Fra hvit gløgg til mulled wine: Åtte varmende juledrikker

17. desember 2013Aktuelt
VARMT OG GODT: Prøv øl eller eplecider i den varme juledrikken, eller hvit gløgg med et hint av lakrissmak for en spennende variant. Foto: MagdasCauldron.com / FlourishingFoodie.com / MarianneDeBourg.no
VARMT OG GODT: Prøv øl eller eplecider i den varme juledrikken, eller hvit gløgg med et hint av lakrissmak for en spennende variant. Foto: MagdasCauldron.com / FlourishingFoodie.com / MarianneDeBourg.no

Bytt ut kakao og krem med en krydret juledrikk for voksne. Gløgg, «mulled wine» eller glühwein - her er drikkene som hever julestemningen. 

Når nettene blir lange og kulden setter inn, frister det med noe godt og varmt i koppen. Klassisk gløgg med rødvin, kanel, nellik og masse kardemomme hører adventstiden til.

Det finnes også andre varianter av juledrikker, som for eksempel den engelske fetteren «mulled wine», franske vin chaud eller tyske glühwein. Kjært barn, mange navn, men fellesnevneren er at de i utgangspunktet er krydrede drikker som er varmet opp, tilsatt sukker og ofte spritet opp med nettopp alkohol.

Enten du foretrekker rødvin, øl eller cider er mulighetene mange når du skal lage varmende drikker. La julekrydrene bre seg i hjemmet, vatt opp en kjele med varm drikke og inviter familie, venner eller naboen på en deilig drikk i julestria.

Ønsker du en barnevennlig eller alkoholfri variant går det som regel fint å sløyfe alkoholen i oppskriftene, eventuelt koke væsken skikkelig slik at alkoholen fordamper.

Godt har plukket ut åtte forskjellige oppskrifter på varme juledrikker. Klikk deg videre på oppskriftene og lag deg noe godt i glasset.

P.S. Noen av oppskriftene er på engelske.

Foto: FlourishingFoodie.com
Foto: FlourishingFoodie.com

Kanadiske Heather Hands har laget en frisk og søt variant med usøtet eplecider, kuttede sitrusfrukter og litt honning. Perfekt hvis du ikke er glad i for mye kryddersmak!

Foto: TrinesMatblogg.com
Foto: TrinesMatblogg.com

Det finnes mange snarveier til å lage gløgg, men det beste er å mekke den selv. Trine Sandberg gir deg en enkel oppskrift på klassisk gløgg, slik at du har ingen unnskyldning til å røre ferdigflasker igjen.

Foto: MagdasCauldron.com
Foto: MagdasCauldron.com

Det er ikke bare vin som er godt i en varmende drikk, men også øl. Magda Cauldron har laget en søt og spicy juledrikk med smak av øl, kanel, ingefær og kardemomme.

Foto: Sjelemat.Blogg.se
Foto: Sjelemat.Blogg.se

Vil du holde litt igjen på sukkeret i julen, kan matblogger Toveby på ensunnere gløgg uten tilsatt sukker. I oppskriften har hun brukt en sukkerfri solbærsaft og piffet opp gløggen med litt rom eller vodka etter smak.

Foto: MadeByMaryBlogg.Blogg.se
Foto: MadeByMaryBlogg.Blogg.se

Svenske Maria står bak den sjarmerende og lekre matbloggen Made By Mary. Inspirert av tyskerens glühwein har hun lageten kryddervinsom er en lettere og freshere variant av gløgg med få ingredienser.

Foto: MarianneDeBourg.no
Foto: MarianneDeBourg.no

Stylist og blogger Marianne De Bourg har flere fantastiske oppskrifter på forskjellig gløgg. Gløggen trenger heller ikke alltid å inneholde rødvin, og denne kreative hvite gløggen er midt i blinken for alle som elsker lakris.

Foto: EnestaaendeMat.no
Foto: EnestaaendeMat.no

Anne Cathrine bak bloggen ENEstående mat foretrekker en syrlig presset eplejuice til denne gløggen. En klunk rom gir den en ekstra piff. Foretrekker du den uten alkohol vil du uansett nyte smaken av ingefær, vanilje, kanel og nellik sammen med eple.

Foto: HellesKitchen.org
Foto: HellesKitchen.org

Den franske gløggen er mindre søt og klissete, ifølge matblogger Helle. Hennes versjon kan du lage med enten hvitvin eller god eplejuice. Dessuten passer den perfekt også som en aperitif.

Lurer du på hva du skal servere som aperitif i juleselskapet? Her får du flere tips.

Vis oss din beste juledrikk på Instagram og merk bildet med #godtno, så plukker vi deg til forsiden vår!

Publisert: 17.12.2013 kl. 07:28
Oppdatert: 02.12.2016 kl. 09:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?