Basilikum-guide: Slik får du perfekt pesto og pizzasaus

BASILIKUM: Bring fram de deilige smakene fra Middelhavet med denne populære urten. Foto: Markus Thorsen
BASILIKUM: Bring fram de deilige smakene fra Middelhavet med denne populære urten. Foto: Markus Thorsen
Rodeløkka Småplantlag

Med basilikum har du en urt som passer godt uansett hva du skal spise til middag. Her deler vi oppskriften på fersk basilikumpesto og verdens beste pastasaus.

Basilikum er en ettårig plante som er enkel å drive frem fra frø og enkel å ta med seg når man er i butikken. Basilikumen du får kjøpt i butikk er ikke herdet på samme måte som de du har dyrket frem selv, så det kan være vanskelig å få den til å gro ute. Bruker du den med en gang og steller litt pent med urten så har du mange muligheter til å lage ekte smaker fra Middelhavet.

THAIBASILIKUM: Prøv denne neste gang du lager thaimat. Foto: Michael Hansen
THAIBASILIKUM: Prøv denne neste gang du lager thaimat. Foto: Michael Hansen

Basilikum finnes i mange forskjellige varianter, smaker og fasonger, men for enkelhets skyld kan man si det finnes rød og grønn.

Har du lyst til å utforske litt utover det, anbefaler vi at du tar i bruk thaibasilikum, som er litt mer eksotisk i sin sterke smak.

I tillegg til å være en fortreffelig maturt har basilikumen medisinske egenskaper. Fra gammelt av er den kjent som medisinplante som blant annet skulle virke antidepressiv.

I dag er det nok andre preparater som brukes for å lette sinnsstemningen, men den skal også virke febernedsettende og hjelpe mot søvnplager. Neste gang du ikke får sove kan du jo forsøke selv.

RØD BASILIKUM: Basilikum finnes i mange forskjellige varianter. Foto: Michael Hansen
RØD BASILIKUM: Basilikum finnes i mange forskjellige varianter. Foto: Michael Hansen

Det mest kjente man kan lage med basilikum er kanskje pesto. Den er superenkel å lage og smaker nydelig.

Slik gjør du:

1. Ta en krukke med basilikum litt olje, parmesan og hvitløk og kjør det sammen i en blender med en god håndfull ristede pinjekjerner.

2. Hell blandingen i en liten krukke/skål og server. Holder seg greit i kjøleskap en uke.

3. Hvis du ikke liker pinjekjerner kan du alternere med for eksempel ristede mandler eller valnøtter.

Basilikum og tomat er planteverdenes Sigfried og Roy, uadskillelige og et perfekt følge.

Vi i Rodeløkka Småplantlag lager ofte pizza når vi er sammen. Pizzasausen lager vi selvfølgelig fra bunnen av og den inneholder alltid rikelig med basilikum. Denne oppskriften er supergod og fungerer også utmerket som pastasaus. Lag en ekstra stor porsjon og hell gjerne over på glass for bruk senere i uken.

Slik gjør du:

Du trenger ca. to kilo modne tomater av alle slag. Bruk gjerne noen litt gamle og dvaske så får du brukt de opp. Ha god olivenolje klar, hvitløk og løk er en selvfølge samt basilikum. Rikelig her også.

1. Fres løk til den er blank og tilsett hvitløk, men pass på så den ikke svir seg.

2. Hell på tomatene og kok i opptil en time.

3. Finhakk så mye basilikum du har. Minst en potte og smak til med litt salt, pepper og litt sukker eller honning.

4. La den småputre litt til før du heller over på glass.

Et voila! Verdens beste pizzasaus på timen.

Fysen på flere basilikum-oppskrifter, prøv disse:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?