Til hovedinnhold

Her er TV-Idas beste juleoppskrifter

1. desember 2015Aktuelt
TRIVES PÅ TV: Ida vant første sesong av realitykonkurransen «Hele Norge baker». Siden da har hun gitt ut flere kokebøker og fått sitt eget bakeprogram på TV. Foto: Rune Bendiksen.
TRIVES PÅ TV: Ida vant første sesong av realitykonkurransen «Hele Norge baker». Siden da har hun gitt ut flere kokebøker og fått sitt eget bakeprogram på TV. Foto: Rune Bendiksen.

Bakeblogger og TV-profil Ida Gran-Jansens jul er fylt med forskjellige familietradisjoner med alt fra hogging av juletre til kebab. Men høytiden blir ikke det samme uten ribbe eller hjemmelagde karameller.

Ida Gran-Jansen er kokebokforfatter, programleder og bakeblogger. I 2013 vant hun «Hele Norge baker» i 2013 og i sommer ble hun ferdig med en bachelor i økonomi.

For tiden er hun aktuell med en ny sesong av bakeprogrammet «Idas fristelser» og «Idas julebakeri» i kommer på TV3 nå i desember.

Ida Gran-Jansen er kjent for sine makroner. Hun har selvsagt også en julemakron på lur. Med sjokoladeganache.

Foto: TV3.
Ida Gran-Jansen er kjent for sine makroner. Hun har selvsagt også en julemakron på lur. Med sjokoladeganache. Foto: TV3.

Julen nærmer seg, hva er det beste du vet med julen?

– Det må være julestemningen! Jeg kommer fra en familie som har mange juletradisjoner og liker å lage stas rundt jul. Også har jeg bursdag lille juleaften, så det hjelper selvfølgelig på.

Hva får deg i julestemning?

– Når det begynner å snø! Det er så kjipt når det ikke er snø. Men den ordentlige julestemningen kommer egentlig ikke før tett opp mot julaften. Nå synes jeg vi begynner altfor tidlig. Det som er spesielt med julen er jo nettopp det at er én gang i året i en kort periode. Når vi begynner å utvide perioden, så er det ikke noe spesielt lenger.

Du er for tiden aktuell med bakeprogrammer på TV3 – hva baker du selv til jul?

– Desember går generelt i mye julebakst, men jeg lager ikke de syv slagene - er det egentlig noen som gjør det lengre? Det blir som regel krumkaker og karameller. Jeg er nemlig veldig glad i alt som heter karamell, så karamellfudge lager jeg en del av. I tillegg lager jeg, eller egentlig mamma, farmors krumkaker etter en eldgammel oppskrift. Vi har sånne gamle kokebøker som har vært gjennom flere generasjoner.

Hva slags julebakst får vi se i «Idas julebakeri»?

Vi har sett på en del gamle oppskrifter som vi tenker å ta opp igjen og fornye. Jeg hørte nylig at de syv sortene som vi har satt som «de syv slag» ikke er fastsatt. Men at før kunne hvert hjem selv bestemme hvilke syv sorter – avhengig av hva de hadde hjemme av ingredienser. Da tenker jeg at jeg også kan vri litt på det. For eksempel pepperkaker med litt chili eller et eller annet som gjør julebaksten litt mer moderne. Det blir også noen helt nye oppskrifter.

Vi må jo spørre siden du baker en del til både bloggen og programmene: Gir du bort spiselige julegaver til venner og familie, i så fall hva?

– I fjor lagde jeg krukker med egen brownie-miks. Da la jeg mel, sukker og så videre lagvis i et fint glass, også skrev jeg en lapp med hvordan man gikk frem for å lage den. Folk blir veldig glade for det, i tillegg ser det fint ut.

Hvordan feirer du jul?

– Moren og faren min er skilt, så vi feirer annen hver gang, og i år er det hos mor. Moren min leser alltid en gammel historie som oldemor eller tippoldemor har skrevet om hvordan julen deres var. Det er spennende å høre tilbake på hvordan de feiret jul. For eksempel hver eneste jul tok oldemor med mormor og søsteren å kjøpe nye julekjoler. Én gang i året fikk de en ny kjole, og det var høydepunktet. Nå får man så mye gaver at man mister litt av den gleden ved å feire jul. Akkurat det synes jeg er litt synd.

Har familien din noen spesielle tradisjoner?

– Når jeg feirer jul hos far pleier vi å hogge juletreet selv. Da drar vi ut til noen venner av faren min som har stor tomt for å hogge juletre. Alle de andre familiene drar langt inni skogen for å finne det «beste» juletreet. Mens vi er litt late og tar bare det som står utenfor døren.

– Ellers pleier vi alltid å pynte juletreet på dagen før lille julaften siden jeg har bursdag 23. desember. På lille juleaften spiser vi alltid risengrynsgrøt med familien, også drar jeg og mine tre brødre på Bislett kebab og spiser kebab etter grøten. Det er blitt veldig tradisjon!

Hva tenker du rundt å stifte egen familie og lage egne tradisjoner?

– Nå er jeg jo 27 år, men jeg spør fortsatt om å få julekalender hvert år. Det henger litt med at broren min som er ett år eldre enn meg og som studerer i Trondheim fikk tilsendt julekalender i fjor. Jeg var jo vant til å få julekalender så lenge jeg bodde hjemme og synes det var veldig hyggelig, så det vil jeg føre videre. Også synes jeg det med å hogge sitt eget juletre i stedet for å kjøpe et er en fin tradisjon.

Hva spiser du på julaften og hvem lager maten?

– Ribbe! Tror aldri jeg har spist noe annet enn ribbe på julaften. Hvis jeg gifter meg med en som pleier å spise pinnekjøtt, da vet jeg ikke helt hva jeg gjør. Da må jeg ta med egen ribbe eller i verste fall Fjordlands juletallerken. Det er faktisk litt krise hvis jeg ikke får ribbe.

– Hos mor er det mor som lager mat og hos far er det kona til far. Jeg har laget ribba noen ganger når vi har vært hos mor. En gang stekte jeg den i ti timer, det var skikkelig godt med langtidsstekt ribbe.

Har du en favorittjuledessert?

– Jeg synes riskrem er veldig godt, men jeg synes ikke den røde sausen som ofte serveres til er like god. I fjor feiret vi jul hos far, og da var kona hans inspirert av programmet mitt og lagde en jordbærsaus til riskremen i stedet. Ellers er favoritten karamellfudge. Nå høres det ut som jeg reklamerer veldig for fudge.

Hvilken julemat klarer du deg ikke uten?

– Julemat for meg er i grunnen ribbe, og det klarer jeg meg ikke uten. Det må jeg bare ha på julaften. Vi har mye julebord, men da spiser vi aldri ribbe. Det er så mange som snakker om at de er så lei denne ribba før jul, men det har jeg aldri opplevd. Vi spiser bare ribbe på julaften, og da gleder man seg veldig til den middagen.

– Selve ribba er kanskje ikke best, men alt tilbehøret - spesielt medisterkakene, pølsene og sviskene. Det er kanskje det jeg synes er best, i tillegg til svoren.

Og svoren blir alltid sprø?

– Eh, ja! I hvert fall deler av den.

Hva har dere som premie til den som finner mandel risengrynsgrøten?

– Vi pleier enten å ha en marsipangris eller en sjokolade. Det er ingen av oss som er noe særlig glad i marsipan, men det er alltid noen av de over 90 år som får denne mandelen, og de må da få marsipan.

Hva er ditt første julematminne?

– Hvert år blir vi invitert til bakeriet til Baker Hansen (bestevennen til far er han som eier bakeriet) i desember, hvor vi har julebakstverksted. Det er noe som sitter igjen fra barndommen i forhold til mat og baking.

Apropos baking igjen; har du noen gode julebaksttips?

– Først og fremst bør man ikke tenke at man må bake så veldig mange forskjellige typer julebakst. Det heller ingenting i veien for å bake det meste i forveien og fryse det ned. Ellers må man planlegge litt. Les gjennom oppskriftene først, slik at man ikke kaster seg ut i de som er altfor kompliserte.

Hvilken er din favorittingrediens når du baker?

– Det er så mange, men hvis jeg må velge topp tre: Kremfløte, pasjonsfrukt og vaniljestang. Fløte er bare fordi fløte er dødsgodt. Hva enn du putter fløte i så blir det bedre, samt det gir en veldig god og fyldig smak. Pasjonsfrukt er fordi det er en frukt nordmenn ikke bruker så mye. Det gir en veldig frisk smak, og synes jeg det er godt når det heller litt mer mot litt surt enn for søtt. Vaniljestang gir rett og slett veldig god smak.

Hva er din siste mat- eller bakstoppdagelse?

– Brioche! Det er min nye oppdagelse som jeg tester jeg nå. Det er mye smør og mye egg, så det må jo bare bli godt. Og det er så luftig – det er bare som en sykt god loff! Jeg fikk det ikke til første gang for da ville den ikke heve. Da måtte det gå litt tid før jeg prøvde igjen fordi jeg ble irritert og demotivert fordi jeg ikke fikk det til, men jeg gir aldri opp. Egentlig er det ikke så vanskelig å lage brioche, det bare tar tid.

Hva har du alltid i kjøleskapet og kjøkkenskapet?

– Egg, alltid. Smør, alltid. Melk, alltid. I kjøkkenskapet har jeg alt mulig, som mel og sukker, slik at jeg kan bake når som helst.

Har du en favorittmatbutikk i Oslo hvor du bor?

– Jeg er veldig glad i de store matbutikkene fordi det er så mye utvalg, men det er ikke der jeg handler hver dag. Synes også Jacobs på Majorstuen og Gutta på haugen er veldig bra. Det er ikke der jeg kjøper brød og melk, men hvis jeg trenger noe ekstra.

Du har et eget uttrykk på kakebildene dine. Har du noen sosiale medier-tips til andre matentusiaster som vil bli proffe matbloggere?

– Gode bilder legger jeg veldig fort merke til. Det viktigste når du skal ta bilder er å bruke naturlig lys. I tillegg synes jeg det er viktig å holde Instagram-profilen ganske ren, at det ikke er hundre forskjellige ting.

Du er flittig med bakebloggingen og programmene. Hva tenker du videre?

– Det er vanskelig å vite hva om skjer videre, men det er TV jeg vil satse på og er åpen for mye. Jeg synes det er kjempegøy med baking, men er også veldig interessert mat. Jeg bare elsker det å være foran kamera, og synes det er kjempegøy. Fremover blir det også mye nytt og gøy med bloggen med mer levende innhold.

Idas Instagram-favoritter

– Jeg har jo en million på listen og følger en del kontoer som @thefeedfeed og @food52, hvor det egentlig bare er en jungel med inspirasjon og du kan videre innpå og innpå.

Nylig oppdaget jeg en ny favoritt: @beautifulcuisine. Liker også veldig godt svenske @kaloriascakes.

Selv henter jeg mest inspirasjon fra bilder; ser jeg et fint bilde, så tenker jeg «dette har jeg også lyst til å lage, også prøver jeg». Noen ganger må jeg jo gjette til meg hva det er da, også prøver jeg litt å lage noe lignende eller med min egen vri.

Publisert: 01.12.2015 kl. 15:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?