Lanserer ny kokkekonkurranse for unge kokker

8. april 2019Aktuelt
PALLEN: Tidligere i år var det finale i Bocuse d'Or Lyon, som er verdensmesterskapet i kokkekunst, og Norges Christian André Pettersen tok bronse. Foto: Jean-philippe Ksiazek/AFP
PALLEN: Tidligere i år var det finale i Bocuse d'Or Lyon, som er verdensmesterskapet i kokkekunst, og Norges Christian André Pettersen tok bronse. Foto: Jean-philippe Ksiazek/AFP

Vil ha like mange - eller flere - kvinner som menn med i konkurransen Årets unge kokk.

24. september går «Årets kokk» av stabelen – den prestisjetunge konkurransen som kårer en vinner som får representere Norge i Bocuse d'Or Europe.

Den norske konkurransen blir avholdt hvert andre år, og kjente navn som Arne Brimi, Bent Stiansen og Tom Victor Gausdal har alle stukket av med seieren.

I år lanserer Akademiet en helt ny tilleggskonkurranse, for å trekke frem ferske talenter: «Årets unge kokk», som vil avholdes samme dag som «Årets kokk».

Ifølge Faglig leder i Årets kokk, Gunnar Hvarnes, vil deltakerne i den nye konkurransen møte en heftig konkurranse det vil «skje mye i».

– Konkurransen skal være litt enklere enn Årets kokk senior, men vi vil forvente det samme nivået på smakene. Det skal være tilrettelagt unge kokker.

Positivt for fagets utvikling

Daglig leder i Bocuse d'Or Norge, Arne Sørvig, forteller til Godt at den nye konkurransen er en fin anledning for unge kokker å engasjere seg i individuell konkurrering.

– De får både gjøre seg selv synlig og vise hva de står for som kokk, og komme seg inn i de større sammenhengene, noe som er positivt både for de involverte kokkene, for fagets utvikling, og for kokkeyrket. Alt dette henger sammen, forklarer Sørvig.

Kravene til konkurrentene er at de skal ha fagbrev, og at de må være under 25 år. Til sammen kan det være maks fem deltakere. Deltagerne må selv sende inn søknad med CV, begrunnelse og oppskrift som står til råvaretemaet «Ganefryd»: Norske stillehavsøsters og marine planter.

Jevn kjønnsbalanse

Noe som gjør at konkurransen skiller seg ut fra blant annet «Årets kokk» er at det fokuseres sterkt på kjønnsbalanse – Akademiet vil ha like mange, eller flere, kvinner som menn med i konkurransen. Med andre ord vil det altså kun være to deltakere hvis kun én kvinne kvalifiserer seg til å delta, eller fire hvis to kvinner blir kvalifisert.

– Fremtiden starter med ungdommen. Det er kjent at bransjen har en utfordring med å få frem kvinnelige kokker til konkurranser og kjøkkensjef-roller. Et ekstremt viktig poeng er at det ikke er noen forskjell i evne til fagutøvelse mellom gutter og jenter. Det er ikke et kjønnsspesifikt yrke, en god kokk er en god kokk, uavhengig av kjønn og etnisistet, forklarer Sørvig, og fortsetter:

– Vi har snakket om problemstillingen nå i hvert fall over to konkurranse-sykluser, og det er to år til neste Årets kokk. Derfor tenkte vi at det nå er på tide å gjøre noe helt konkret. Årets unge kokk er en tittel i seg selv, som fører til erfaring og kunnskapsoppbygging, men det er ikke noe som gjør at du i neste omgang skal stå i internasjonale konkurranser. Derfor kan vi ta slike hensyn i nettopp denne konkurransen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FÅ KVINNER: Bocuse d'Or er kjent for fantastisk mat, men de siste årene også at det er svært få kvinner i konkurransen. Her fra Prets kokk 2015. Foto: Arne Sørvig
FÅ KVINNER: Bocuse d'Or er kjent for fantastisk mat, men de siste årene også at det er svært få kvinner i konkurransen. Her fra Prets kokk 2015. Foto: Arne Sørvig

De siste månedene har det vært en del fokus på kjønnsubalansen i blant annet Bocuse d'Or. Sørvig forteller at de har jobbet med problemstillingen også før det ble et tema i pressen, men at de merker at det er et stort engasjement.

– Men selv om vi har jobbet med det lenge, ser jeg at resultatet ofte blir at det er masse menn allikevel.

Han fortsetter:

– Vi er alle enige om at det er viktig, så nå må vi gjøre tiltak.

Vil ha bredere vekst

Gunnar Hvarnes sier at de ser at rekrutteringen til kokkeyrket er noe de må ta på alvor, og at de jobber for å få en bredere vekst.

– Vi jobber for å få de beste kandidatene til å bli verdensmestere i Lyon, og da vil vi gjerne trene de yngre tidligere, og passe på at enda flere får sjansen.

Han sier de ønsker å finne den beste, men at han tror en del unnlater å melde seg på fordi det føles uoppnåelig.

– Og det er ikke veldig mange jenter som søker. Så vi vil rett og slett ha flere søkere fra den kvinnelige siden.

– Supert å sette fokus på det

Kari Innerå driver restauranten BA53 i Oslo, og har erfaring fra en rekke prestisjefylte kokkekonkurranser i Norden. Hun stiller seg positiv til den nye konkurransen.

– Jeg tenker det er topp å få flere kvinner inn. Jentene kan dette like godt som guttene, og det er helt supert å sette fokus på det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POSITIV: Kari Innerå driver i dag restaurant BA53 i Oslo. Hun har tidligere vært med i en rekke konkurranser. Foto: Thomas Andreassen/VG
POSITIV: Kari Innerå driver i dag restaurant BA53 i Oslo. Hun har tidligere vært med i en rekke konkurranser. Foto: Thomas Andreassen/VG

Hun sier at «ingen» har Årets kokk som første konkurranse, og at de fleste har konkurrert i flere mindre konkurranser først, og kanskje også i NM. Innerå var selv med i en rekke konkurranser da hun var ny i faget.

– Det er sosialt, artig og inngangen til det å konkurrere profesjonelt. For min del var det slik jeg etter hvert endte på juniorkokkelandslaget og i NM.

Innerå har deltatt to ganger i NM, to ganger i Årets kokk, og har også konkurrert i Nordisk mesterskap.

Hun synes det er vanskelig å svare på om det nye systemet vil fungere for å få flere kvinner i konkurransen, men sier hun synes det er bedre å gjøre noe - enn å ikke gjøre noe.

– Kanskje flere vurderer å melde seg på hvis man legger fokus på det. Jeg håper det.

Publisert: 08.04.2019 kl. 20:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?