Fem mattips for å unngå vinterdepresjon

18. januar 2017Aktuelt
SPIS FISK: Fisk, kaffe og frukt kan være det du trenger for å holde humøret oppe i vinter. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG
SPIS FISK: Fisk, kaffe og frukt kan være det du trenger for å holde humøret oppe i vinter. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Føler du deg nedstemt eller i dårligere humør enn vanlig? Spiser du riktig, kan du holde vinterdepresjonen på avstand ifølge ernæringsekspert. 

Det er slett ikke uvanlig at nordmenn blir deprimerte når dagene blir korte og nettene lange. Ifølge Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer kan hele 400 000 mennesker i Norge ha vinterdepresjoner. Dobbelt så mange kan ha symptomer på lidelsen.

Heldigvis er det mange grep folk kan ta for å unngå depresjoner nå om vinteren. Det enkleste er å få i seg mat som reduserer sjansen for nedstemthet.

– Riktig kosthold er ekstra viktig om vinteren. Forskning tyder på at noen matvarer motvirker vinterdepresjoner, sier Iselin Bogstrand, ernæringsrådgiver og matfaglig ansvarlig i Norges Sjømatråd.

Så hvilken mat bør vi spise for å holde humøret oppe nå i mørketiden?

1) Spis fet fisk

Fet fisk på middagsbordet, som laks, reduserer sannsynligheten for depresjon.

– Forskning indikerer at det er en sammenheng mellom fiskekonsum og depresjoner. Dette er trolig på grunn av det høye omega-3 innholdet i fisk, som for eksempel laks, forteller Bogstrand.

Laks er også en god kilde til D-vitamin, som folk ikke får nok av nå om vinteren. Uten sollys må vi passe på å spise mat som inneholder det viktige næringsstoffet.

– D-vitamin øker opptaket av kalsium og er med på å styrke benbygningen. Vi kan også ta tran for å få i oss D-vitamin, men fet fisk har vist seg å ha aller best effekt, utdyper ernæringsrådgiveren.


2) Husk 5 om dagen

Frukt inneholder antioksidanter som bidrar til å holde oss friske. Fem frukter og grønnsaker om dagen er også viktig for å holde vinterdepresjonen unna.

– Generelt ser kosthold som inneholder fisk, frukt og grønt ut til å redusere depresjoner, forklarer Bogstrand.

MAT KAN KURERE DEPRESJON: Ifølge ernæringsrådgiver og matfaglig ansvarlig i Norges Sjømatråd, Iselin Bogstrand, kan vinterdepresjoner kureres med riktig mat. Foto: Norges sjømatråd.
MAT KAN KURERE DEPRESJON: Ifølge ernæringsrådgiver og matfaglig ansvarlig i Norges Sjømatråd, Iselin Bogstrand, kan vinterdepresjoner kureres med riktig mat. Foto: Norges sjømatråd.

3) Ikke dropp frokosten

Faste måltider gjør at du har nok energi om dagen og ro om natten. De fleste føler seg slappe etter et stort måltid. Flere mindre måltid i løpet av dagen gjør at kroppen får jevn tilgang til energi.

Ernæringsekspert Bogstrand mener det er viktig å ta seg tid til en god frokost.

– Et sunt måltid om morgenen gjør at blodsukkeret holder seg stabilt utover dagen. Det er positivt for humøret. Frokost gjør det også lettere å unngå usunne fristelser i løpet av dagen, forteller Bogstrand.

4) Unngå sukker

Et høyt inntak av sukker kan føre til vektoppgang, som igjen kan føre til inaktivitet og nedstemthet. Helsedirektoratet anbefaler at man begrenser inntaket av sukker til under 10 prosent av energiinntaket. For fysisk aktive menn og kvinner tilsvarer dette henholdsvis maksimalt 60-70 gram og 50-55 gram sukker per dag.

– Sukker er unyttig næring som gir få vitaminer og mineraler. I tillegg kan et høyt inntak gi svingninger i blodsukkeret. Et begrenset inntak av sukker kan sikre et stabilt blodsukker som gjør at du håndterer dagen bedre. Men så er det viktig å huske på at man skal kunne kose seg innimellom, forteller ernæringsrådgiveren.

5) Drikk kaffe

Enkelte forskere har funnet en sammenheng mellom inntak av kaffe og færre depresjoner. Dette blir begrunnet med koffeininnholdet i kaffe. Koffein stimulerer til produksjon av dopamin, kroppens eget rusmiddel. Ved frigjøring av dopamin kan man føle på en oppstemthet.

– Kaffe kan ha gode virkninger på kroppen så lenge man begrenser inntaket til noen kopper om dagen. Koffeinet i kaffe har flere positive virkninger, men man bør unngå for stort koffeininntak på kvelden for å ikke forstyrre nattesøvnen. God nattesøvn og fysisk aktivitet er i tillegg til maten man spiser sentral for god psykisk helse, slår Bogstrand fast.

KAFFETØRST: Ikke for mye - men litt kaffe skal kunne ha god innvirkning på humøret. Foto: Terje Bringedal/VG
KAFFETØRST: Ikke for mye - men litt kaffe skal kunne ha god innvirkning på humøret. Foto: Terje Bringedal/VG

Publisert: 18.01.2017 kl. 13:54
Oppdatert: 18.01.2017 kl. 15:23


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?