Dette må du huske når du skal fryse ned mat
Og så lenge varer kjøtt og fisk i fryseren.
Vi har tidligere gitt deg tips om ti middager du enkelt kan fryse ned, men det er flere ting som er viktig å ha i bakhodet når du skal fryse ned mat.
Eva Johanne Lillebakken er seniorrådgiver i seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet. Hun forteller at det er viktig at innfrysingen skjer så raskt som mulig for at kvaliteten på matvarene skal beholdes.
– Innfrysingen må også skje ved så lav temperatur som mulig, sier seniorrådgiveren.
For å forhindre bakterier i maten, er det også viktig å pakke den korrekt inn.
– Pakk matvarene godt inn i lufttette bokser eller poser, sier Lillebakken.
Temperatursvingninger
Mat som skal være dypfryst må oppbevares ved -18 grader eller kaldere.
– Det er viktig at temperaturen holdes stabil. Frosset is eller snø rundt emballasjen kan være et tegn på uheldige temperatursvingninger, forteller Lillebakken.
Forskjellig holdbarhet
Hvis du skal fryse ned kjøtt, er det viktig å huske på at de forskjellige typene kjøtt har forskjellig holdbarhet. Seniorrådgiver Lillebakken kan fortelle at det blant annet avhenger av fettinnholdet.
– Fett er det første som harskner, så magert kjøtt, som for eksempel viltkjøtt, har generelt lenger holdbarhet enn kjøttprodukter med høyere fettinnhold, sier Lillebakken.
Se en oversikt over hvor lenge kjøtt og fisk holder seg lenger ned i saken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Forringes i fryseren
Det er også viktig å være oppmerksom på når kjøttet går ut på dato.
– Mat frosset inn like før «siste forbruksdag» er lite robust ved opptining og bør derfor unngås. Dersom du fryser matvarer som er på grensen for holdbarheten, vil du bremse forringelsen, men aldri stoppe den helt, forteller seniorrådgiveren.
Jo kaldere fryseren er, jo langsommere forringes kjøttet.
– Om du likevel velger å fryse slike matvarer for en kort tid er det viktig å huske på at de har like kort eller enda kortere holdbarhet som utgangspunktet straks de er tint.
Så lenge kan du fryse kjøtt:
Svinekjøtt, magert: 6 måneder
Svinekjøtt, fett: 3 måneder
Storfekjøtt: 10-12 måneder
Kylling: 4 måneder
Kyllinkjøttdeig: 2 måneder
Kjøttdeig/karbonadedeig: 4 måneder
Kilde: Matprat.no
Publisert: 26.01.2018 kl. 15:07
Lag deg en gratis konto