Til hovedinnhold

Norske studenter vil at vi skal spise insekter

LARVER TIL MIDDAG: Frister det med en risotto med melmums og sirisser? Det kan du lage hjemme om gründerne Victoria Stokke (avbildet) og Ida Hexeberg Rustad får det som de vil. Foto: Myldregard / Privat
LARVER TIL MIDDAG: Frister det med en risotto med melmums og sirisser? Det kan du lage hjemme om gründerne Victoria Stokke (avbildet) og Ida Hexeberg Rustad får det som de vil. Foto: Myldregard / Privat

Insekter har lenge vært spådd å bli en stor gastronomisk trend. Selv om de fleste nordmenn nok vil rynke på nesen av tanken, arbeider norske studenter med å bringe insekter til matfatet.


NTNU-studentene Victoria Stokke og Ida Hexeberg Rustad ønsker at insekter skal bli en naturlig del av nordmenns kosthold, på lik linje med kjøtt og grønnsaker, skriver Forskning.no.

INSEKTGRÜNDER: Victoria Stokke forteller at hun har smakt gresshopper og andre insekter, men at melmums (larver) er hennes favoritt. Foto: Privat
INSEKTGRÜNDER: Victoria Stokke forteller at hun har smakt gresshopper og andre insekter, men at melmums (larver) er hennes favoritt. Foto: Privat

Det er imidlertid ikke mattrender som er motivasjonen bak arbeidet med å bringe småkryp til norske matfat, men snarere at det finnes flere gode grunner for at vi bør spise dem.

Stokke forteller til Godt at hun kom inn på tanken med å importere insekter til Norge da FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i 2013 ga ut en rapport som påpekte at insekter er en uutnyttet ressurs, spesielt i den vestlige verden. Da de to studentene møttes i 2014 begynte de arbeidet med å gjøre idéen om til realitet ved å starte selskapet Myldregard.

– Vi fant ingen andre som tilbydde dette i Norge og tenkte derfor at vi like godt kunne gjøre det selv. Vi ønsker å starte import fra europeiske leverandører, men håper å etterhvert få på plass et eget oppdrett av melmums (larver), forklarer Stokke.

PAPRIKAGRESSHOPPE: Hva sier du til en gresshoppe med paprikasmak? Det er et av produktene som NTNU-studentene ønsker å importere. Foto: JIMINI’S.
PAPRIKAGRESSHOPPE: Hva sier du til en gresshoppe med paprikasmak? Det er et av produktene som NTNU-studentene ønsker å importere. Foto: JIMINI’S.

Næringsrikt og klimavennlig

Selv om vi ikke har for vane å spise insekter her i Norge, eller i vesten generelt, er det sett på som helt normalt å spise ulike insektstyper i flere land rundt omkring i verden. I mange asiatiske og afrikanske land er insekter faktisk en av primærkildene til protein – noe vi nordmenn for eksempel får i oss ved å spise kjøtt.

– Vi ser jo på melmums som en god og uutnyttet råvare som vi syns flere burde få smake. I tillegg til å være en mer klimavennlig og bærekraftig måte å få i seg animalske proteiner, kan det være et nærinngsrikt og spennende innslag i kostholdet vårt, sier Stokke.

LARVER I SALATEN: Denne retten, en salat med melmums, er tilberedt av kokken Lars Erik Vesterdal. Foto: Victoria Stokke
LARVER I SALATEN: Denne retten, en salat med melmums, er tilberedt av kokken Lars Erik Vesterdal. Foto: Victoria Stokke

Venter på godkjenning fra EU

Enn så lenge må nysgjerrige nordmenn vente, eller reise utenlands for å nyte et måltid med larver eller andre insekter. Godkjenningsprosessen er nemlig ikke i mål riktig ennå.

LANG PROSESS: Godkjenning av ny mat er en prosess som tar lang tid, forklarer Ida Hexeberg Rustad. Foto: Privat
LANG PROSESS: Godkjenning av ny mat er en prosess som tar lang tid, forklarer Ida Hexeberg Rustad. Foto: Privat

– Ny mat, som insekter, må først godkjennes i EU, en prosess som tar flere måneder. Deretter vil godkjenning fra Mattilsynet være en ren formalitet, forklarer Rustad, og legger til at selskapet har en pågående dialog med Mattilsynet.

Når (og hvis) EU og Mattilsynet omsider gir de to gründerne tommel opp, ønsker Stokke og Rustad å tilby produkter som vil få nordmenn til å godta insekter som mat.

nettsiden sin lister selskapet opp noen produkter de har sansen for, og som de ser for seg at de vil selge når tiden er inne for det. Et eksempel er myk karamell med sirisser, og et annet er sjokoladeplater med ovnsristete billelarver.

Har oppdrett av larver hjemme

I mellomtiden tilbereder og produserer de to studentene melmums privat, og forteller at det dermed er denne larven de har smakt mest av.

– Jeg har i tillegg smakt gresshopper og andre insekter som en del av godteri. Selv syns jeg melmums er best, men det har sikkert sammenheng med at det er det jeg har tilberedt på best måte. Melmums stekt i olje er veldig godt, da de blir sprø og knasende, sier Stokke.

Høres dette ut som noe du vil smake? Diskuter gjerne ditt syn på insekter som mat i kommentarfeltet nedenfor.

LARVEPÅLEGG: Dette pålegget med larver, som er tilsatt tomat eller gulrot, tilbys i andre europeiske land. Om Rustad og Stokke får gjennom godkjenningen kan det hende du kan få tak i nettopp dette også i Norge. Foto: Phil Damn.
LARVEPÅLEGG: Dette pålegget med larver, som er tilsatt tomat eller gulrot, tilbys i andre europeiske land. Om Rustad og Stokke får gjennom godkjenningen kan det hende du kan få tak i nettopp dette også i Norge. Foto: Phil Damn.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?