Slik lager du grøt på nye måter - få oppskrifter og tips
Engelskmenn og dansker røsket tak i den trauste havregrøten for noen år siden. Nå har fire norske grøtentusiaster rørt i gryten.
Risengrynsgrøt til jul og rømmegrøt til Sankthansaften er tradisjonelle retter alle nordmenn kjenner til, men grøt er ikke lenger bare grøt.
Havregrynsgrøt er for lengst blitt trendy med sine grøtbarer som de siste årene har dukket opp i de skandinaviske storbyene. Byfolk plukker med seg havregrøten servert i beger i farta. Mens kjøleskapsgrøten, også kjent som «overnight oats», ble plutselig et fenomen på Internett. Også på Michelin-restauranter kan grøt være på menyen: Blant annet den britiske kjendiskokken Heston Blumenthal var kjent for sin sneglegrøt på The Fat Duck utenfor London.
Nå har Hanne Buxrud, Per Sollerman, Sunniva Dring og Ann Kristin Wang gått sammen og rørt i grøten. Resultatet er en kokebok med hele 76 oppskrifter på grøt.
– Merkelig nok er det jo folk der ute som ikke har noe forhold til grøt i det hele tatt, og andre som kanskje ikke spiser grøt lenger. Vi vil invitere dem til «å gi grøten en ny sjanse», forteller forfatterne bak boken «Grøt – på viller veier» som kom ut i høst.
– Kornet fortjener en fest
Grøtgjengen har jobbet med mat i mange år, enten som stylist, skribent, fotograf eller produktutvikler. I fjor arrangerte de en grøt-pop-up på Tøyengata Bodega i Oslo hvor det gikk unna med over 600 porsjoner grøt i løpet av noen timer. Da skjønte de at det bare var én vei å gå: Sammen stengte de seg inne på en hytte i en ukes tid sammen med kornposer, forskjellige ingredienser, kjeler, penn, papir og kamera.
– Det er kanskje å gå for langt å påstå at det var grøten som bygde landet, men det var i hvert fall ikke pizza Grandiosa. Grøt er historisk sett et slags kulinarisk grunnfjell i Norge. Grøten er lett å pynte opp, samtidig som den hyller hverdagen og fyller magen på den riktige måten, sier de engasjert og fortsetter:
– Grøt er i utgangspunktet en spartansk rett, men likevel, se hva italienerne gjør med pastaen som er mel og vann, og hvordan spanjolene trakterer sin bomba-ris. Hvorfor skal ikke vi være like stolte av råvarene våre? Kornet vårt fortjener en fest!
Mest trendy
Norsk matkultur og tradisjonsmat kommer stadig sterkere tilbake, og det er ikke bare grøtforfatterne som har «gjenoppdaget» grøten. Tidligere i år ble NM i grøt for første gang arrangert.
Trendforsker Gunn Helen Øye mener det er et stort marked for grøt i vår tid fordi folk er mer opptatt av det enkle og ur samt mettende næringsstoffer.
– Grøt er noe av det mest trendy nå fordi det er veldig sentralt i en moderne livsstil både urbant og ruralt der fokuset er på mat, kropp og energi.
I motsetning til mye annen tradisjonsmat har grøt overlevd mange tidsepoker
– Det som er lett med grøt er at det er en del av den norske matkulturen og knyttet til de urnorske tradisjonene. Samtidig er det noe av det reneste og naturlige som finnes og appellerer derfor også «hipstere» og kinfolk-bevegelsen som er bevisste på det jordnære.
Fra søtt til salt
Det er tydelig at kokebokforfatterne har et kjært forhold til grøt og via oppskriftene viser de at grøt ikke bare er barndomsminner eller tradisjonsmat, men også mangfoldig.
– Vi har snakket med møllere, kokker, bønder etc. forskjellige steder i landet og det finnes så mange måter å servere den tradisjonelle retten på. Og det er så mye spennende grøthistorie rundt den når man først begynner å røre i gryten, forteller de.
Grøtentusiastene har smakt seg frem til en blanding av spennende varianter av de tradisjonelle grøttypene og helt nye vrier og smaker: Alt fra sunn byggrynsgrøt til salt ribbegrøt.
– Grøten kan være sunn fast food, en overraskelse med spennende toppinger eller noe helt annet enn grøt - for eksempel kan grøtrester bli til verdens saftigste brød. Den gir en god, nostalgisk følelse, den smaker trygghet og er perfekt som kveldsmat for barna en kjølig høstkveld. Det er mye omsorg i en lun grøt.
Her får du ekspertenes beste grøttips:
- En klype salt i grøten er viktig, mener vi.
- Er du fan av helt vanlig havregrøt til frokost, blir grøten mye bedre av la grynene ligge i vann over natten. Dessuten mye sunnere, da det i korn finnes et enzym, fytase, som frigjør næringsstoffer og som igjen blir tatt opp av kroppen. For å klare dette trenger kornet/melet minst 4 timer i vann. Kok opp, la den putre og smak til med en klype salt.
- Lage gode toppinger som holder seg i kjøleskapet. Nå når frukter er i sesong kan du sylte plommer, pærer og epler.
- Lek med smaker. Test ut salte grøter. Det finnes en liten verden du kanskje ikke ante eksisterte.
- Lek også med forskjellige gryn. Bland dem gjerne, som for eksempel hakket havre og hel bygg eller quinoa og havre.
Følg «Grøt på ville veier» på Facebook for mer grøtinspirasjon og -tips.
Publisert: 05.10.2016 kl. 07:52
Oppdatert: 21.10.2016 kl. 11:47
Lag deg en gratis konto