Kald fornøyelse
Når jeg lever på denne måten, blir maten svært viktig. Det gjelder å finne retter som passer til en slik måte å leve på.
Første gang jeg spiste en kald suppe til forrett, var det uvanlig, men smaken var utrolig god. Siden da har jeg lært om spanske kalde supper og en rekke andre kalde supper. Jeg har blant annet lært å lage kald hummersuppe av en av mine kokkementorer. Det er relativt vanskelig. Så lenge du har en god kraft, er det viktig å tilpasse retten med riktig syre i form av sitrusjus og gjerne crème fraîche eller andre syrlige melkeprodukter. Her kan du også ha andre skalldyr enn hummer, pluss sommergrønnsaker. Denne suppen kan du varme hvis det blir kaldt og surt ute. En annen sommersuppe-favoritt er kald gulrotsuppe med appelsinjus, rømme og ristede nøtter på toppen.
Om sommeren bruker jeg mer syre i rettene mine, jeg kompenserer for sommerens varme, og oppnår slik balanse. Jeg tror det er viktig å lytte til seg selv når man lager mat og prøve å fange hvordan man har det, hvem man er sammen med, hvor man er, osv. Da oppnår man den best tilpassede maten, den som gleder både kokk og gjester.
Kalde supper er perfekt sommermat. Og blir det kaldt ute, kan de bare varmes.
Suppene er relativt små porsjoner, siden dette er kraftige smaker.
Kald tomatsuppe
Kald tomatsuppe. (Foto: Gidske Stark)
4 porsjoner:
650 g modne tomater
2 stk. sjalottløk
3 ss sherryeddik
20 små tomater
20 blad frisk basilikum, finsnittet
4 ss god olivenolje
salt og pepper
28 brødkrutonger
1 dl hønsebuljong
Ha tomater, sherryeddik, sjalottløk og hønsebuljong i en skål. Kjør dette på stavmikser til en jevn og fin suppe. Sil suppen. Smak til med salt og pepper.
Avkjøl godt. Anrett suppen i dype tallerkener, ha i basilikum, små tomater og brødkrutonger og, til slutt, olivenolje.
Tips! En flott måte å bruke gammelt brød på er å skjære bort skorpene og så skjære brødet i terninger og steke i stekepanne med olje.
Kald avokadosuppe
Kald avokadosuppe. (Foto: Gidske Stark)
4 porsjoner:
4 stk. avokado
Saft av en ½ sitron
½ l hønsekraft
Salt og pepper
4 ts crème fraîche
20 rensede store reker
Bland sitronsaft, hønsekraft og avokado, kjør dette på stavmikser til en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper. Ha det i skåler og garner med 1 ts crème fraîche og 5 reker.
Serveres med fransk landbrød eller ristet loff.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:49
Lag deg en gratis konto