Til hovedinnhold

Alle hjerter gleder seg - 25. mars feires den store vaffeldagen

VAFFELDAGEN: Vaffel med rømme og jordbær er typisk norsk til tross for at tradisjonen stammer fra Sverige. FOTO: DAG FONBÆK/VG
VAFFELDAGEN: Vaffel med rømme og jordbær er typisk norsk til tross for at tradisjonen stammer fra Sverige. FOTO: DAG FONBÆK/VG

Enten du er på fjellet eller i byen skal vaffeldagen feires. 


Ingenting er bedre enn å starte påskeuken med nystekte og velduftende vafler. 25. mars er vaffeldagen over alle vaffeldager, og da har du god grunn til å unne deg en vaffel eller to.

Uansett hvor urnorsk denne dagen høres ut, er tradisjonen importert fra vårt naboland Sverige. Den offisielle forklaringen er at 25. mars er dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesus-barnet akkurat ni måneder senere. I Sverige har denne dagen derfor fått tilnavnet «vår frues dag». Vår frues dag ble på svensk folkemunne til «våffel-dagen», som etterhvert ble til vaffeldagen - og som den dag i dag feires over hele verden.

Enten om du feirer dagens opprinnelige budskap, eller bare syns det er et fint påskudd for å spise vafler, kan vaffelen nytes på flere måter. Noen foretrekker smør og brunost, mens andre liker syltetøy, sukker eller rømme. Kun kreativiteten setter en stopper. Kanskje vaffeldagen i dag er en fin anledning til å prøve noe nytt?

Hva liker du best på vaffelen din? Del oppskrifter og tips i kommentarfeltet nedenfor.

FLØTEVAFLER: Matbloggeren Trine Sandberg nyter helst vaflene på terrassen på hytta. FOTO: TRINE SANDBERG
FLØTEVAFLER: Matbloggeren Trine Sandberg nyter helst vaflene på terrassen på hytta. FOTO: TRINE SANDBERG

Trine Sandberg, som til daglig driverTrines matblogg, feirer helst vaffeldagen på hytta med familien.

– Vi tar med røra og vaffeljernet på terrassen hvor vi steker og nyter dem hvis det er finvær, sier Sandberg.

Den populære matbloggeren synes at hvis man først skal feire vaffeldagen er det godt med fløte eller rømme i røra. Det gir ekstra god smak på vaflene.

Fløtevafler

150 gram smør, smeltet

400 gram hvetemel

75-100 gram sukker

1 ts bakepulver

1 ss vaniljesukker

En klype salt

1 ts kardemomme

4 dl melk

2 dl fløte (kan erstattes med rømme, kefir, melk)

3 egg

Smelt smøret og la det avkjøles noe. Bland alt det tørre. Ha i væsken og rør sammen til en jevn røre. Du kan fint bruke melk og fløte som har gått ut på dato i vaffelrøre. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin og kjør til en jevn røre. Ha deretter i eggene og rør videre. Til slutt røres det smeltede smøret inn.

La vaffelrøren svelle i minst 30 minutter. Ha vaffelrøre i vaffeljernet og stek til vaflene har en gylden farge på begge sider. Oppskriften gir cirka 10 vaffelplater.

Har du ikke fløte tilgjengelig, finner du sjømannskirkens prisbelønte vaffeloppskrift her.

VERDENS BESTE VAFLER: Nyt vafler med godt syltetøy til på den store vaffeldagen. FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG
VERDENS BESTE VAFLER: Nyt vafler med godt syltetøy til på den store vaffeldagen. FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG

60 millioner vaffelplater

❤ I fjor ble det kjøpt kakemiks for drøyt 182 millioner kroner, ifølge tall fra analyseselskapet AC-Nielsen.

❤ I samme tidsrom ble det også solgt tørr vaffelmiks for 73 millioner kroner.

❤ Fra Rieber & søn. ble det i 2011 solgt til sammen 1,8 millioner tonn tørr Toro vaffelmiks. Her inngår også glutenfri vaffelmiks. Omregnet til vaffelplater tilsvarer det rundt 60 millioner vaffelplater.

Kilde: brodogkorn.no, tine.no

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?