Lise Finckenhagens krydderspesial: Smak av jul

30. november 2018Aktuelt
JULESMAKER: Lise Finckenhagen gir deg tre oppskrifter med «julete» krydderier. Fra venstre: Gløgg, krydderkake og andebryst. Foto: Sara Johannessen/VG
JULESMAKER: Lise Finckenhagen gir deg tre oppskrifter med «julete» krydderier. Fra venstre: Gløgg, krydderkake og andebryst. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Den vakreste tiden på året er her, adventstiden!

Selv ønsker jeg meg akkurat det samme som i fjor, nemlig tid. Tid til å være sammen, tid til ettertanke, tid til hverandre, tid til å dele og tid til å glede. Og når vi har fått litt ekstra av denne etterlengtede tiden, så fyller jeg den til randen av alle de hyggelige førjulsaktivitetene jeg ikke rakk i fjor, for så å toppe det hele med koselige middager som dufter av jul.

Kanel, nellik og stjerneanis får meg straks til å tenke på julekos og adventshygge. Det er ikke tilfeldig, for gjennom luktesansen kan vi umiddelbart se for oss bilder eller erindre minner.

Følg oss på Instagram for mer matinspirasjon: @Godtno

De samme kryddersortene brukes i en mengde eksotiske retter, og kanel er vel nesten som en hverdagshelt å regne, men de forbindes likevel mest med jul – både i mat, drikke og dekorasjon. Husk også at ferdigmalt krydder taper både farge, smak og aroma hvis de blir stående for lenge på hylla. Derfor bør du helst kjøpe hele krydder for så å male, eller støte, krydderet selv like før bruk.

Kok opp en gryte hjemmelaget gløgg. Se på oppskriften som et utgangspunkt, og juster etter eget ønske. Personlig holder jeg en knapp på gløgg med hvitvin, og den kan selvsagt også lages alkoholfri med alternativer som en frisk eplemost, rabarbrasaft eller plommesaft som strålende utgangspunkt.

En enkel krydderkake med revet eple for ekstra saftighet og kremostglasur for ekstra nytelse, kan like gjerne serveres til kaffen som til gløggen. Og er det en råvare som både oser av jul og som kler alt av krydder, så er det and. Imponer med sprøstekte andebryst med pastinakkpuré, rødløkskompott og kryddersaus med innslag av bringebær. Det er faktisk enklere enn du tror!

Ha en nydelig og duftende start på førjulstiden!

Publisert: 30.11.2018 kl. 13:31


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?