Det beste jeg vet med Kristian Bretten Vangen

13. mars 2020Aktuelt
FAVORITTRETT: Bare-kjøkkensjefen legger alltid inn en bestilling på morens hjortestek når han tar turen hjem til Asker. Pressefoto: Helge Hansen
FAVORITTRETT: Bare-kjøkkensjefen legger alltid inn en bestilling på morens hjortestek når han tar turen hjem til Asker. Pressefoto: Helge Hansen

Den nybakte stjernekokken koser seg helst med tursjokolade når han skal ta en hjemmekveld. 

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet kokkelandslagets Tonje Torvanger, matblogger Trine Sandberg og kokk Christer Rødseth. Denne gangen har vi tatt en prat med kokk og kjøkkensjef på Bare, Kristian Bretten Vangen, som fikk tildelt Bergens første Michelin-stjerne i februar.

FAKTA:
Navn: Kristian Bretten Vangen
Alder: 30
Fra: Asker
Bor: I Bergen sammen med samboeren.
Aktuell med: Kjøkkensjef på Michelin-restauranten Bare i Bergen. 
Pressefoto: Helge Hansen
FAKTA: Navn: Kristian Bretten Vangen Alder: 30 Fra: Asker Bor: I Bergen sammen med samboeren. Aktuell med: Kjøkkensjef på Michelin-restauranten Bare i Bergen. Pressefoto: Helge Hansen

– Hvordan har tiden etter dere fikk Michelin-stjernen ble vært?

– Det har vært veldig travelt, og veldig mange bookinger på kort tid. Det er jo kjempekjekt for vi vil jo vise matlagingen vår til folk flest. Alle gratulerer oss, og det er veldig hyggelig. Det er ikke bare kult for oss, men også for byen.

– Hva er din favorittfrokost?

– Det er alltid godt med nystekt brød, egg og bacon - og et iskaldt glass med ekstra lettmelk.

– Hva med favorittmiddag?

– Det tror jeg må være mammas hjortestek. Den er alltid god å komme hjem til. Mamma lager en veldig god rømmesaus med kraft, og det er egentlig den som gjør hele middagen. Det er en rett som hun har lært å lage fra bestemor, og en middag jeg alltid har likt veldig godt. Hvis det er lov å velge flere, så er det også fårikål i fårikålsesongen og pinnekjøtt i juletider.

Planlegg påskens festmåltid: Klassisk lammelår med rosmarin

– Har du en favorittdessert?

– Det må enten bli sorbé eller ostetallerken. Jeg er ikke en sånn veldig dessertmann, så da foretrekker jeg noe som er friskt eller bare ost. Eller eplepai er nok favoritten hvis det skal være en dessert.

– Hva er det beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Kvikk Lunsj er det beste for tiden. Jeg liker kombinasjonen av søtt og salt, sånn som Smash. Men Kvikk Lunsj går nok foran Smash hvis jeg skulle kost meg med lørdagsgodt en sjelden kveld jeg ikke jobber.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Det er nok en gang hjortesteken til mamma. Den ligger inne som en bestilling hver gang jeg drar hjem fra Bergen og besøker foreldrene mine i Asker. Det blir jo bare hver ferie som påske, sommer og jul. Men den vet mamma at jeg vil ha hver gang jeg kommer hjem, og jeg setter stor pris å få den servert.

– Hva foretrekker du å lage selv?

– Fisk eller skalldyr, eller sjømat generelt. En perfekt stekt biff er også veldig godt. Det er noe med å steke en biff også skjære den. Jeg foretrekker den «medium rare». Når jeg har fri lager jeg stort sett mat hjemme. Mens på jobb har vi personalmat hver dag på restauranten. Da setter vi oss sammen og spiser et måltid, der det går for det meste i husmannskost. Det må være noe som er næringsrikt og mettende. Det blir jo lange dager, så må holde en stund.

– Er det en sesong du liker bedre enn andre?

– Forsommeren er desidert den beste for min del. Da kommer ville vekster, aspargesen er helt sjef og de norske jordbærene begynner å komme etter hvert. Det er mye norsk og godt. Selv går jeg mye ute i skogen og plukker ville vekster selv.

STJERNE TIL BERGEN: Kjøkkensjefen (i midten) gikk opp på scenen sammen med Bare-teamet under Michelin-utdelingen i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
STJERNE TIL BERGEN: Kjøkkensjefen (i midten) gikk opp på scenen sammen med Bare-teamet under Michelin-utdelingen i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Melk og egg. Eller melk har jeg alltid - type ekstra lett. Jeg er veldig glad i å drikke melk.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Kokkekniven min - den bruker jeg til alt. Hvitløkspresse derimot mener jeg man ikke trenger. Den har jeg aldri skjønt - det er en tulleting.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Jeg er altetende innenfor musikk, og hører på veldig mye forskjellig. Nå for tiden går mye i Jarle Skavhellen som er rolig og nedpå.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

– Vi har vært mye på Hardangervidda og fisket med pappa og bestefar. Da fisket vi ørret, stekte den og serverte med rømme. Det er kanskje det barndomsminne når det kommer til mat jeg husker best. Jeg var 12 år første gangen jeg ble med dit.

– Hvor vil du helst reise?

– Japan! Der har jeg ikke vært før og det virker som en veldig kul matdestinasjon. Også gjør det ingenting at det er fine skimuligheter også.

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Hjemmelaget pizza er alltid en vinner. Da går jeg får den klassiske retropizzaen i langpanne som jeg stort sett topper med skinke og pepperoni.

– Hvor går du helst ut og spiser?

– Det er veldig lenge siden jeg har vært ute og spist - bortsett fra når jeg har reist gjennom jobben en god del i det siste. En favoritt i Bergen er pizzaen på Pergola mat & vinbar - den er veldig god.

Nå er det lenge siden jeg har vært i Oslo over lang tid, og da er jeg ofte hjemme med familien. Men skulle jeg gått ut i Oslo har jeg veldig lyst til å prøve Katla.

– Hva spiser du aldri?

– Jeg vil si jeg egentlig er veldig altetende og spiser alt jeg får servert, men jeg er ikke veldig glad i sterke chilisauser - de holder jeg meg unna. Vanlig chili synes jeg er godt. habanero-sauser som Tabasco blir for sterkt for meg.

Publisert: 13.03.2020 kl. 21:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?