Norske studenter vil at vi skal spise insekter
Insekter har lenge vært spådd å bli en stor gastronomisk trend. Selv om de fleste nordmenn nok vil rynke på nesen av tanken, arbeider norske studenter med å bringe insekter til matfatet.
NTNU-studentene Victoria Stokke og Ida Hexeberg Rustad ønsker at insekter skal bli en naturlig del av nordmenns kosthold, på lik linje med kjøtt og grønnsaker, skriver Forskning.no.
Det er imidlertid ikke mattrender som er motivasjonen bak arbeidet med å bringe småkryp til norske matfat, men snarere at det finnes flere gode grunner for at vi bør spise dem.
Stokke forteller til Godt at hun kom inn på tanken med å importere insekter til Norge da FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i 2013 ga ut en rapport som påpekte at insekter er en uutnyttet ressurs, spesielt i den vestlige verden. Da de to studentene møttes i 2014 begynte de arbeidet med å gjøre idéen om til realitet ved å starte selskapet Myldregard.
– Vi fant ingen andre som tilbydde dette i Norge og tenkte derfor at vi like godt kunne gjøre det selv. Vi ønsker å starte import fra europeiske leverandører, men håper å etterhvert få på plass et eget oppdrett av melmums (larver), forklarer Stokke.
Næringsrikt og klimavennlig
Selv om vi ikke har for vane å spise insekter her i Norge, eller i vesten generelt, er det sett på som helt normalt å spise ulike insektstyper i flere land rundt omkring i verden. I mange asiatiske og afrikanske land er insekter faktisk en av primærkildene til protein – noe vi nordmenn for eksempel får i oss ved å spise kjøtt.
– Vi ser jo på melmums som en god og uutnyttet råvare som vi syns flere burde få smake. I tillegg til å være en mer klimavennlig og bærekraftig måte å få i seg animalske proteiner, kan det være et nærinngsrikt og spennende innslag i kostholdet vårt, sier Stokke.
Venter på godkjenning fra EU
Enn så lenge må nysgjerrige nordmenn vente, eller reise utenlands for å nyte et måltid med larver eller andre insekter. Godkjenningsprosessen er nemlig ikke i mål riktig ennå.
– Ny mat, som insekter, må først godkjennes i EU, en prosess som tar flere måneder. Deretter vil godkjenning fra Mattilsynet være en ren formalitet, forklarer Rustad, og legger til at selskapet har en pågående dialog med Mattilsynet.
Når (og hvis) EU og Mattilsynet omsider gir de to gründerne tommel opp, ønsker Stokke og Rustad å tilby produkter som vil få nordmenn til å godta insekter som mat.
På nettsiden sin lister selskapet opp noen produkter de har sansen for, og som de ser for seg at de vil selge når tiden er inne for det. Et eksempel er myk karamell med sirisser, og et annet er sjokoladeplater med ovnsristete billelarver.
Har oppdrett av larver hjemme
I mellomtiden tilbereder og produserer de to studentene melmums privat, og forteller at det dermed er denne larven de har smakt mest av.
– Jeg har i tillegg smakt gresshopper og andre insekter som en del av godteri. Selv syns jeg melmums er best, men det har sikkert sammenheng med at det er det jeg har tilberedt på best måte. Melmums stekt i olje er veldig godt, da de blir sprø og knasende, sier Stokke.
Høres dette ut som noe du vil smake? Diskuter gjerne ditt syn på insekter som mat i kommentarfeltet nedenfor.
Publisert: 22.02.2016 kl. 16:49
Oppdatert: 23.02.2016 kl. 09:35
Lag deg en gratis konto