Hobbykokken: Dette må du tenke på når du velger kjøkkenkniv

MANGE TYPER: Det finnes utallige typer kniver, men med en kokkekniv får du gjort unna mange oppgaver. Foto: Magnus Wintersborg
MANGE TYPER: Det finnes utallige typer kniver, men med en kokkekniv får du gjort unna mange oppgaver. Foto: Magnus Wintersborg
Olav Birkeland

Visste du at høyden din har noe å si når du skal kjøpe kjøkkenkniver? Veldig mye av det vi gjør på kjøkkenet gjør vi med kniv, så her kommer jeg med noen tips om hva du skal se etter.

Kjøkkenkniver varierer enormt i både pris, kvalitet, lengde, ståltyper og merker og man må nesten være over middels interessert hvis man skal ta noen gode valg. Her skal jeg guide deg gjennom noen av valgene du står overfor når du skal kjøpe ny kniv, så kan vi ta for oss hvordan vi bruker dem en annen gang.

Forskjellige typer

Det finnes et utall antall forskjellige typer kniver, men egentlig trenger man ikke så mange. En brødkniv er naturlig for de alle fleste og en liten kniv med ca. 10 cm langt blad er nødvendig for enkelte grønnsaker og finarbeid med kjøtt og fisk. Den store investeringen for de fleste blir da en kokkekniv som er en kniv man kan gjøre unna de aller fleste arbeidsoppgaver på kjøkkenet med. Utbeningskniver, kjøttøks og filetkniver har også sin misjon, men det er mer for spesialoppgaver på kjøkkenet og er ikke så ofte i bruk som en kokkekniv.

Balanse

For å trives med en kniv er balanse en av de viktigste faktorene når du skal velge en god kniv. Vi assosierer vanligvis balanse med at noe er likevektig midt på, men det er ikke tilfelle med kniver. Balansepunktet på en god kniv befinner seg rett over håndtaket på kniven, slik at hvis man holder den med to fingere vil den tippe hverken forover eller bakover. Dette er spesielt viktig når man skal kutte mye samtidig og bør være noe av det første du ser på når du skal kjøpe nye kniv.

Stål

Egenskaper til stålet er noe av det produsentene bruker mest for å fortelle om kvaliteten på kniven og hvorfor du burde velge akkurat deres merke fremfor et annet. Du har sikkert sett ordenene molybden og vanadium trykt påbladet like under produsentnavnet uten at det har hjulpet deg såmye. I praksis har det lite å si hva som står der, for produsentene vil aldri fortelle det nøyaktige forholdene i legeringen og man har ingen mulighet til å sammenlikne de forskjellige opp mot hverandre.

De forskjellige «ingrediensene» man har i stålet har forskjellige egenskaper som gjør kniven eksempelvis hardere, skarpere eller mer motstandig mot rust. De forskjellige egenskapene kan du lese mer om hos den amerikanske knivprodusentene Spyderco sine egne «Edge-u-cation»-sider.

HØYDEN BESTEMMER: Kropphøyden kan være avgjørende for hvilken kniv som passer deg. Foto: Magnus Wintersborg
HØYDEN BESTEMMER: Kropphøyden kan være avgjørende for hvilken kniv som passer deg. Foto: Magnus Wintersborg

Hardhet

Produsentene skryter også fælt av hvor hardt stålet deres er og hvor mange lag det er i stålet. Denne informasjonen forteller deg egentlig ikke så veldig mye og behøver langt i fra å reflektere kvaliteten på kniven.

I praksis vil et hardt stål si at du ikke trenger å skjerpe det så ofte, men at du får desto større utfordringen med å få det til når det først skal gjøres. Kniver med blad som ikke er fullt så harde må skjerpes oftere, men det er til gjengjeld lettere å skjerpe dem.

Etter mange år som lidenskapelig knivsamler har jeg kniver at forskjellige hardhet og setter like stor pris på dem alle sammen. Hvis man lærer seg å skjerpe knivene ordentlig synes jeg imidlertid at det er aller mest behagelig å ha en kniv som man ikke på skjerpe så ofte, altså en kniv med ganske hardt stål.

Lengde

Sammen med balanse er nok lengde på bladet det viktigste når man skal velge en kniv man blir fornøyd med. Når en produsent oppgir lengde på kniven så er det forøvrig alltid lengden på selve bladet og ikke kniven som gjelder.

Det mange ikke tenker på er at mens høyden på underlaget (kjøkkenbenken) i utgangspunktet er konstant, så varierer kroppshøyden på dem som skal bruke kniven mye og følge hva slags moment og kuttevinkel man får på kniven.

En person som er mellom 1,60-1,75 vil som regel foretrekke som kniv som hva fra 16-18 cm langt blad, men når man er fra 1,75 og oppover vil man som regel foretrekke en kniv som har blad som er er 18-21 cm. Dette ser vi godt her hjemme, da min kone på 173 cm foretrekker en kniv med 16 cm langt blad, mens jeg på 192 cm foretrekker en kniv med 21 cm langt blad.

Pris og kvalitet

Det er selvfølgelig et forhold mellom pris og kvalitet, men ikke så stort at man må overse viktige ting som lengde og balanse når man velger kniv.

Egentlig så er det jo nesten ingen som strengt tatt trenger noe annet enn en Volvo stasjonsvogn når man skal kjøpe bil, men allikevel så er det mange som foretrekker noe annet. Slik er det med kniver også.

Selv har jeg mange forskjellige kniver og de koster alt fra et par hundrelapper og opp til flere tusen kroner. De lever i lykkelig sameksistens på kjøkkenet og jeg bruker dem om hverandre uten å tenke noe særlig over hvilken som er dyrest.

Når man går opp i pris pleier knivene som regel å være veldig harde i stålet, ekstra forseggjorte i håndtaket og som regel perfekt balanserte, som om det siste ikke alltid er tilfellet. Å være lidenskapelig opptatt av kniver er litt som å være opptatt av biler eller hjemmekinoanlegg - det dreier seg ikke bare om fornuft, men i aller høyeste grad om følelser også…

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?