Tre mettende retter for 100 kroner til sammen

3. september 2014Aktuelt
BILLIG: Med litt fantasi og noen veldig enkle råvarer kommer man langt på kjøkkenet. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
BILLIG: Med litt fantasi og noen veldig enkle råvarer kommer man langt på kjøkkenet. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Med bare en enkel liste med billige ingredienser kan du ha middag i mange dager fremover.

HANDLELISTE:
En tolvpakk med egg
En pose frossen spinat
En pose frosne erter
Tre poteter (løsvekt)
To løk (løsvekt)
En hvitløk (løsvekt)
To nudelpakker med krydder
En boks hermetiske linser
Noen sjampinjonger
Picnicskinke
En bunt gulrøtter
Pris: 99,90 kroner
Foto: Terje Bringedal/VG
HANDLELISTE: En tolvpakk med egg En pose frossen spinat En pose frosne erter Tre poteter (løsvekt) To løk (løsvekt) En hvitløk (løsvekt) To nudelpakker med krydder En boks hermetiske linser Noen sjampinjonger Picnicskinke En bunt gulrøtter Pris: 99,90 kroner Foto: Terje Bringedal/VG

Januar nærmer seg slutten, og mange lengter kanskje etter lønningsdagen. Om du er student har semesteret akkurat begynt og storestipendet må vare helt frem til mai.

Da er det fort gjort å kjøpe en kilo makaroni og en flaske ketchup, og tenke at ukens middager er i boks. Stå imot! God, sunn og enkel mat behøver ikke å være dyrt.

Poenget med denne artikkelen er å vise at du kan lage flere digge og mettende retter med få og billige ingredienser.

Klart – du kan spare mer penger på å leve på kun nudler eller frossen fiskegrateng (med mye grateng og lite fisk), men du går da glipp av mange av de viktige næringsstoffene man får gjennom friske grønnsaker og ålreite råvarer.

Premisset for disse oppskriftene var at ingrediensene ikke skulle koste mer enn 100 kroner til sammen.

Det finnes mange lignende saker der man tar ti gram av en ost til 80 kroner, og sier at det koster åtte kroner. Jeg er selv student, og vet at dette ikke alltid fungerer i en studenttilværelse der man ikke nødvendigvis har råd til å skeie ut med en ost til nesten hundre kroner på tampen av måneden.

En av de smarteste tingene du kan gjøre som matglad student er å lage store porsjoner. Da sparer du både penger og tid, siden du har middagen klar et par dager til. Derfor er alle disse oppskriftene store og holder i to til tre dager for én person. Eventuelt én dag for tre til fire personer.

Jeg antar at de fleste har salt, pepper og olje/smør til steking – pluss litt sukker til pad thai-en. For å spare penger har jeg brukt krydderpakkene i nudlene som buljong i grønnsakssuppen. Ellers har jeg brukt opp alle ingrediensene, med unntak av et par gulrøtter. Alle varene er kjøpt i forskjellige matbutikker rundt omkring i Oslo, og jeg tar forbehold om at priser kan variere fra sted til sted.

Sjekk ut oppskriftene under:

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

En saftig, god og enkel bondeomelett med kokte poteter og skinke som er herlig til både lunsj og middag. Super hverdagsmat for både unge, gamle, store og små - og studenter som er midt i mellom. Server den gjerne med brød og smør, eller kanskje en enkel salat.

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Ingen studentsak uten nudler, og denne retten er knall fordi den inneholder viktige næringsstoffer i form av friske grønnsaker, skinke og egg. Denne foran TV-en med en dæsj sweet chili sauce er perfekt kosemat. Her har jeg tilsatt spinat både fordi det er sunt og godt, og fordi ingen varer skulle gå til spille. Men eksperimenter med det du liker best. Her finnes ingen regler.

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Høsten er suppeårstid nummer én, og denne deilige grønnsakssuppen varmer godt på mørke kvelder. Linser og egg gjør den både mettende og stappfull av mettende proteiner. Å dyppe en brødskive med en godt lag smør i denne suppen er pur glede.

Hva pleier du å spise til middag? Del gjerne dine studentoppskrifter under!

Publisert: 03.09.2014 kl. 09:05
Oppdatert: 20.01.2017 kl. 15:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?