Dette spiser nordmenn til frokost

ENKELT, GODT OG BRA FOR DEG: Grovbrød er ypperlig frokostmat. Og siden det er viktig for frokostmotivasjonen at frokosten frister, kan du gjerne unne deg en skive med brunoost i ny og ne. Foto: Javad M. Parsa/VG
ENKELT, GODT OG BRA FOR DEG: Grovbrød er ypperlig frokostmat. Og siden det er viktig for frokostmotivasjonen at frokosten frister, kan du gjerne unne deg en skive med brunoost i ny og ne. Foto: Javad M. Parsa/VG
Pia Cecilie Vabro

De fleste av oss fortrekker brødskiver eller havregrøt til frokost. Andre slår seg løs med pølse på bensinstasjon.

Vi hører ofte at frokost er dagens viktigste måltid. Men hvorfor er det egentlig det? Først og fremst er det slik at frokost får i gang forbrenningen og gir deg energi til å takle dagen. Hjernen vår fungerer best når vi har et jevnt blodsukkernivå. Om morgenen er blodsukkeret ofte litt lavt, siden det er lenge siden vi har spist; det kan frokosten hjelp til med, skriver Opplysningskontorene i landbruket i sin rapport om «Måltidsrytme og næringsberegning».

I følge en studie gjort ved Harvard School of Public Health kan det å droppe frokosten over tid lede til overvekt, høyt bodtrykk, høyt kolesterol og diabetes. Frokost er altså ikke bare en god start på dagen, men også viktig av helsemessige årsaker.

For noen av oss er det naturlig å sette av tid til å spise frokost, mens noen gladelig hopper over dagens første måltid for noen minutter ekstra i sengen på morgenkvisten. De ekstra minuttene under dyna er særlig viktig for de under 30 år, nesten halvparten av dem dropper frokosten. 9 av 10 over 50 spiser frokost hver eneste dag. Det viser en undersøkelse gjort av Norstat for Scandic Hotels Norge i forbindelse med at de onsdag 13. april, for andre år på rad, arrangerer «Den nasjonale frokostdagen» i samarbeid med Norges Kokkemesteres Landsforening. For å sette fokus på frokosten og en god start på dagen.

De fleste av oss setter av tid til å spise frokost hver dag, over 70%. Bare 5% av oss oppgir at vi aldri spiser frokost, viser Norstat-undersøkelsen. Kvinner er «bedre» til å spise frokost enn menn og de over 40 har generelt bedre frokostvaner enn de yngre.

Og hva står på frokostbordet? Brødskiver er fortsatt den vanligste frokostmaten. 81% spiser brød til frokost, 37% av oss hver dag. Og nesten halvparten av oss spiser egg en eller flere ganger i uken.

Det er også populært med havregrøt, kornblanding og yoghurt. Over 20% av oss spiser det en eller flere ganger i uken. Frukt er også vanlig på frokostbordet, mens trendmat som chiagrøt, smoothier og grønnsaksboller er sjeldnere vare, bare 1% av oss velger disse alternativene.

Det gjelder også pølse på bensinstasjon, rundt 50 000 nordmenn oppgir at de spiser bensinstasjonspølse til frokost i løpet av en vanlig uke.

Det er ikke bare at du spiser frokost som er viktig - det er også viktig å tenke over hva du spiser. I følge Helse Norge er fiber og protein viktige elementer i frokosten. Fiber er bra for blodsukkeret og protein metter. Altså er de fleste av oss på riktig spor: grovt brød, frokostblanding og egg er nettopp ypperlig frokostmat.

La deg inspirere av disse frokostentusiastene fra Instagram:

Server eggene som @symmetrybreakfast gjør det en helt vanlig mandag - i ministekepanner med bakte bønner, toast, ferskpresset juice og en kopp te.

Hva med å servere frokostgrøten med banan og mango, slik som grøtspesialist @vibekeklemetsen?

Mer keen på en brødskive? Hva med en trendy «avo on toast» som hos @naturisimo?

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?