Tre mettende retter for 100 kroner til sammen
Med bare en enkel liste med billige ingredienser kan du ha middag i mange dager fremover.
Januar nærmer seg slutten, og mange lengter kanskje etter lønningsdagen. Om du er student har semesteret akkurat begynt og storestipendet må vare helt frem til mai.
Da er det fort gjort å kjøpe en kilo makaroni og en flaske ketchup, og tenke at ukens middager er i boks. Stå imot! God, sunn og enkel mat behøver ikke å være dyrt.
Poenget med denne artikkelen er å vise at du kan lage flere digge og mettende retter med få og billige ingredienser.
Klart – du kan spare mer penger på å leve på kun nudler eller frossen fiskegrateng (med mye grateng og lite fisk), men du går da glipp av mange av de viktige næringsstoffene man får gjennom friske grønnsaker og ålreite råvarer.
Premisset for disse oppskriftene var at ingrediensene ikke skulle koste mer enn 100 kroner til sammen.
Det finnes mange lignende saker der man tar ti gram av en ost til 80 kroner, og sier at det koster åtte kroner. Jeg er selv student, og vet at dette ikke alltid fungerer i en studenttilværelse der man ikke nødvendigvis har råd til å skeie ut med en ost til nesten hundre kroner på tampen av måneden.
En av de smarteste tingene du kan gjøre som matglad student er å lage store porsjoner. Da sparer du både penger og tid, siden du har middagen klar et par dager til. Derfor er alle disse oppskriftene store og holder i to til tre dager for én person. Eventuelt én dag for tre til fire personer.
Jeg antar at de fleste har salt, pepper og olje/smør til steking – pluss litt sukker til pad thai-en. For å spare penger har jeg brukt krydderpakkene i nudlene som buljong i grønnsakssuppen. Ellers har jeg brukt opp alle ingrediensene, med unntak av et par gulrøtter. Alle varene er kjøpt i forskjellige matbutikker rundt omkring i Oslo, og jeg tar forbehold om at priser kan variere fra sted til sted.
Sjekk ut oppskriftene under:
En saftig, god og enkel bondeomelett med kokte poteter og skinke som er herlig til både lunsj og middag. Super hverdagsmat for både unge, gamle, store og små - og studenter som er midt i mellom. Server den gjerne med brød og smør, eller kanskje en enkel salat.
Ingen studentsak uten nudler, og denne retten er knall fordi den inneholder viktige næringsstoffer i form av friske grønnsaker, skinke og egg. Denne foran TV-en med en dæsj sweet chili sauce er perfekt kosemat. Her har jeg tilsatt spinat både fordi det er sunt og godt, og fordi ingen varer skulle gå til spille. Men eksperimenter med det du liker best. Her finnes ingen regler.
Høsten er suppeårstid nummer én, og denne deilige grønnsakssuppen varmer godt på mørke kvelder. Linser og egg gjør den både mettende og stappfull av mettende proteiner. Å dyppe en brødskive med en godt lag smør i denne suppen er pur glede.
Hva pleier du å spise til middag? Del gjerne dine studentoppskrifter under!
Publisert: 03.09.2014 kl. 09:05
Oppdatert: 20.01.2017 kl. 15:33
Lag deg en gratis konto