Slik får du faktisk brukt opp tomatpuréen

2. august 2022Aktuelt
KLASSIKER: Mange oppskrifter krever et par spiseskjeer tomatpuré. Men hva gjør du med resten?
KLASSIKER: Mange oppskrifter krever et par spiseskjeer tomatpuré. Men hva gjør du med resten?
Foto: Shutterstock

Slutt å kaste den lille tomatpuré-resten med denne oppskriftsoversikten.

Har du - som meg - kjøpt et glass tomatpuré, brukt to spiseskjeer, for så å sette glasset inn i kjøleskapet for å lide en kald og langsom død? La oss få en slutt på det, én gang for alle.

For selv om tomatpuré kanskje ikke er den dyreste varen i hyllen, er det ikke i disse dager (les: aldri) morsomt å kaste penger i søppelet. Eller bidra til mer matsvinn, for den saks skyld.

KAN BRUKES TIL SÅ MANGT: Tomatpuré kan brukes til alt fra chutney til italiensk gryte.
KAN BRUKES TIL SÅ MANGT: Tomatpuré kan brukes til alt fra chutney til italiensk gryte.
Foto: Krister Sørbø/VG

Anne Marie Schrøder er kommunikasjonssjef i Matvett, som jobber for å redusere matsvinn. Hun forteller at det er flere ting som påvirker hvor lenge en åpnet tomatpuré holder i kjøleskapet.

– Både hvor lenge den har stått ute uten lokk før du setter den inn, altså oksygentilførsel, og om du har brukt en skje som hadde et annet innhold på seg i tomatpureen. Matsmitte fører ofte til mugg, så det er viktig å ikke bruke skitten skje når du tar ut av glasset.

Hun fortsetter:

– Om du tar hensyn til disse faktorene er min erfaring at tomatpuré holder flere uker etter åpning i kjøleskapet.

Olje på toppen

Kanskje du har hørt om trikset der du kan helle olje på toppen av tomatpuréen, og så holder den seg lenger? Grunnen til at olje for eksempel bidrar til at pesto holder seg godt, er at oljen på toppen bidrar til at det kommer til mindre luft i glasset når en del av mengden er brukt opp.

OLJETE: Pesto, som består av blant annet basilikum, parmesan og pinjekjerner, inneholder gjerne mye olivenolje.
OLJETE: Pesto, som består av blant annet basilikum, parmesan og pinjekjerner, inneholder gjerne mye olivenolje.
Foto: Shutterstock

– Oksygentilførsel bidrar til bakterievekst og mugg, sier kommunikasjonssjefen.

På tomatpuré, derimot, er det ikke sikkert at det funker like bra.

– Jeg har ikke selv prøvd å helle olje på, og tror ikke det er nødvendig for god holdbarhet hvis man tar forholdsregler jeg nevnte tidligere. Og det kan også føre til at oljen blander seg med tomatpureen - og det er ikke ønskelig for smaken, sier Schrøder.

– Hva bruker du tomatpuré til, da?

– Jeg bruker tomatpure til pizzasaus, pastasaus, i gryteretter og på ostesmørbrød – et sunt alternativ til ketsjupen, tipser hun.

Tomatpuré til så mangt

Under har vi samlet en rekke oppskrifter som inneholder tomatpuré. De er organisert etter antall skjeer tomatpuré, slik at du enkelt kan velge ut rett etter hvor mye tomatpuré du har igjen.

Hvis du har kjøpt et klassisk tomatpuré-glass, kan du for eksempel lage hjemmelaget italiensk gryte én dag (som inneholder én spiseskje), og vodkapasta (som inneholder fire) en annen dag. Eller to retter som inneholder to litt rause spiseskjeer.

Hvis du likevel ikke finner nok retter til å få bukt med tomatpuréen din, kan du ifølge frysenettsiden (ja, du leste riktig) FreezeIt fryse ned tomatpuré i opptil seks måneder.

For å gjøre det ekstra enkelt, kan du da fryse ned i porsjonsposer eller - enda enklere - i isbitformer, så du lett kan poppe en rett i gryten når du måtte trenge det.

Én spiseskje tomatpuré

To spiseskjeer tomatpuré

Fire spiseskjeer tomatpuré

Publisert: 02.08.2022 kl. 15:14
Oppdatert: 02.08.2022 kl. 15:28


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?