De beste Soave-vinene

13. mars 2015Aktuelt
VINO VINO: Italienske viner kan gjerne serveres til italiensk mat eller i italiensk mat - prøv venetiansk vin i en spagetti vongole. Foto: Produsentene/NTB Scanpix.
VINO VINO: Italienske viner kan gjerne serveres til italiensk mat eller i italiensk mat - prøv venetiansk vin i en spagetti vongole. Foto: Produsentene/NTB Scanpix.

Sjarmerende, godt og ukomplisert i glasset? Det er Soave, det.

Det er et gresk ordtak, tror jeg, som sier noe i retning av: Du kan aldri stige ned i samme elv som du en gang steg opp fra. Filosofisk sett skulle det bety at du aldri egentlig kan gjenta fortiden 100 prosent fordi tidens elv stadig flyter videre og alltid er ny.

Generelt tror jeg det er riktig, men i mitt liv er det ett unntak. En uterestaurant i Venezia, i den bredeste delen av Canal Grande. Hotel Monaco & Grand Canal, beliggende akkurat der du må svinge rundt hjørnet mot høyre ved Harrys Bar når du har forvillet deg bort til Markusplassen og leter etter et sted å være for deg selv.

I 20 år nå har jeg stadig vendt tilbake til det som jeg i mitt indre kaller en vegg av lykke i denne byen som ellers er låst i et evig favntak med livet og døden. Når jeg sitter her, i solveggen alltid, og ser gondolierene rolig manøvrere seg ut, lastet med japanere og tyskere og sørkoreanere, syngende slik de alltid har gjort. Og jeg ser min etter hvert eldre servitør Patrizio Stoppa – hvis hårsveis har tørnet grå lik min egen – komme mot meg med en sølvfarget vinkjøler på stativ med en duggende flaske lokal vin oppi, vet jeg at jeg er der jeg skal være.

Vinen oppi vinkjøleren er alltid den samme. Capitel Foscarino fra Anselmi i Veneto. Altså fra Soave-området like øst for Verona i provinsen Veneto. Foscarino er en enkeltvinmark tilhørende den tidligere racerbilsjåføren Roberto Anselmi som er så stolt av seg at han ikke vil kalle vinene sine Soave, en gang, ødelagt som han mener ryktet til dette området er. Ødelagt? Tja. Vinen er svulmende, nærmest tropisk og har en dash Chardonnay innblandet.

Hvorom allting er: Denne vinstilen fra Soave med Garganega som hoveddrue er så ukomplisert, så lite utfordrende, så gledesfremkallende at man får desto mer tid til å sitte og beundre gondolierene enn å file på at det av og til kan mangle en syresnert der.

Skal du ha de aller hvasseste Soave-vinene med syresting også er det Pieropan, CaRugate og Coffele som gjelder. En slags topprangering blant dem igjen vil nok by på La Rocca og Calvarino fra Pieropan, Montefiorentine fra CaRugate og CaVisco fra Coffele på de første plassene. Men det kommer litt an på hva du skal bruke dem til. La Rocca er laget i et slags steinbrudd oppe på Soaveåsen, har mineraler i smaken og er forsynt med noe fatlagring.

Men de enkleste er ofte de beste til ukomplisert vin- og matmatch.

For å omfrasere dikter Arnulf Øverland:

«Der er en lykke i livet, som ikke vendes til lede.

Det at du nøt en Soave, det er den største glede.»

Ukens viner

Pieropan La Rocca Soave 2012, Leonildo Pieropan

Veneto, Italia

Varenr.: 9774801

Kr 299,-

88 poeng

Mye av alt, her. Svakt krydret åpning, så en heftig, og konsentrert fersken- og plommeaktig fruktighet med innslag av mineralitet i bunnen. Laget på senthøstede druer. Fyldig i hovedsmaken, nesten rik, med avstemte fataromaer. Sødmefull med smør, nøtter og litt krydder også. (Kan minne om en Meursault) Noe restsødme (5g) Men ikke så frisk som de ueikede. Til fisk med smørsaus, hummer. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 6

Pieropan Calvarino Soave 2012, Leonildo Pieropan

Veneto, Italia

Varenr.: 6337601

Kr 229,-

86 poeng

Edel og konsentrert Soave med god lengde, steinfrukt med plommer og modne, grønne stikkelsbær, litt gule epler også. Miks av 70/30 Garganega og Trebbiano. Sushi, asiatisk mat, reker og kamskjell. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6

Terningkast: 6

Ca’Rugate Soave Monte Fiorentine 2013/2014

Veneto, Italia

Varenr.: 3313601

Kr 179,90

85 poeng

Den har det lille ekstra, ja. En slags 1-er cru blant Soave’ene, konsentrert og nesten litt voksaktig i strukturen, vinterepler og et svakt grønnpreg med litt lime og friske urter. Virkelig flott vin. Har også noe velkommen friskhet i seg. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 6

Pieropan Soave Classico 2013, Leonildo Pieropan

Veneto, Italia

Varenr.: 1886101

Kr 149,90

83 poeng

Fin, grønn, frisk epleaktig tone over denne, gjør det den skal, sømløs fruktighet, klart på den grønne siden uten at det er snakk om undermodne druer. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 6

Anselmi Capitel Foscarino 2013, Roberto Anselmi

Veneto, Italia

Varenr.: 4073301

Kr 187,90

83 poeng

Tropisk og svulmende i stilen, ganske høy alkohol, sjenerøs mot feil i maten. (altså sprikende smaker, for mye krydder, begynnende sødme, etc.) Et lite anstrøk honning, der. 80/20 Garganega/Chardonnay i miksen. Til asiatisk, krydret mat, makiruller. Bestillingsutvalg. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 5

Coffele Soave Classico 2013

Veneto, Italia

Varenr.: 45646901

Kr 157,-

82 poeng

Sømløs og god Soave som har passe med konsentrasjon, litt plomme og gule eple og fersken. Behagelig avslutning. Middels fyldig. Ingen ting stikker seg ut. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 5

Anselmi San Vincenzo 2014, Roberto Anselmi

Veneto, Italia

Varenr.: 4073401

Kr 137,-

80 poeng

Litt grønn, ung, nytappet og fersk nå, trenger noen måneder til for å roe seg. Litt mandelbitterhet i finish. Men kommer til å bli balansert og bra. Nok friskhet, i hvert fall. BA. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 4

Ca Rugate San Michele Soave Classico 2013

Veneto, Italia

Varenr.: 3313801

Kr 129,70

81 poeng

Småpen, med litt grønne stikkelsbær i starten, litt grønne plommer utover i smaken, som ender småpent. Funker, uten fakter. BA. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 4

Tamellini Soave 3 ltr. Bag-in-Box

Veneto, Italia

Varenr.: 958306

Kr 386,00

78 poeng

Lys gul, gule plommer og melon og fersken i aromabildet, småsjarmerende og et bra kjøp til prisen. Finnes også på flaske. BU/BA. Drikk: Nå. Temp: 4–6

Terningkast: 5

Publisert: 13.03.2015 kl. 13:06
Oppdatert: 17.03.2015 kl. 12:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?