Til hovedinnhold

Sylting: Dette må du vite før du sylter

26. mars 2019Aktuelt
PRØV DEG FRAM: Det finnes utallige grønnsaker og bær man kan bruke til sylting. Foto: Sara Johannessen / VG
PRØV DEG FRAM: Det finnes utallige grønnsaker og bær man kan bruke til sylting. Foto: Sara Johannessen / VG
Melina Pambou Sundfør
Melina Pambou Sundfør

Du kan sylte nesten alt fra kjøkkenhagen, bare pass på at glasset er helt rent.

Sylting er en enkel metode for å konservere råvarene og forlenge holdbarheten. Og Godt har før skrevet om hvordan du sylter grønnsaker og bær, i tillegg at vi har mange gode oppskrifter med syltede ingredienser.

Men før du begir deg ut på sylting er det spesielt én ting som er veldig viktig, nemlig at glassene du bruker er tilstrekkelig sterilisert. Om du ikke passer på dette kan det oppstå bakterier og maten kan etter hvert råtne og mugne.

Matfaglig rådgiver hos opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen, forteller hvor viktig det er at steriliseringen gjennomføres på rett måte.

– Det er veldig viktig å bruke rene, sterile og varme glass ved sylting. Man fyller nykokt syltetøy på glassene, helt opp, skrur på lokket og snur glasset på hodet slik at det blir et vakuum. Gjøres dette riktig er det lite sannsynlig at bakteriene får grobunn, og syltetøyet holder seg lenge. Luft og fuktighet er den verste fienden her.

Hun forklarer også hvordan du best kan sterilisere glassene.

– Min erfaring er at den beste måten er å sterilisere rene glass eller flasker i ovnen i 10 minutter på 100 grader. Det er viktig at glassene er helt tørre.

Og Gulbrandsen snakker fra egen erfaring.

– Jeg har en flaske solbærsaft som er 2,5 år gammel og den er like fin. Målet med sylting og safting må jo være å ta vare på sommerens og høstens frukt og bær fra sesong til sesong.

Eva Johanne Lillebakken, seniorrådgiver, seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, sier også at det er viktig med hygienen ved sylting.

– Dersom du skal oppbevare syltetøyet i lang tid uten å fryse det må glassene du skal ha syltetøyet i være rene, tørre og lufttette. Rene syltetøyglass får du ved å ved å koke dem i vann eller sette de i stekeovnen. Vask glassene godt, skyll dem, og kok de i et par minutter eller sett glassene i stekeovn ved 100 grader i cirka 10 minutter. Da slipper du også å tørke glassene. Om ikke vannet har fordampet, kan du la dem stå i ovnen til de er helt tørre.

Og som Gulbrandsen forteller, kan du sterilisere glassene i stekeovnen, men du kan også gjøre det ved koking.

Velger du stekeovnen gjør du som følger: Sett ovnen på 100 grader, vask glasset og lokket grundig slik at de blir helt rene. Sett glassene i stekeovnen i minst 10 minutter, og la dem stå til de er helt tørre, skriver Trines Matblogg.

Foretrekker du derimot å koke glassene, gjør slik som dette: Kok opp vann i en stor kjele, vask glasset og lokket grundig slik at de blir helt rene. Legg dem deretter oppi det kokende vannet og la de ligge i noen minutter. Ta de så ut med en klype (obs, denne bør også være sterilisert) og tørk de helt tørre med et rent håndkle, står det videre.

Etter du har gjennomført en av de nevnte fremgangsmåtene er det bare til å la fantasien gå løs og sylte i vei. Trenger du litt mer hjelp på veien kan du lese her hvordan du sylter grønnsaker og bær.

Publisert: 26.03.2019 kl. 13:26


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?