Slik får du hotellfrokost hjemme

14. oktober 2016Aktuelt
GOD MORGEN: Selv om det ikke bare er bacon som brakte seieren til Thon Hotel Lofoten for deres frokost, så gjør det ikke noe at det er nok av det. Foto: Thon Hotels.
GOD MORGEN: Selv om det ikke bare er bacon som brakte seieren til Thon Hotel Lofoten for deres frokost, så gjør det ikke noe at det er nok av det. Foto: Thon Hotels.

Hvert år kåres Norges beste hotellfrokost. Hos årets vinner er det tid og kjærlighet som er spesialiteten.

- Det var en veldig stor glede å vinne. Kriblende. Fyrverkeri. Veldig morsomt. Og ganske uventet, sier kjøkkensjef Stian Haugnes på Thon Hotel Lofoten til Godt.no.

For i år var det Thon-hotellet i Svolvær som stakk av med seieren i «Norges beste hotellfrokost», etter at Scandic Nidelven i Trondheim har stått på toppen av pallen de siste 11 årene. Det var nettopp derfor kjøkkensjefen ikke hadde ventet at de skulle vinne.

- Nidelven har vært best i mange år. Og de har vært veldig vanskelig å slå. Og vi har egentlig ikke gjort noe annerledes i år. Bare jobbet for å bli bedre. Som vi gjør hele tiden.

«Norges beste hotellfrokost», eller «Twinings Best Breakfast», arrangeres hvert år av Haugen-Gruppen (som er leverandør av dagligvarer, storkjøkken og vin, red.anm.), for å sette frokost på menyen på norske hotellrestauranter. Med seg har de hatt God morgen Norges-frokostkokk Wenche Andersen, Feinschmecker-eier og Bocuse d'Or-medaljist Lars Erik Underthun og en hemmelig som jurymedlemmer. Juryen har smakt seg gjennom 400 hotellfrokoster i jakten på vinneren.

- Det er en glede å se utviklingen som har skjedd på hotellfrokostene i Norge de siste årene, skriver arrangøren i en pressemelding.

Ifølge dem er norske hotellfrokoster nå på et høyt internasjonalt nivå.

Glad i kroppen

På spørsmål om hva som gjør Lofoten-hotellets frokost til Norges beste, svarer kjøkkensjefen med å skryte av de som jobber i restauranten og frokostsalen.

- Det er den totale pakken rundt frokosten som er viktig. Ikke bare maten. Det er hele opplevelsen. Du skal føle deg velkommen. Du skal bli glad i kroppen av å være her, forklarer frokostkongen.

BREAKFAST WITH A VIEW : Frokostsalen på Thon Hotel Lofoten byr på godt for magen - og litt å titte på. Foto: Thon Hotels.
BREAKFAST WITH A VIEW : Frokostsalen på Thon Hotel Lofoten byr på godt for magen - og litt å titte på. Foto: Thon Hotels.

- Også er det selvsagt det vi gjør når vi lager mat. Vi lager mat med stor kjærlighet. Og med stolthet. Vi liker det vi gjør.

«Vi» er 14 kokker og lærlinger som jobber på kjøkkenet. I tillegg er det flere frokostansatte som er med og serverer og legger opp og rydder frokosten på hotellet.

Lofotfisk og lokale urter

Hotellet ligger midt i havgapet og derfor står det selvsagt ganske mye fisk på menyen.

- Vi jobber mye med fisk. Vi bruker nok mer fisk enn de fleste andre. Vi graver og røyker. Det går i røye, torsk og sei. Vi lager blåbærgravet torsk og tyttebærmarinert sei - eller omvendt. Også har vi en lokalprodusent av urter her oppe, som vi lager en del ting sammen med. Vi passer på å bytte ut menyen ofte. Du skal ikke få det samme til frokost om du er her 1. januar det ene året, og så kommer tilbake 1. januar året etter, lover Haugnes.

Ifølge kjøkkensjefen er det ikke bare han som er sjefen over frokostmenyen. Det er alle de som jobber i restauranten. Alle får være med å bestemme. De ansatte kommer stadig med nye idéer og alle får være med og være kreative.

Det enkle er ofte det beste

Personlig har frokostkokken aldri vært noen frokostperson. Det har vært mer en ferieaktivitet. Ikke noe han har hatt tid til i hverdagen.

- Jeg har egentlig lært meg til å spise frokost i voksen alder. Særlig etter at jeg fikk familie.

- Og hva er er en god feriefrokost for deg?

- Litt godt brød. God kaffe. Gjerne litt lokal spekemat, fra der man er. Jeg syns at det er veldig artig med lokale produsenter også er jeg veldig glad i ost, gi meg åtte oster på et fat med litt godt syltetøy til og jeg er lykkelig, sier kjøkkensjefen og avslutter med at det aller viktigste for en god frokost er å være sammen med hverandre og ha god tid til hverandre. Akkurat det han legger i frokosten på hotellet - og som sikret dem seieren i årets hotellfrokostkonkurranse.

Lag hotellfrokost hjemme

Her er to av favorittene fra frokostbuffeten på Thon Hotel Lofoten:

Klin kokos sild

- Sild er en fantastisk råvare som vi bruker alt for lite av her i Norge. Dette vil selvfølgelig vi gjøre noe med og vi på kjøkkenet og frokosten har laget noen «annerledes» oppskrifter på sild, forteller kjøkkensjef Haugnes.

5 dl kokos melk
50 gr ingefær, i tynne skiver
0,5 finhakket rød chili
1 fedd finkuttet hvitløk
0,5 kepaløk, i terninger

5 utvannede fileter av spekesild og kuttes i ønskede biter. Kokosmelken kokes opp og de andre ingrediensene, bortsett fra silden, tilsettes og blandes og dette avkjøles. Blandes i den kalde kokosblandingen og tilsmakes med lime og frisk koriander. Bør stå i kjøleskap over natten for å trekkes smak.

Syltetøy av kvede

- Vi kokkene er også veldig glade i lokale oster med hjemmelaget syltetøy og marmelader. I tillegg til at vi lager syltetøy av nordnorske bær som blåbær, bringebær og jordbær lager vi også syltetøy og kompotter av andre råvarer. Kvede er en interessant råvarer å benytte seg av, tipser Haugnes.

Oppskriften på hjemmelaget syltetøy av kvede følger under bildet.

1 kg kvede
300 gr sukker
1 vaniljestang
2 dl eplejuice
1 dl vann
Kveden skrelles og kjernen tas bort. Kuttes i passe terninger. Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut. Alt blandes og trekkes på svak varme helt til kveden kokes sund og jevner syltetøyet. Kveden skal være helt myk.

Publisert: 14.10.2016 kl. 21:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?