid, og disse prisene reflekterer kostnadsnivået ved å holde restaurantene åpne på natt, skriver kommunikasjonssjef i McDonald's Norge Kristina Johansen i en e-post til Godt.

– Vi ønsker ikke å kommentere noe mer på pris da vi ikke ønsker å dele konkurransesensitiv informasjon som pris.

Adressa har tidligere omtalt prisøkningen i Trondheim. Da var det en kunde som fikk sjokk over nattprisen på en dobbel cheeseburger som ble kjøpt hos McDonald's på Tiller.

Restauranten på Tiller hadde kun nattpriser i en måned.

Uendrede priser hos konkurrentene

Hos konkurrentene til McDonald's, derimot, er prisene foreløpig de samme døgnet rundt.

Per i dag har Burger King samme priser på dagtid som på nattetid.

– Samtidig ser vi at kostnadene er betraktelig høyere om natten, så vi ser på muligheten for at vi får priser som er mer fleksible på sikt, sier Norges-sjef i Burger King Olav Bæverfjord.

Max Burger skriver i en e-post til Godt at de har ett prisnivå på deres restauranter i Norge. Prisene endres derfor ikke på restaurantene som holder åpent om nettene.

Prisen på Dobbel Cheeseburger i Storgata lørdag 4. mars etter midnatt.
Prisen på Dobbel Cheeseburger i Storgata lørdag 4. mars etter midnatt.
Foto: VG

– Står fritt til å velge pris

Selv om prisene til McDonald's kan komme bardust på for kunder som vil ha burger og fries etter midnatt, kan næringsdrivende velge priser som de ønsker, ifølge Forbrukertilsynet.

– De næringsdrivende står fritt til å sette sin egen pris. Prisen på varen må imidlertid opplyses om på en klar måte for forbrukeren. Det er ikke nok å opplyse at man har ulike priser før og etter midnatt, men det må komme klart frem hva varen koster til enhver tid, skriver Marit Evensen, underdirektør ved Forbrukertilsynets tilsynsavdeling, i en e-post til Godt.

– Du nevner at det må «opplyses på en klar måte for forbrukeren», hvordan bør det gjøres i dette tilfellet?

– Det er ikke noe krav om at de næringsdrivende må oppgi hvorfor de har forskjellige priser, men viktig at forbruker vet konkret pris til enhver tid.

– Så er det nok at det på McDonald's sin meny klokken 14 står eksempelvis 30 kroner, mens det etter midnatt står 49 kroner på samme vare, så lenge det er opplyst om prisen i svart på hvitt på selve menyen?

– Ved bruk av differensierte priser, ville jeg også oppgitt fra hvilket tidspunkt prisene øker, altså at det er andre priser fra et visst tidspunkt i tillegg til å oppgi hva varen koster til enhver tid.

McDonald's gjør altså ikke noe ulovlig i å endre priser, men de bør være tydelige overfor kundene på hvorfor de gjøre dette.

Publisert: 10.03.2023 kl. 14:58
Oppdatert: 10.03.2023 kl. 23:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?