Ti ting du ikke visste om skrei
Fisken som vandrer fra kysten ut i havet, og lengden kan nå det samme som et menneskets høyde. Her er andre ting du kanskje ikke visste du lurte på om skrei.
1. Skreien er vandrende, men kan også være en ektefødt Lofottorsk. Likevel er den er ikke bare født i Henningsvær. Nær på halvparten av all skrei gyter på kysten av hele Lofoten og Vesterålen. Men skreien har gyteområder langs hele kysten fra Finnmark til Mørekysten.
2. Det finnes torsk som er stedegen på kysten, mens skreien vandrer fra kysten ut i havet. Navnet skrei regner en med kommer fra det norrøne ordet «skrida», som betyr å vandre.
3. Torsken kan bli like lang som et menneske er høy, 150–200 cm, og kan veie opp til 60 kilo. Torsken har tre ryggfinner og to gattfinner, men kjennes lett igjen med sitt hakeskjegg. I vill tilstand vil det ta fra to til ti år til torsken er kjønnsmoden.
4. Arkeologiske funn viser at det er spist torsk i Norge siden steinalderen. Ikke noen sesongfiske har vært så viktig for torskefiskeriene som Lofotfisket (perioden januar/april). Både for Nord-Norge og Norge for øvrig har skreifisket hatt stor økonomisk betydning helt siden vikingtiden.
Artikkelen fortsetter under bildet.
5. Torsk har ført til ressurskonflikter mellom flere naboland. «Torskekrigen» var benevnelsen på konflikten mellom Storbritannia og Island, som toppet seg i perioden 1973–1976. Etter fysiske sammenstøt mellom kystvaktskip fra begge land. Ble avsluttet da Island med å stenge NATO-basen på Keflavik.
6. Bacalao er et portugisisk ord, og betyr rett og slett torsk. Retten er laget av saltet og tørket torsk – klippfisk. Det er nok et eksempel på en rett som i utgangspunktet var en hverdagsrett, men som i dag ofte blir brukt som en rett for festlige anledninger.
7. I «torskens hjemsted» Henningsvær har Fiskekorgen restaurant forsøkt en rekke flotte oppskrifter, men nordmenn sverger fortsatt til den gode gamle kokte variant, med lever og rogn som tilbehør. Bestillinger på ovnsbakte og stekte torskeretter, kommer oftest på fremmed språk.
8. Sprøstekte torsketunger er tradisjonsmat som regnes som en delikatesse. På fiskemottakene i Nord-Norge er skjøring av torsketunger en populær og inntektsbringende fritidsaktivitet for mange skolebarn.
9. Tørket skrei, lagt i bløt i lut og senere vannet ut, best kjent under navnet lutefisk, har havnet på Lonely Planets liste over verdens mest ekstreme matretter.
10. Når skreimåltidet er ferdig kokt, har Lise Mangseth i Råfisklaget et godt råd når gryten skal rengjøres. «Likt løser likt. Det er best at en først vasker gryten i vannet som fisken er kokt i før dette helles ut. Så litt såpevann til sist, og gryten er skinnende ren.»
Kilder: Store norske leksikon, Mathallen Oslo, Trøndelag.no, Lonely Planet, Norges Råfisklag.