Ukens matblogg: Frankofil kjøttgryte

KLASSIKER: Smakfull og godt høstgryte fra Frankrike, med litt gulrot for å få litt farge og søtlig smak. Foto: Cecilie Louise Berg
KLASSIKER: Smakfull og godt høstgryte fra Frankrike, med litt gulrot for å få litt farge og søtlig smak. Foto: Cecilie Louise Berg
Magne D. Antonsen

Dette er høstkos på tallerken inspirert av den franske klassikeren boeuf bourguignon. Bon appétit.

Ukens matblogger Cecilie Louise Berg
Er frilansjournalist.
Bor i Oslo.
Favorittråvaren er skalldyr.
Favorittredskapen er en østerskniv.
Når jeg lager mat, så liker jeg at noen holder meg med selskap. Hvis ikke er jazzradioen en god erstatning.
Blogg: Bordforto.no der jeg deler ukomplisert, god og ofte grønn mat.
Foto: Eva Brænd
Ukens matblogger Cecilie Louise Berg Er frilansjournalist. Bor i Oslo. Favorittråvaren er skalldyr. Favorittredskapen er en østerskniv. Når jeg lager mat, så liker jeg at noen holder meg med selskap. Hvis ikke er jazzradioen en god erstatning. Blogg: Bordforto.no der jeg deler ukomplisert, god og ofte grønn mat. Foto: Eva Brænd

- Denne gryta står på menyen over alt i Frankrike, særlig om vinteren, og jeg blir like salig hver gang jeg spiser den, sier ukens matblogger Cecilie Louise Berg til Godt.no.

- Den kan lages på en rekke forskjellige måter og dette er en god basisoppskrift. Retten stammer fra Bourgogne, og er et godt eksempel på klassisk fransk husmannskost. Gulrøtter er egentlig ikke en del av den opprinnelige oppskriften, men jeg synes de tilfører litt farge og smaker godt sammen med kjøttet, sier hun.

- Jeg lager gryten ofte til venner om høsten. Ikke bare er den enkel å tilberede, men den kan også fint lages kvelden før og overnatte i kjøleskapet. Som fårikål blir den bare bedre av å stå litt. Slik får jeg mer tid til andre viktige ting, som for eksempel å lage dessert, sier Cecilie Louise.

- Alle elsker en god gryte, særlig når de får den med en kremet potetmos, kanskje iblandet litt sellerirot og hvitløk, fortsetter hun.

- For å vite hvor lenge gryten skal stå og putre pirker du litt i kjøttet med en gaffel. Når du kan trekke kjøttet lett fra hverandre er det er blitt mørt og maten er klar, forklarer hun.

- Bind timian og persillekvistene sammen med hyssing og legg den i gryten. Den setter god smak, og når maten er klar fisker du ut kvasten og kaster den, sier Cecilie Louise.

Les bloggen til Cecilie Louise her, og følg henne på Instagram også.

2 ss olje

200 g bacon, skåret i biter

300 g sjalottløk, delt i to på langs hvis store

1 kg oksekjøtt, f.eks. høyrygg, benfri bog eller mørbrad, i terninger

ca. ½ dl hvetemel

2 hvitløksfedd, grovhakket

3 ½ dl varm kjøttkraft fra terning eller fond

2 ½ dl fransk rødvin

4 timiankvister og 4 persillekvister

2 laurbærblader

3 gulrøtter, i biter

200 g champignon, i skiver

salt og pepper

Poteter eller godt brød som tilbehør.

Beregn omtrent 2,5 timer på å lage dette.

Varm oljen i en gryte og stek baconet gyllent. Ta det ut og sett til side. Brun løken, og la hvitløken surre med i et lite minutt. Sett til side. Ha i kjøttet i to omganger, og brun bitene på alle sider. Strø melet over kjøttet, og stek under omrøring ved middels til høy varme i ca. ett minutt. Tilsett kraft, vin, løk, urter og laurbærblader.

La småputre forsiktig ved lav varme i ca. 1 1/2 time.

Tilsett bacon, gulrøtter og sopp, og la putre videre i ca. 40 minutter. Smak til med salt og pepper.

Fisk ut urtene og laurbærbladene.

Server gryten med potetmos eller kokte poteter, eller bare godt brød og smør.

Og selvsagt smaker det godt med en rødvin fra Bourgogne i glasset, for eksempel en Dom Dupasquier Bourgogne Pinot Noir 2013.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?