Til hovedinnhold

Slik lager du Tom Victor Gausdals luksusgryte til hverdags

14. november 2013Aktuelt
Foto: TV2/Ingvar Eriksson
Foto: TV2/Ingvar Eriksson

Utnytter du kvelden til å begynne morgendagens middag, har du fort en deilig gryte klar til neste ettermiddag. Mesterkokk Tom Victor Gausdal deler oppskriften på svinekjaker i mørkt øl, med en trøffel-potetmos som også er verdig enhver fest. 

Den prisbelønte kokken Tom Victor Gausdal (37) er et kjent fjes fra TV, hvor han blant annet har sittet i juryen under «Masterchef» med superkokkene Eyvind Hellstrøm og Jan Vardøen. Senere reiste han rundt med Fredrik Græsvik i «Til bords med fienden».

Denne høsten er mesterkokken tilbake på skjermene som deltaker i programmet «Kokkenes kamp» på TV2, der kremen av kremen kjemper mot hverandre i intensive konkurranser og dueller.

Vanlige slagerne

Nylig startet Tom Victor det populære spisestedet Smalhans i Oslo, i tillegg er han kjøkkensjef på Strand restaurant i Bærum. I en hektisk hverdag fylt med mye mat hender det at kokken selv blir matlei og spiser noe så enkelt som en fersk brødskive med gulost og smør.

Hjemme hos familien prioriter han også som regel enkel, men alltid hjemmelaget mat.

– Man blir jo lei av alt, så både jeg og kona liker å variere. Vi lager alt fra taco til tomatsuppe, samt fiskegrateng. Sistnevnte er den store hiten blant barna, og da blir jeg fornøyd når de får i seg fisk, sier Gausdal til Godt.

Lag gryte dagen før

Kokkens beste tips til god hverdagsmat er å begynne på middagen dagen før.

– Hvis du handler inn litt forskjellige kjøttstykker og har det liggende, så kan du lage noe på kvelden. Bruk oksebryst, høyrygg eller lignende godt kokekjøtt og kutt dem i gode biter. La det stå å putre i 2-3 timer på lav varme mens du ser på TV, tipser Gausdal og fortsetter:

– Neste dag er det bare å hive oppi grønnsaker, og du har en fantastisk gryte!

Nå deler Tom Victor Gausdal oppskriften med Godt på en nydelig svinekjakegryte i mørkt øl med potetmos. Oppskriften er hentet fra kokeboken «Mer» som han ga ut med Ole Martin Alfsen.

Svinekjaker i mørkt øl med trøffel-potetmos

Foto: Ingvar Eriksson
Foto: Ingvar Eriksson

Dette trenger du:

800 g pussede svinekjaker (her må du til en slakter!)

2-3 flasker mørk lager

1 løk, i båter

1 gulrot i skiver

4 hvitløksfedd

1 laubærblad

3 pepperkorn

1 kvist timian

Sitronsaft

Smør

Salt

Trøffel-potetmos:

400 g mandelpoteter

50 g smør

1 dl melk eller fløte

Salt og pepper

10-20 gram fersk trøffel, pusset og rengjort. Eller noen dråper trøffelolje.

Slik gjør du:

1. Legg kjaker i en kjele, ha i grønnsakene og fyll opp med øl. Legg i urter og salt. La småputre i om lag 2 timer, kjenn med en spiss kniv at de er helt møre. Ha i litt vann hvis det er lite igjen i kjelen.

2. Når kjakene er klare, siles kokekraften i en kjele og kokes inn til den tykner, smak til med salt, pepper, noen dråper sitronsaft og montér med et par skjeer smør.

3. Skrelte poteter kokes møre i vann. Hell av vann og damp tørre, visp inn smør og melk, smak til med salt, pepper og revet trøffel. Skallet skal sitte på, men pass på at det ikke er jord på den. Bruk eventuelt litt trøffelolje i stedet.

4. Server kjakene i dype tallerkener, hell over sausen og server med trøffelmosen.

Les også flere hverdagstips og oppskrifter fra andre mesterkokker:

Publisert: 14.11.2013 kl. 07:28
Oppdatert: 18.11.2013 kl. 09:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?