Sennep kan gjøre deg sterkere

10. juni 2014Aktuelt
SMAKSBOMBE: Grov sennep og dijonsennep kan blandes i creme fraiche for en nydelig sennepssaus som smaker perfekt til kylling. Foto: Magnar Kirknes/VG
SMAKSBOMBE: Grov sennep og dijonsennep kan blandes i creme fraiche for en nydelig sennepssaus som smaker perfekt til kylling. Foto: Magnar Kirknes/VG
Mariann Høgli Grøtte
Mariann Høgli Grøtte

Skipper'n bør bytte ut spinaten med sennep. Den hissige smaksbomben kan nemlig gi deg større muskler og økt appetitt.

Ingen vet hvem som fylte sidene i «Apicius’ kokebok». Boken, skrevet en gang mellom år 400 og 500, skildrer romerske rikmenns, gladiatorers og skjønne kvinners matvaner. Blant strutsehjerne, flamingo og mus dyppet i honning, står også oppskriften på sennep - anbefalt som marinade til grillet villsvin.

Romerne hadde sennep i bagasjen da de okkuperte området Gallia, andre århundre etter Kristus. Senere begynte munker i Paris selv å produsere den. I dag er franske Dijon og Meaux, britiske Norwich og Tewkesbury og tyske Düsseldorf og Bavaria berømte for sin sennep.

Noen sennepstyper er sterke, andre har mild smak. Sennep kan kjøpes ferdig på glass, eller i pulverform. Den kan inneholde hele eller finmalte sennepsfrø. Kanskje har den også blitt tilsatt krydder som estragon og basilikum, sier Jørn Lie, kjøkkensjef ved Gamle Raadhus Restaurant i Oslo.

- Det er vanskelig å velge når du har så mange muligheter - men alle kan finne sin sennepsfavoritt.

GOD FISK: Sennepsbakt laks gir fiskeretten det lille ekstra, og er utrolig enkelt å lage. Oppskriften får du her! Foto: Magnar Kirknes/VG
GOD FISK: Sennepsbakt laks gir fiskeretten det lille ekstra, og er utrolig enkelt å lage. Oppskriften får du her! Foto: Magnar Kirknes/VG

Fordi sennepen i seg selv er veldig smakssterk, krever den et følge som kan bite ifra. Som oftest er dette saltrike og fettrike produkter, som pølse, røkt laks, ertesuppe, fiskeburger og hamburger, forteller Mats Karlehög. Han er prosjektleder og sensoriker ved matforskningsinstituttet Nofima.

- Kontrastene mellom disse sterke smakene harmoniseres i munnen. Og så blir det en smakssak om du foretrekker en eddiksterk eller søt sennep til.

Det finnes også helsemessige grunner til å spise mer sennep. Ifølge en studie utført ved North Carolina State University i USA, kan den hissige smaksbomben gjøre deg sterkere. Sennep inneholder nemlig stoffer som kan gi både økt muskelvekst, større muskelfibre og økt appetitt. I tillegg kan sennepen tilby både fiber, jern, magnesium, kalsium, proteiner, sink og omega 3-fettsyrer.

Vil du inkludere sennep allerede i neste middagsmåltid, har Lie et tips:

- Om du blander sennep med friske urter og knust kavring, får du en topping du kan bruke på både lam, storfe og kylling. Stek kjøttet i ovnen, og bruk gjerne sterkere overvarme mot slutten av steketiden. Da vil du få et sprøtt og godt resultat, med rikelig av den gode sennepssmaken.

SENNEP-EFFEKTEN

PERSONLIG PREG: Gi sennepen ekstra smak ved å tilsette for eksempel konjakk og rosiner. Klikk her for oppskriften. Foto: Sara Johannessen/VG
PERSONLIG PREG: Gi sennepen ekstra smak ved å tilsette for eksempel konjakk og rosiner. Klikk her for oppskriften. Foto: Sara Johannessen/VG

Sennep kan minske risikoen for hjerteproblemer. Det viser resultatene fra to studier, publisert i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition. I tillegg inneholder sennepsfrøene stoffet isothiocyanat, som ser ut til å kunne beskytte mot kreft og redusere kreftcellers vekst.

Planten hvitsennep var før i tiden et vanlig ugress i kornåkrer i Norge. Størstedelen av matsennepen kommer fra denne sennepsplanten. Svartsennep brukes også i sennepsproduksjon, og av og til kan du også finne denne planten som ugress her til lands, ifølge Store norske leksikons nettside.

Amerikanerne spiser mer sennep enn noe annet land i verden. USA har til og med en nasjonal sennepsdag, som faller på den første lørdagen i august hvert år. Feiringen finner sted på The National Mustard Museum i staten Wisconsin - et sted som rommer over 5000 forskjellige sennepsglass.

Publisert: 10.06.2014 kl. 10:57


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?