Til hovedinnhold

Få høstens beste gin-oppskrifter her

SMAK AV HØST: Gin-drinkene har fått innslag av sesongens bær. Foto: Haakon Hoseth
SMAK AV HØST: Gin-drinkene har fått innslag av sesongens bær. Foto: Haakon Hoseth

Artist Hans-Erik Dyvik Husby går sammen med bartender Erkan Yelkenci og viser hvordan du enkelt kan trylle frem spennende høstdrinker med gin.


Både Dyvik Husby og Yelkenci er ville etter gin, men ikke bare drikken i seg selv: Historien bak den berømte brennevinen står nærmest like sterkt hos de to.

Til Godt forteller de at gin opprinnelig stammer fra Nederland, men ble populært i England på 1600-tallet da den hollandske fyrsten Vilhelm av Oranien ble konge av England. Gin ble populært etter at den ble tillatt å fremstille uten lisens.

For det engelske folk ble gin både en velsignelse og forbannelse på midten av 1700-tallet. Engelskmennenes ekstreme behov for gin medførte i at det ble en stor økning av vold, prostitusjon og omsorgssvikt.

– Gin begynte som noe vulgært som de fattige menneskene brukte for å ruse seg, men på 1800-tallet ble det mer akseptert og et overklassefenomen, sier Dyvik Husby.

Krisen, som for det meste gikk ut over de fattige, fikk navnet «The Gin Craze», og forklarer hvordan den overstadige bruken av gin skapte store problemer i det britiske samfunnet. Det endte med at myndighetene måtte innføre strenge regler for salg og produksjon av gin.

Gin i mat

«Rockekokken» Dyvik Husby har en stor interesse for mat, og har blant annet gitt ut sin egen kokebok. Han er heller ikke redd for å ta med seg gin-flasken inn på kjøkkenet.

– Jeg bruker gin i mat. Jeg lager gjerne gelé av gin med lime som for eksempel passer veldig godt til svin, sier han og fortsetter:

– Gin går også bra som drikke til et nord-europeisk kjøkken. Det er ikke alltid nødvendig med akevitt, du kan ha en godt krydret gin nedkjølt som snaps ved siden av øl.

Videre forteller han at gin passer fint til alt fra forretter til middager og desserter.

– Jeg liker å bruke krydret gin til flambering av kjøtt. Gin passer særlig godt til svinekjøtt på grunn av syrligheten i kjøttet. Du kan bruke gin til stort sett alt!

Han er klar i sin sak om at gin passer godt til mat, og at det bare en fantasien til folk selv som kan sette grenser. Han understreker at man bare må prøve seg frem, men at det er en fordel å vite hvilke ulike gin-typer som finnes på markedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GIN-VENNER: Erkan Yelkenci og Hans-Erik Dyvik Husby deler den samme lidenskapen for gin. Foto: Tommy Strømmen
GIN-VENNER: Erkan Yelkenci og Hans-Erik Dyvik Husby deler den samme lidenskapen for gin. Foto: Tommy Strømmen

Bruker sesongens ingredienser

Gin er nemlig ikke bare er gin lenger - også når den skal brukes i drinker.

– Nå er det blitt stor forskjell mellom de ulike variantene, og det er også veldig siktet inn i hvilken gin-drink du skal ha.

Dyvik Husby mener gin skal være et morsomt tema og at drinkene skal være lette å lage selv.

– Man behøver ikke ha en bar-ekspertise for å få til en god gin-drink, rett og slett. Det er lov til å leke seg litt med ulike ingredienser, for det er bare fantasien som setter grenser!

På ginbaren Chair på Grünerløkka er har gin-drinkene en annen karakter på høsten enn sommeren. Nå brukes det mye krydder og sesongens ingredienser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MULTEMARTINI: Naturens skatter kan fint brukes for å en ny vri på høstens drink. Foto: Haakon Hoseth
MULTEMARTINI: Naturens skatter kan fint brukes for å en ny vri på høstens drink. Foto: Haakon Hoseth

Bartender og innehaver av Chair, Erkan Yelkenci, forteller at han de siste 4-5 årene har sett en stor økning blant nordmenns ginvaner. Han tror grunnen til dette er fordi det er blitt lettere å få tak i ettersom at Vinmonopolet har begynt å ta inn flere ulike merker.

– Jeg tror nordmenn kommer til å drikke mer gin i tiden fremover. Akkurat nå drikker vi

mer whisky og øl. Mens salget av brennevin synker, øker salget av gin i Norge.

Valg av tonic er viktig

Yelkenci forteller at det finnes det fem ulike typer gin: Genever, Old Tom, Sloe Gin, London Dry Gin og den siste typen som bare heter Gin. Sistnevnte kan for eksempel være Hendricks Gin.

Han tror deler av grunnen til at gin har blitt mer populært i Norge er fordi tonic-vannet også har blitt bedre.

– Jeg synes at tonic-en du bruker i drikken har 50 prosent av betydningen for hvor god drinken blir. Skal du ha en god gin og tonic, så må du ha bra tonic-vann. Det er viktig å se hvilken gin som passer med hvilken tonic.

Yelkenci forteller at han ofte får kunder inn i baren som er interessert i å lære mer om gin. De spør blant annet om å prøve nye typer, få kunnskap om de og få oppskriftene skrevet ned.

– Mange er blitt veldig interesserte i å prøve ut nye gin-merker. For flere mennesker er dette en helt egen opplevelse.

Her er fem gin-oppskrifter med høstens ingredienser:

Multemartini

Dette trenger du:

  • 4 cl Napue
  • 2 cl juice fra ferskpressede multer
  • 2 cl Søt Vermouth (Cinzano)

Slik gjør du:

Kjøl ned et martiniglass med isbiter. press ut 2cl juice fra multebær. Tilsett 4 cl gin, 2 cl vermouth og 2 cl multebær juice i en shaker. Fyll shakeren med isbiter. Rør/rist blandingen godt til den er helt kjølt ned og sil innholdet over i et martiniglass og pynt

med 3 multebær på en cocktailpinne.

Chair granateple GT

Dette trenger du:

  • 4 cl Finsbury Gin
  • 150 ml Fever-Tree Hylleblomst tonic
  • 1 skive granateple

Slik gjør du:

Kjøl ned glasset med isbiter. Sil ut det vannet som smelter fra glasset. Tilsett 4 cl Finsbury gin (eller en annen London Dry Gin). Topp med Fever-Tree Hylleblomst tonic. Til pynt skjærer du en en skive med granateple. Press gjerne skiven litt over glasset så du

får litt granateple juice i GT-en. Det gir en flott farge.

Foto: Haakon Hoseth
Foto: Haakon Hoseth

Berry Tonic

Dette trenger du:

  • 4 cl Brockmans Gin
  • 150 ml Fever-Tree Tonic
  • Bringebær / Blåbær / Jordbær
  • Grapefrukt Zest
  • Is

Slik gjør du:

Kjøl ned glasset med isbiter og sil ut vannet etter en liten stund. Tilsett 4cl Brockmans Gin og topp med Fever Tree Tonic, eller annen premium tonic. Pynt med ferske bringebær, jordbær eller blåbær og lag en zest av grapefrukt som garnityr. Dette gir en

fantastisk aroma og ser deilig og friskt ut.

Foto: Haakon Hoseth
Foto: Haakon Hoseth

Blueberry Ginger Refresher

Dette trenger du:

  • 4 cl Brockmans Gin
  • 4 cl blåbærsirup
  • 2 cl ingefærsirup
  • 2 cl limejuice
  • Eggehvite

Slik lager du blåbærsirup:

Kok opp 750 ml vann med 500g blåbær. Tilsett 300 g sukker. La det hvile. Filtrer godt.

Slik lager du ingefærsirup:

Kok opp 1000 ml vann med 200 g fersk ingefær. Tilsett 400 g sukker. La det hvile. Filtrer godt.

Slik gjør du:

Kjøl ned et martiniglass med isbiter. I mellomtiden har du Brockmans Gin, blåbærsirup,

ingefærsirup, eggehvite og limejuice is en shaker. Rist godt. Legg til isbiter og rist igien! Fjern isbitene fra martiniglasset, og sil innholdet fra shakeren over i martiniglasset. Pynt med blåbær.

Foto: Haakon Hoseth
Foto: Haakon Hoseth

Nordic Tonic

Dette trenger du:

  • 4 cl Napue Gin
  • Fever-Tree Hylleblomst tonic
  • Knust, tørket einebær
  • Pyntes med norske bær av sesongen som for eksempel tyttebær, blåbær, multer, solbær eller bjørnebær.
  • Isbiter
Foto: Haakon Hoseth
Foto: Haakon Hoseth
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?