Det beste jeg vet med Julie Ilona Balas: – Moreller er bedre enn smågodt!
Julie Ilona Balas bak «Julies matblogg», hører på rå damer når hun lager mat.
– Hva er din frokostfavoritt?
– Akkurat nå er det et kokt eller stekt egg, avokado, frukt og kaffe.
– Hva er din favorittmiddag?
– For tiden går det mye i asiatisk mat. For eksempel risbolle eller risnudler med laks, avokado og masse koriander. Eller kokosmelkbaserte curry-retter.
– Hva er ditt favorittgodteri?
– Moreller! Jeg elsker moreller over alt på jord. Og andre bær. Jeg synes det er bedre enn sjokolade og smågodt, men jeg spiser det også altså.
– Hva er det aller beste du får servert?
– Hva som helst, bare jeg slipper å lage det selv. Jeg elsker det meste av mat, men elsker å få servert taco.
– Hva liker du best å servere?
– Enkle retter som ikke krever for mye forberedelser og tid på kjøkkenet. Når jeg har middagsselskap serverer jeg som regel en stor gryterett eller suppe på høsten og vinteren, men nå på sommeren går det mer i lette salater og en eller annen form for protein til. Eller kanskje jeg setter frem taco eller ingredienser til å lage ferske sommerruller, så lager gjestene maten selv.
– Hva er din favorittingrediens?
– Sitron, og den må være økologisk. Jeg rasper sitronskall over det meste og bruker mye sitronsaft i matlaging. Også drikker jeg varmt sitronvann på morgenen. Det går nok noen kilo sitroner i løpet av et år hos meg.
– Hva har du alltid i kjøleskapet?
– Sitron, parmesan og røros-rømme.
– Hvilket kjøkkenredskap klarer du deg ikke uten?
– Jeg klarer meg ikke uten mandolin, et kutte-redskap som kutter grønnsaker i syltynne skiver i en fei. Bruker også veldig ofte forskjellige rasper i matlagingen.
– Hvilket kjøkkenredskap trenger man ikke?
– Eggkoker, riskoker og brødbakemaskin.
– Hva var det beste du visste da du var liten?
– Helstekt laks eller ørret med kokt potet og agurksalat, eller røkt kolje med eggesmør.
– Hvor vil du helst reise?
–Jeg reiser aller helst til Danmark, både for avslapping, byferie og maten. Men jeg håper å få tatt en matreise til Asia snart.
– Hva spiser du når du er alene hjemme?
– Pizza!
– Hva hører du på når du lager mat?
– Spotify-spillelisten min «Rå damer» som er en delt spilleliste hvor hvem som helst kan legge inn musikk, så lenge den er laget av damer. Den er nå oppe i 18 timer med musikk.
– Hva spiser du aldri?
– Det er ikke mye jeg ikke liker, men vil aldri spise utrydningstruede eller rødlistede dyrearter.
– Hva går du helst ut og spiser?
– Jeg er ofte på Smalhans eller Trattoria Popolare for bra, raus og billig hverdagsmat. Og så havner jeg ofte opp i baren på Pjoltergeist om jeg er sulten sent på kvelden.