Kald fornøyelse

13. november 2012Aktuelt
Kalde supper er perfekt sommermat. Og blir det kaldt ute, kan de bare varmes. (Foto: Gidske Stark)
Kalde supper er perfekt sommermat. Og blir det kaldt ute, kan de bare varmes. (Foto: Gidske Stark)
Foto: Gidske Stark
AvFredrik HaldogGidske Stark

Når jeg lever på denne måten, blir maten svært viktig. Det gjelder å finne retter som passer til en slik måte å leve på.

Første gang jeg spiste en kald suppe til forrett, var det uvanlig, men smaken var utrolig god. Siden da har jeg lært om spanske kalde supper og en rekke andre kalde supper. Jeg har blant annet lært å lage kald hummersuppe av en av mine kokkementorer. Det er relativt vanskelig. Så lenge du har en god kraft, er det viktig å tilpasse retten med riktig syre i form av sitrusjus og gjerne crème fraîche eller andre syrlige melkeprodukter. Her kan du også ha andre skalldyr enn hummer, pluss sommergrønnsaker. Denne suppen kan du varme hvis det blir kaldt og surt ute. En annen sommersuppe-favoritt er kald gulrotsuppe med appelsinjus, rømme og ristede nøtter på toppen.

Om sommeren bruker jeg mer syre i rettene mine, jeg kompenserer for sommerens varme, og oppnår slik balanse. Jeg tror det er viktig å lytte til seg selv når man lager mat og prøve å fange hvordan man har det, hvem man er sammen med, hvor man er, osv. Da oppnår man den best tilpassede maten, den som gleder både kokk og gjester.

Kalde supper er perfekt sommermat. Og blir det kaldt ute, kan de bare varmes.

Suppene er relativt små porsjoner, siden dette er kraftige smaker.

Kald tomatsuppe

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Kald tomatsuppe. (Foto: Gidske Stark)

4 porsjoner:

650 g modne tomater

2 stk. sjalottløk

3 ss sherryeddik

20 små tomater

20 blad frisk basilikum, finsnittet

4 ss god olivenolje

salt og pepper

28 brødkrutonger

1 dl hønsebuljong

Ha tomater, sherryeddik, sjalottløk og hønsebuljong i en skål. Kjør dette på stavmikser til en jevn og fin suppe. Sil suppen. Smak til med salt og pepper.

Avkjøl godt. Anrett suppen i dype tallerkener, ha i basilikum, små tomater og brødkrutonger og, til slutt, olivenolje.

Tips! En flott måte å bruke gammelt brød på er å skjære bort skorpene og så skjære brødet i terninger og steke i stekepanne med olje.

Kald avokadosuppe

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Kald avokadosuppe. (Foto: Gidske Stark)

4 porsjoner:

4 stk. avokado

Saft av en ½ sitron

½ l hønsekraft

Salt og pepper

4 ts crème fraîche

20 rensede store reker

Bland sitronsaft, hønsekraft og avokado, kjør dette på stavmikser til en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper. Ha det i skåler og garner med 1 ts crème fraîche og 5 reker.

Serveres med fransk landbrød eller ristet loff.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?