Til hovedinnhold

Europas første undervannsrestaurant: I dag begynner byggeprosessen

UTSIKT: Slik ser arkitektfirmaet Snøhetta for seg at restauranten vil se ut fra innsiden. Foto: MIR og Snøhetta
UTSIKT: Slik ser arkitektfirmaet Snøhetta for seg at restauranten vil se ut fra innsiden. Foto: MIR og Snøhetta

– Et prosjekt fylt med spenning og mange faktorer, sier hotelldirektøren.

I oktober 2017 omtalte Godt og en rekke andre norske og utenlandske medier Restaurant Under, som blir Europas første undervannsrestaurant. Den spesielle restauranten skal være en del av Lindesnes havhotell som ligger sør i Norge.

Inngangen til restauranten ligger tre meter over havet, mens selve restauranten ligger fem og en halv meter under havoverflaten. Bygget, som er tegnet av det anerkjente arkitetfirmaet Snøhetta, er formet som et avlangt betongrør, og har en grov overflate for at blåskjell skal kunne feste seg over tid.

I dag, 15. januar, begynner byggeprosessen, kan hotelldirektør Gaute Ubostad fortelle Godt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Byggeplassen er nå klargjort til starten av byggeprosessen av Europas første undervannsrestaurant. Foto: Gaute Ubostad
Foto: Byggeplassen er nå klargjort til starten av byggeprosessen av Europas første undervannsrestaurant. Foto: Gaute Ubostad

– Det er deilig å komme i gang, men det er et prosjekt fylt med spenning og mange faktorer, det er det ingen tvil om, sier Ubostad, og fortsetter:

– Selve bygget skal for eksempel bygges på en lekter, glassplatene skal sendes fra Canada og monteres inn, og restauranten skal senkes og forankres til bunnen - for å nevne noe. Så det er mange prosesser som er forbundet med nyprøving. Det er ikke så mange referanseprosjekter, for å si det sånn, sier Ubostad.

Bygges på lekter

Selve bygget konstrueres på en lekter som måler 16 x 60 meter før det skal slepes til riktig sted. Lekteren skal deretter senkes på den ene siden og holdes oppe på den andre siden av en annen lekter.

– Vi skal ballastere fronten siden bygget har en naturlig oppdrift. Etasjene, trappene og interiøret bygges etter at bygget er forankret, sier hotelldirektøren.

Det skal jobbe mellom ti og tyve personer med konstruksjonen hele tiden.

Budsjettøkning

Siden prosjektstart har for øvrig budsjettet økt med flere millioner.

– Sist gang vi gikk ut med budsjettet anslo vi at det kom til å koste 45 millioner kroner. Nå har det økt til i overkant av 50 millioner. Vi har vokst mye siden prosjektet startet, og har valgt å gå for kvalitet, sier Ubostad, og peker blant annet på valg av Snøhetta som designer, og ambisjoner om høy kvalitet på maten.

Det er forventet at undervannsrestauranten vil åpne i mars 2019.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OVER OG UNDER: Inngangen til undervannsrestauranten er tre meter havoverflaten, mens restauranten ligger på fem og et halvt meters dyp. Foto: MIR og Snøhetta
OVER OG UNDER: Inngangen til undervannsrestauranten er tre meter havoverflaten, mens restauranten ligger på fem og et halvt meters dyp. Foto: MIR og Snøhetta

Flere undervannsrestauranter

Selv om dette blir den første undervannsrestauranten i Europa, finnes det mange andre «alternative» restaurantkonsepter rundt omkring i verden.

I 2012 skrev VG om hotellet Water Discus Hotels, som planla et luksushotell under vann. Her skulle gjestene kunne kunne kjøre miniubåt, undervannsskutere og jetski.

For de vininteresserte kan kanskje en tur til Kroatia være tingen: VG Reise skrev nemlig i fjor om at det der finnes en undervannsvinkjeller hvor gjestene kan dykke ned for å få et innblikk i prosessen. Når flaskene blir hentet opp fra havets bunn, er de dekket av skjell og koraller.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?