Sommermaten som imponerer gjestene
Disse enkle, friske og deilige rettene passer utmerket til årets grillfest!
Er det bare meg, eller er du ekstra inspirert om dagen? Det varme været, de lange, lyse dagene gjør noe med meg. Jeg får lyst til å lage de friskeste, deiligste måltidene. Diske opp til titalls gjester med både det ene og det andre. Og det er nettopp det jeg har gjort.
Jeg har saumfart både Instagram og TikTok, hentet inspirasjon fra nylige reiser, fått tips fra matglade venner, og til slutt satt jeg igjen med noen sommerretter som virkelig imponerte.
Det skal sies: Jeg er ingen Esben Holmboe Bang, men jeg er heller ingen fremmed for kjøkkenet.
Det er flere ting som skiller meg og Esben Holmboe Bang, men blant dem er at jeg mest sannsynlig ikke bruker like lang tid på hver rett som Maaemo-kokken. Om sommeren liker jeg å nyte solen ute med venner, så rettene jeg tilbereder skal helst gå nokså fort, men smake godt!
Blant rettene jeg har lagd mye den siste tiden, er grillet mais med deilige smaker. En maiskolbe på grillen med smør og salt er ekstremt godt, men nå skal vi ta det ett steg videre. Jeg lot meg inspirere av en restaurant i New York ved navn La Esquina. Der serverer de den grillede maisen blant annet med ost, chili og lime.
Slik lager du maisen får gjestene til å måpe:
- Grill maisen
- I en liten kjele, smelt smør og ha i chili og hvitløk.
- Klem ut saft fra en lime. Her smaker jeg til, men begynn med en halv lime!
- Hakk opp koriander (dette kan sløyfes).
- Pensle maiskolbene med smør-, chili- og hvitløkblandingen, strø over koriander og topp med salt og pepper.
- Til slutt setter du prikken over i-en med revet parmesan.
Maisen fungerer fint som en forrett, men også som en del av et større måltid med mange forskjellige retter. I dette måltidet lager jeg gjerne en «whipped feta dipp», som jeg har hentet inspirasjon fra på TikTok, samt en venninne som lagde dette på en båttur. Med andre ord: Den er super å ta med hvis du skal på stranden, på båt, eller ta med noe til venner.
For å lage denne dippen, trenger du følgende:
- Fetaost (gjerne i en klump og ikke i biter)
- Gresk yoghurt
- Sitron
- Diverse urter (persille og dill, for eksempel)
- Hvitløk
- Olivenolje
- Salt og pepper
Hele oppskriften og fremgangsmåte finner du her:
Når vi først er inne på TikTok, kommer man ikke unna å nevne sitrondesserten som har tatt fullstendig over appen den siste tiden. Årets vakreste dessert? Det må det være.
Slik lager du den lekre sitrondesserten:
- Kjøp inn sitroner, del de i to og ta ut kjøttet.
- Deretter presser du saften ut av kjøttet. Tips! Ta gjerne vare på kjøttet og bruk det i en juice eller ha det i vannet ditt for en frisk smak.
- I en panne har du i 200 gram fløte, 75 gram sukker og en halv teskje sitronskall. Varm det opp, men ikke la det koke!
- Blandingen skal putre i 3–4 minutter, og deretter tar du i sitronsaft (30 gram), samt vanilje. Jeg brukte vaniljestang og det fungerte supert.
- Hell blandingen gjennom en sil og la det hvile i noen minutter.
- Fyll de tomme sitronene med blandingen og la det stå i kjøleskapet et par timer. Jeg plasserte min i fryseren for en raskere prosess, og det gikk veldig bra.
Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)