Derfor bør du spise epler

23. september 2013Aktuelt
EPLEHØST: Fine å se på, gode og spise. Og med mange næringsstoffer som er bra for kroppen. Foto: Hallgeir Vågenes
EPLEHØST: Fine å se på, gode og spise. Og med mange næringsstoffer som er bra for kroppen. Foto: Hallgeir Vågenes
Julia Renate Ingebrigtsen
Julia Renate Ingebrigtsen

Epler er godt for kroppen og hodet, og kan bidra til rent drikkevann. Høsten er høysesong for norske epler.

«Et eple om dagen holder doktoren unna», sier ordtaket. Og akkurat det stemmer godt, skal vi tro Sidsel Fiskaa Hagen, postdoktor hos matforskningsinstituttet Nofima.

- Nå er det et stort fokus på eple og helse. Nofima er blant annet med på et EU-prosjekt som skal finne ut hvilke spesifikke innholdsstoffer i eplet som gjør at man kan redusere hjerte- og karsykdommer, sier Hagen.

Ny forskning viser at epler kan virke gunstig mot flere ulike lidelser, i tillegg til hjerte- og karsykdommer. Hagen nevner i fleng:

- Ulike typer kreft, astma, diabetes, kroniske betennelsessykdommer og flere typer kognitiv svekkelse, eksempelvis Alzheimers, forteller hun, og legger til at man ennå ikke vet den direkte årsaken til at epler kan virke gunstig mot disse lidelsene.

Men for all del, ikke skrell eplet før du spiser det.

- Skallet inneholder flere og mer konsentrerte stoffer enn selve kjøttet. Derfor er det viktig å skylle, men ikke skrelle eplet, sier Hagen.

Rett under skallet finner vi også noe C-vitamin, så her er det bare å jafse i seg.

- Ulike eplesorter har ulik sammensetning av innholdsstoffer, så det kan være lurt å variere mellom sorter. Uansett, så er et eple tørsteslukkende, mettende, fiberrikt og kalorifattig, sier Hagen.

I saft, syltetøy, i kaker og pai. Epler kan brukes til så mangt, men visste du at denne frukten også kan bidra til å rense vann?

I sommer viste en forskningsrapport at skall fra epler og tomater kan brukes til å rense vann for miljøgifter. Studien ble gjort av Institutt for kjemi ved Universitetet i Singapore.

Ved å tilsette oksider av grunnstoffet Zirkonium til epleskall, ble skallet i stand til å trekke miljøgifter som fosfat og arsenitt ut av vannløsninger. Håpet er at metoden kan brukes til å rense drikkevann i områder som har dårlig tilgang til elektrisitet og mangler ressurser til å sette opp et vannrenseanlegg.

Det finnes over 7000 eplesorter i verden. Vi har alle hørt om Pink Lady og Granny Smith, men hva med Hampus eller Torstein?

- I samlingene våre har vi mellom to- og tre hundre eplesorter, sier Åsmund Asdal, seniorrådgiver hos Norsk institutt for skog og landskap/Norsk genressurssenter.

- Vi tar vare på disse gamle sortene som ingen bruker lenger, slik at de er tilgjengelige om noen vil ha dem.

Asdal forteller at de merker en økt etterspørsel etter gamle eplesorter, som ikke lenger er å få tak i på butikken. Alle har de hver sin variasjon i farge og smak.

- Det finnes søte spiseepler og det finnes syrlige matepler. Min egen absolutte eplefavoritt er Gravenstein. Gul Gravenstein, sier Asdal.

FAVORITT: Eplesorten Gravenstein er manges førstevalg. Foto: Hallgeir Vågenes
FAVORITT: Eplesorten Gravenstein er manges førstevalg. Foto: Hallgeir Vågenes

Eple- effekten

  • Epler blir spist sammen med honning under den jødiske nyttårsfeiringen rosj hasjaná, som symbol på et nytt søtt år.
  • Epleskiver som er tørket i ovnen, er en god og næringsrik snack. Tørk eplene på 90 grader til de har fått en fløyelsaktig hinne. Dette tar mellom én til halvannen time. Deretter skrur du ned temperaturen til 40-50 grader, og tørker videre til det ikke kommer mer fuktighet ut av skivene når du klemmer på dem. Dette tar omtrent et døgn.
  • Planter du et epletre av et frø fra en spesifikk eplesort, vil ikke denne sorten være den samme som vokser på treet. Derfor, for å holde liv i gamle eplesorter, må man ta vare på levende trær av de ulike sortene.
  • Steve Jobs, grunnlegger av data- og mobilgiganten Apple, valgte å kalle opp selskapet sitt etter den populære frukten etter et besøk på en eplefarm. Han mente navnet var «morsomt, inspirerende og ikke skremmende».

Kilder: Wikipedia, Frukt.no, Norsk institutt for skog og landskap/Norsk genressurssenter

Likte du denne artikkelen? Les også denne saken om hvorfor du også bør spise alger

Publisert: 23.09.2013 kl. 12:14
Oppdatert: 23.09.2013 kl. 16:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?