Her er alle oppskriftene fra #PÅSKEGODT live
Fra bakt lammelår til saftig appelsinsjokoladekake: Bli med mesterkokk Danièl Rougè Madsen og de spennende gjestene hans, og lag noen av de deilige rettene fra dagens livesending.
Godt og VGTVs direktesending fra Mathallen er endelig i gang, og det er mye spennende i vente for dere som følger med.
Følg med på #påskegodt direkte fra kjøkkenet her - og alle oppskriftene finner du lenger ned i saken.
I løpet av den fem timer lange sendingen får du blant annet se toppkokken Danièl Rougè Madsen lage påskelam med en spennende twist: Lammelåret skal glaseres med en deilig blanding av honning og rosmarin, og serveres med potetkrem og sjysaus.
- Vi skal kjøre en ny vri. Alle har sin egen måte å gjøre det på, og råvaren vil være den samme, men smaken og utseendet vil endres, sa toppkokken til Godt.no tidligere i uken.
Madsen har tidligere laget lam for den norske kongefamilien, og er blant annet kjent fra TV2-suksessen «Helt Vilt» med Stig Henrik Hoff.
Senere i sendingen får han besøk av Godts bidragsytere Elin Vatnar Nilsen bak bloggen krem.no, og det 13-år gamle kokketalentet Sebastian Skauen Johnsen.
De skal blant annet vise deg hvordan man lager luftige amerikanske pannekaker med mangosaus, og en skikkelig deilig sjokoladekake med appelsin.
Og hva er vel påsken uten kakao? Bloggeren Julie Ilona Balas har tre supergode kakaooppskrifter som passer både laktoseintolerante og de som er tilhengere av den klassiske kakaoen med helmelk og sjokolade.
Landslagskokk Karl-Erik Pallesen kommer innom, og i tillegg skal du få se hvordan man kan dekke påskebordet. Så her er det bare å følge med!
Du kan følge med i VGs direktestudio under sendingen, og stille spørsmål til Godts anmelder André Blomberg Nygård. Med hashtagen #påskegodt kan du delta i sendingen på sosiale medier.
Danièls påskelam med tilbehør
Bakt lammelår
– Lam har en særegen smak, som vi nordmenn er vant til. Denne gangen kommer vi til å steke lammelåret helt med ben, som tar litt lenger tid.
1 stk lammelår
1 ss rapsolje eller solsikkeolje
1 gulrot, kuttet i biter
1 kepaløk, i biter
1 kvast timian
2 l vann
Forvarm ovnen til 230 grader. Salte og pepre låret på et så tidlig tidspunkt så mulig, helst dagen før om mulig.
Fjern lammeskanken som skal brukes til saus, og legg resten av lammelåret i en ildfast form.
Ha grønnsakene i en panne, og brun av til de er svært mørke. Ha dem i den ildfaste formen sammen med timianen. Ha i vannet og plasser i oven. La den steke i 30 minutter. Skru ned temperaturen til 150 grader, pensle med glasuren, og stek ytterligere til kjernetemperaturen er rundt 60 grader. La låret hvile.
Honning og rosmaringlasur
– Vi er som regel kun vant til å bruke rosmarin til lammestek, men her vil jeg kombinere det med andre smaker. Denne glasuren smaker både søtt og syrlig, men med en veldig god smak.
3 ss honning, flytende
1 ss worchestersauce
1 ss soyasaus
2 ss rosmarin, hakket
3 fedd hvitløk, revet
1 dl olivenolje
Bland alle ingrediensene og begynn å pensle lammelåret når temperaturen er satt ned.
Lammesaus
Avskjær fra lammesteken
2 stk sjalottløk, skivet
4 stk. sjampinjong, skivet
1 fedd hvitløk, skivet
1 kvast timian
4 dl rødvin
6 dl lammekraft, hjemmelaget eller fra butikken
Stekesjy fra kjøttet
Smør til steking
Brun avskjæret godt i litt smør i en kasserolle, og tilsett sjalottløk, sjampinjong, hvitløk og timian. Tilsett rødvin, og reduser til halvparten. Ha i kraften og stekesjyen, og reduser ytterligere. Smak sausen til.
Potetkrem
– Det er påske, og egg er en del av den. Derfor er det fint å implementere en eggesaus i potetpuréen. Det gir et fint syrlig og fyldig preg.
400 g poteter, mandel, skrelt
2 stk eggeplommer
2 ss hvitvin eddik
250 g smør, klarnet (kokt opp og satt til sides, skum av alt det hvite, og la det klare smøret i bunnen av gryten være).
Kok potetene møre. I mellomtiden har du i eggeplommene i en kasserolle med eddik.
Visp over svak varme til det begynner å tykne litt. Spe på med litt og litt smør. Om sausen begynner å se veldig tykk ut kan du ha i et par dråper vann.
Smak til med salt, sitron og sort pepper. Mos poteter og ha i sausen til du har en smidig puré.
Syltet løk
1 dl vann
1dl hvitvinseddik
Salt
2 rødløk
Kok opp væsken og ha i litt salt etter smak. Tilsett kuttet rødløk. La det trekke.
Julies kakaooppskrifter
Grunnoppskrift
1 liter helmelk
200 g mørk sjokolade
1 toppet ss rårørsukker
1 ts vaniljepulver
Påskeversjon
1 liter helmelk
200 g mørk sjokolade
1 toppet ss rårørsukker
1 ts vaniljepulver
1 kanelstang eller 1 ts kanel
1 ts chilipulver
Revet skall av en økologisk appelsin
Laktosefri variant
1 liter mandelmelk
200 g mørk sjokolade
1 ts vaniljepulver
(Laktosefri variant trenger ikke sukker)
Slik gjør du:
Hakk sjokoladen i små biter og ha over i en kjele med en bitteliten skvett vann. Rør med en flatvisp til sjokoladen er helt smeltet.
Tilsett sukker, krydder og melken, og varm rolig opp til den såvidt begynner å boble. Server gjerne med krem!
Den laktosefrie varianten med mandelmelk er naturlig søtere enn den med vanlig melk, men smak til med sukker hvis du ønsker det. Hvis du ikke har tilgang på mandelmelk er det veldig enkelt å lage det selv. Bare bløtlegg skåldede mandler og kjør det sammen i en blender og sil bort nøttene. Vips så har du din egen mandelmelk.
Elins sjokoladekake med appelsin
I denne kaken har Elin tilsatt appelsin, en smak som går veldig fint sammen med sjokolade. Kaken er enkel å lage og resultatet er saftige godbiter, som smaker ekstra godt sammen med en kopp kaffe i solveggen.
Sebastians amerikanske pannekaker med mangosaus
4 dl hvetemel
1/2 ss bakepulver
5 dl melk
1 klype salt
1 stk egg
1 ss sukker
1 eple
Mangosaus:
Mango
Lime
Melis
Start med å røre sammen melk, eggeplomme (spar på eggehviten til steg 3), mel, bakepulver og salt i en bolle. Bruk et rivjern til å rive eplestrimler. La skallet være på. Ha i revet eple i røren.
Visp sammen eggehvite og sukker til det er stivt. Vend det inn i resten av røren.
Smelt en liten klatt smør i en stekepanne. Ta cirka 3 spiseskjeer med røre og stek pannekakene på middels varme i 2-3 minutter på hver side. Pass på at ikke varmen er for høy da de blir fort brente.
Lag mangosaus: Kutt mango i mindre biter. Kjør alle ingrediensene i en blender til du får en jevn saus. Press den gjennom en sil for å fjerne fibrene.
Karl Erik Pallesens forrett: Hjemmelaget gravlaks med syltet agurk og sennepssaus
4 personer
Hjemmegravet laks
En 500-grams lakserygg fra Salma, Lerøy eller lignende
140 gram fint salt
60 gram sukker
4 pakker frisk dill
2 ss akevitt
En liten dusk fennikel fra «kruset» på stilken
Bland salt og sukker, og kutt opp dillstilkene og fennikeldusken.
La laksen marineres med akevitt, sammen med saltblandingen og dillstilkene.
La dette lettgrave i kjøleskap i ca. fire timer.
Skyll laksen i vann etter at den er ferdig gravet, og tørk den med papir.
Finhakk dilltoppene, og rull den gravede laksefileten i dillen.
Sylteagurk
1 agurk
1 dl vann
1 dl presset sitron
Salt etter smak
Skrell agurken, og kutt den i biter i ønsket størrelse.
Bland sitron og vann, og smak til med salt.
Tilsett agurken.
Sennepssaus
2 dl majones
Sennep etter ønske
Flytende honning, for eksempel Akasiehonning
Hakket frisk dill
Litt olivenolje
Bland ingrediensene, og smak deg til. Her kan du bruke den sennepen du liker best, for eksempel Dijonsennep, gul sennep, eller grov sennep.
Ved servering
Del laksen i ønsket størrelse, gjerne i skiver. Server laksen på noe sprøtt som er delt i biter, for eksempel hjemmelaget knekkebrød eller melbatoast. Toppes med sennepssaus, sylteagurk, og gjerne litt dill.
Publisert: 06.04.2014 kl. 12:36
Oppdatert: 25.04.2014 kl. 13:34
Lag deg en gratis konto