Derfor bør du spise mer torsk

13. januar 2014Aktuelt
FISK JEVNLIG: Spiser du torsk i stedet for å drikke tran får du også i deg gunstige fiskeproteiner. Foto: Magnar Kirknes/VG
FISK JEVNLIG: Spiser du torsk i stedet for å drikke tran får du også i deg gunstige fiskeproteiner. Foto: Magnar Kirknes/VG
Hanne Kreutz-Hansen
Hanne Kreutz-Hansen

Den er mager, en god kilde til Omega-3 og kan til og med være slankende. 

Du synes kanskje frossenfileter og sashimi av laks har revolusjonært middagen din. Det er ingenting mot hva torsken gjorde da den kom svømmende inn fra Barentshavet og satte sitt preg på norsk kosthold og handel, for tusen år siden.

Det vil si, torsken har svømt rundt i tusenvis av år. Atlantershavstorsken, som kan bli opptil to meter lang, 50 kilo tung, og 20 år gammel, har eksistert på begge sider av Nord-Atlanteren siden istiden var på sitt strengeste, for 21 000 år siden, i følge Havforskningsinstituttet.

I den kjølige kystvinden tørket man torsken, og sjøfarende kunne overleve mange måneder på proteiner og vitaminer fra den tørkede fisken. Allerede i vikingtiden eksporterte nordmenn tørrfisken til Sør-Europa, en eksport som siden har pågått uavbrutt. Da klippfisken ble introdusert som alternativ konserveringsmetode på 1700-tallet, ble snart den også en stor eksportvare for Norge.

STEKT: Skinnstekt torsk servert på en seng av squash og poteter. Klikk her for Magnar Kirknes' oppskrift! Foto: Magnar Kirknes/VG
STEKT: Skinnstekt torsk servert på en seng av squash og poteter. Klikk her for Magnar Kirknes' oppskrift! Foto: Magnar Kirknes/VG

«Skull torsken os feile, hvad have vi da», skrev Peter Dass om torsken som hadde overlevd både svartedauden, kriger og kriser.

For med det hvite gullet, som mange kalte det, kunne norske fiskere bytte til seg en rekke edlere varer. Ja, kan hende kan vi takke torsken for vinen også. Da det under forbudstiden ble alkoholimport kom vineksporterende land som Frankrike, Spania og Italia med et krav: Om vi ikke kjøpte vin av dem, ville ikke de kjøpe torsk og andre handelsvarer av oss.

- Slik ble det norske Vinmonopolet opprettet i 1922, sier Frank A. Jenssen, som har skrevet boken Torsken. «Norge hadde aldri blitt nasjonen Norge uten torsken. Den bidrar med sju milliarder kroner årlig, og når oljen er borte, vil den fremdeles svømme rundt i havet vårt, så fremt vi greier å gjøre en god jobb med å forvalte den riktig,» forteller han.

ASIATISK: Gi torsken en eksotisk vri med koriander, karri og kokosmelk. Foto: Magnar Kirknes/VG
ASIATISK: Gi torsken en eksotisk vri med koriander, karri og kokosmelk. Foto: Magnar Kirknes/VG

God næringskilde

Torsken er faktisk ikke bare mager, den kan også slanke.

- Vi har funnet at fiskeproteiner virker slankende på rotter. Nå skal vi undersøke om de har samme effekt på mennesker, sier Livar Frøyland, forskningsdirektør ved Nifes (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning). I samarbeid med kanadiske forskere fant Nifes at torske- proteinene trolig kan forebygge mot diabetes type to.

Torsk er dessuten rik på jod, som vi får i oss litt for lite av her til lands. Jodmangel kan medføre lavt stoffskifte og struma, og er nødvendig for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet.

- Innholdet av omega-3 fettsyrer er høyere jo fetere fisken er, men innholdet av jod er omtrent dobbelt så høyt i mager fisk som i fet fisk, sier Frøyland.

Han mener at torsken også er en undervurdert kilde til omega-3.

– Vi har en tendens til å tro at vi må ha i oss så store mengder fisk, men i følge europeiske matmyndigheter er det tilstrekkelig med en kvart til et halvt gram omega 3-fettsyrer om dagen hvis friske mennesker skal forebygge hjerte- og karsykdommer, sier Frøyland.

En middagsporsjon torsk (100 gram) dekker to dagsbehov for omega-3-fettsyrer. En laksemiddag dekker en ukes behov.

- Det viktigste er at man spiser fisk jevnlig. Slik vil vi til enhver tid ha de gunstige fettsyrene i kroppen. Spiser du torsk i stedet for å drikke tran får du også i deg de gunstige fiskeproteinene og jod.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fakta

1. Også torsk inneholder fettsyrer som reduserer triglyseridnivået i blodet, som er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom, ifølge Vibeke Telle-Hansen som i fjor tok doktoravhandlingen på omega- 3 fettsyrer.

2. En rekke studier viser at vitamin D og omega-3-fettsyrene EPA og DHA kan være gunstig i forhold til hjerte- og karsykdommer, ulike former for kreft, Alzheimers og benskjørhet, og barns mentale utvikling.

3. Et fiskeprotein fra atlanterhavtorsken kan hindre prostatakreft og andre former for kreft å spre seg, i følge ny forskning fra University of Maryland School of Medicine.

4. Er fisken fersk? Torskefileten skal ha jevn lys overflate, uten flekker. Overflaten skal være blank og tørr. Fersk torsklukter sjøfriskt eller svakt nøytralt fisk. Dårlig fisk har sur og kraftig lukt, i følge forsker Margrethe Esaiassen ved Norges Fiskerihøgskole.

5. Barn bør spise fisk to-tre ganger i uka, ifølge norske helsemyndigheter. Et tips: La barna få velge fiskemiddag selv. En fersk Nofima- undersøkelse på 130 6.-7. klassinger, viser at barn som får velge mellom laks, torsk eller annen fisk, får en positiv fiskeopplevelse.

Publisert: 13.01.2014 kl. 09:00
Oppdatert: 09.01.2017 kl. 12:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?