Skrei: En av Norges første eksportartikler
Fisken har fått sin egen sang, en festival og det arrangeres til og med VM i skreifiske. Skreien er at av havets mysterier, som mange lar seg begeistre av.
Hvert år, i de kaldeste vintermånedene, starter den gyteklare torsken sin vandring fra beitet i Barentshavet og oppover mot den nordlige Norskekysten for å gyte. 40 prosent gyter i Lofoten-området i Nordland, men gyteområdet strekker seg helt fra Mørkekysten i Haugesund til Sørøya i Finnmark. Torsken som gyter her kaller vi «skrei» - den vandrende torsken.
Skrei kommer fra verdens største torskebestand. Den er kjent for sitt faste kjøtt og søtlige smak. Torsk merket med «SKREI» er kvalitetssjekket, og merket er en garanti for at fisken er fanget, pakket og oppbevart etter strenge kriterier.
I dag sendes den kvalitetssikrede fisken til de beste restaurantene i Europa, og er svært etterspurt i resten av verden. Ifølge Amund Bråthen, som er spesialist i markedsføring og torskefiske, er det spanjolene og svenskene som spiser mest skrei - etter oss nordmenn.
Bråthen forteller at skreien var en av de første norske eksportartiklene. I Egils saga (den mest kjente islandske ættesagaen, journ. anm.) står det at Torolf Kveldulvsson reiste til England i 875 med «skrei, huder og røyskattskinn» og kom tilbake med «hvete, honning, vin, klede og andre nødvendige varer».
Men skreien er altså mest populær her hjemme. Så populær faktisk, at det hvert år arrangeres en egen skreifestival i Vikna i Nord-Trøndelag. Det startet med en enkel skreidag i 1998, som senere ble utvidet til en hel festival etter at det viste seg som en kjempesuksess. Festivalen er en mat- og kulturfestival hvor skreien står i sentrum.
Anne Grete Walaunet, styreleder for Skreifestivalen, mener at det er viktig å sette fokus på en viktig næring som er grunnlaget for utviklingen av regionen.
– Skreien er fortsatt viktig for vår region selv om annen sjømatproduksjon året rundt skaper vesentlige større verdier, sier hun.
Det arrangeres også VM i skreifiske. I fjor feiret mesterskapet 25-årsjubileum. Fiskekonkurransen er en av verdens største, og siden oppstarten har mellom 8-14 ulike nasjoner deltatt. I dag er det 600 plasser, der «førstemann til mølla»-prinsippet gjelder.
Sten S. Sortland er leder for verdensmesterskapet og forteller at påmeldingen til årets konkurranse var fulltegnet allerede etter to dager.
– Skreien er spesiell. Etter sin lange vandring nedover kysten er fisken blitt hard og god i fiskekjøttet, og er full av lever og rogn, sier Sortland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I 2015 ble det solgt omlag 10.200 tonn skrei. Det var en liten nedgang fra 2014, da det ble solgt 11.500 tonn. Torskeekspert Bråthen forklarer at nedgangen fra 2014 til 2015 skyldtes flere forhold.
Men selv om det har vært et lite fall i salget siden 2014 er det ikke noen tvil om at volumet har økt enormt de siste årene.
– I 2011 solgte vi 3.500 tonn skrei og nå er mengden tredoblet, forteller torskeeksperten.
Fikk du lyst på skrei til middag? Sjekk ut disse oppskriftene:
Kilder: Wikipedia, «Torsk» av Frank A. Jensen, skreifestivalen.no, matmerk.no, kyst-norge.no, godfisk.no, nynordiskmad.org