Gjør suksess med sjokolade-sniffing

GODLUKT: Kakao-katapulten ble opprinnelig servert som en smaksforsterker i et Rolling Stones-party - nå er den en Internett-sensasjon. Foto: Dominique Persoone/Chocolate Shooter
GODLUKT: Kakao-katapulten ble opprinnelig servert som en smaksforsterker i et Rolling Stones-party - nå er den en Internett-sensasjon. Foto: Dominique Persoone/Chocolate Shooter
Maria Tveiten Helgeby

Over 25.000 har kjøpt en liten katapult som sender kakaopulver mot nesen.

Først og fremst: IKKE gjør dette hjemme.

Så: Det har tidligere blitt forsket på hvor mye lukt har å si - både for pengepungen og for smaksopplevelsen. Duften av et kanelboller kan for eksempel føre til økt salg av denne varen. Nå har en konditor i Belgia tatt det hele hakket lenger enn bolleduft i bakeriet.

En noe absurd «dessert» har nemlig fått stor oppmerksomhet i internasjonale nettaviser de siste dagene. Den belgiske konditoren Dominique Persoone gjør stor suksess med med sin «Chocolate Shooter», en liten katapult som skal «skyte» en sky med kakao mot nesen. Duften av dette skal være mer på å forsterke smaken på sjokoladen man eventuelt spiser etterpå, ifølge konditorens nettside.

Sjokolademaskinen forklares av konditoren i et intervju med VGTV: To små skjeer fylles med en blanding av kakao, mynte og ingefær, før blandingen «skytes» opp mot nesen og «luktes inn».

Sjoko-sjokk: Blir høy av 15 minutters sjokoladerus

- Mynten og ingefæren åpner nesen, mens sjokoladen går «rett til hjernen». Nå kan du begynne å spise sjokoladen, forklarer Persoone.

Selv om Persoone selv hevder at det skal være helt trygt å lukte på kakaopulveret, anbefales det IKKE av leger.

- Kakaopulver kan blant annet inneholde sopp med mykotoxiner, altså giftstoffer. Noen mennesker kan da reagerer med allergisk reaksjon, forteller Saeed Vahedi, spesialist i indremedisin og lungesykdommer ved Volvat.

Vahedi forteller også at man kan risikere å utvikle en generell overfølsomhet, med økt hevelse i neseslimhinnen, økt sekresjon og tette bihuler.

Overlegene Eva Stylianou og Torgeir Storaas ved Regionalt senter for Astma, Allergi og Overfølsomhet advarer også mot konditorens påfunn, og sier at en bør være tilbakeholden.

- Nesen er ikke laget for matinntak og vi vil ikke anbefale at dette gjøres. Inhalasjon av disse matvarene vil kunne ha irritative eggekter på neseslimhinnen, og vi kan heller ikke utelukke at det kan oppstå allergiske reaksjoner ved langvarig eksponering, sier Stylianou og Storaas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPESIELT: Den lille maskinen skal koste rundt 380 kroner per stykk.  Foto: Dominique Persoone/Chocolate Shooter
SPESIELT: Den lille maskinen skal koste rundt 380 kroner per stykk. Foto: Dominique Persoone/Chocolate Shooter

Persoone, som holder til i Belgia, skal være svært respektert innen sjokolade, og har blant annet to butikker i Brügge og Antwerpen, pluss en sjokoladefabrikk, skriver Forbes.

I tillegg har han samarbeidet med blant annet Heston Blumenthal og Ferran og Albert Adria fra elBulli, ifølge Reuters.

Idéen fikk sjokolademakeren da han skulle arrangere et bursdagsselskap for Charlie Watts og Ron Wood, trommis og gitarist i det legendariske rockebandet Rolling Stones.

- Han [Persoone] lette etter en ny måte å smake og spise sjokolade på, og fant det i sjokoladesniffing. Det er nok kanskje en link mellom sniffing og Rolling Stones, sier Pascal Pardo, sekretær ved The Chocolate Line, til Godt.

Den nederlandske sjokolademakeren hadde aldri planlagt å selge snifferen etter selskapet, men da pressen først hadde fått snusen var det ingen vei tilbake.

- Han ble overøst med spørsmål og bestillinger, selv om den da kun var en prototype. Nå har over 25.000 blitt solgt over hele verden, sier sjokolade-sekretæren.

Det finnes to smaker (lukter?) av den spesielle sjokoladedesserten: Ingefær-mint og bringebær.

- Dominiques favoritt er ingefær og mint. Den er en skikkelig kraftfull sjokoladeopplevelse.. Kall det rock and roll, sier Pardo.

Dette er ikke første gang Persoone har eksperimentert med sjokolade. Den belgiske butikken hans nærmest en turistattraksjon, med utstillinger av enorme sjokoladedyr på neste to meter, ganach-er med smak av cannabis, og et tequilaglass laget av sjokolade, ifølge Telegraph.

Hva tenker du om konditorens påfunn? Diskuter gjerne i feltet under.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?