Brygger kaffe uten kaffebønner
Frister det med en kopp kaffe brygget på resirkulerte daddelkjerner?
Det finnes mange måter å brygge kaffe på. Men å brygge kaffe på noe annet enn kaffebønner, det ryster nok mange kaffeelskere der ute. Men det er altså slik den Seattle-baserte bedriften Atomo Coffee planlegger å markere seg i kaffeindustrien.
I juni år lanserte de deres aller første kaffeprodukter: Kaldbrygget kaffe, brygget på ingen ringere enn resirkulerte daddelkjerner.
Med et bærekraftig fokus
Det var for fire år siden at Andy Kleitsch og Jarret Stopforth «sat out to change the world», ifølge Ed Hoehn, sjef for vekst og PR i Atomo Coffee.
Med en idé om å gjøre kaffe mer bærekraftig, for ja, kaffe er dessverre en klimaversting, bestemte de to amerikanerne seg for å skape kaffe brygget på noe helt annet enn kaffebønner.
– De så på ulike matkategorier som kunne dra nytte av mer bærekraftighet, og innså hvor skadelig kaffeproduksjon er for klimaet. Det krever ekstreme mengder vann å produsere kaffe, og kaffedyrking forårsaker økt avskoging. Kaffeindustrien har også et svært høyt karbonfotavtrykk bare basert på transporten som kreves for å frakte kaffen til forbrukerne, sier Hoehn til Godt.
Og her er det ikke å legge skjul på at daddelkaffen er et langt mer klimavennlig valg, skal man tro bedriften.
– Alt er hentet og produsert i USA. Vi mottar daddelsteiner fra bønder i California, som vi bruker til å lage kaffen.
Sammenlignet med tradisjonelt kaldbrygget kaffe, krever produksjonen av den bønneløse kaffen 94 prosent mindre vann, og den har et 93 prosent lavere karbonutslipp, ifølge Atomos nettsider.
Hvorfor dadler?
Etter at daddelkjerner er hentet inn, blir de prosessert, kvernet, og bløtlagt i en blanding av andre ingredienser, inkludert druer, sikori og koffein.
– Så luftbrenner vi dem, som man gjør med vanlig kaffe, og daddelkjernene ender opp med å se, lukte, smake og føles ut som ekte kaffe, sier Hoehn.
Men akkurat hvorfor daddelsteiner kan bli brukt til å imitere kaffe, er det ikke like lett å få svar på.
– Dadler er en god kilde til visse molekylære egenskaper som vi ønsket å bruke for å skape vår versjon av kaffebønner. Det er grunnen til at daddelkjerner ble valgt som en av hovedingrediensene i kaffebryggingen vår.
Han mener uansett at daddelkjernene bidrar til å skape både smaken, lukten og følelsen av ekte kaffe.
– Det er tilbakemeldingen vi får.
– Kaffe krever kaffebønner
Men norske kaffeeksperter er skeptiske til at daddelkjerner kan erstatte den folkekjære kaffebønnen.
– I prinsippet så tenker jeg at det ikke blir kaffe, det blir en slags te, sier Einar Kleppe Holthe, eier av kaffebaren Fuglen.
– Jeg vil påstå at kaffe krever kaffebønner fra en kaffeplante. Jeg ser ikke for meg at daddelkjernene vil bli en stor trussel mot kaffebønnene, sier han lattermildt.
Også årets norgesmester i kaffekunst, Alexander Monsen, mener at bare kaffe er kaffe.
– Jeg synes først og fremst at det er veldig gøy å høre at et sånt type produkt er på markedet, og jeg ser ikke på dette som noe negativt. Men det kommer ikke til å erstatte kaffe, det kan heller bli til et kaffelignende produkt, som havremelk er for melk.
En ting begge kaffeekspertene imidlertid kan støtte fullt og helt, er det bærekraftige aspektet ved daddelkaffen, for å kalle den det.
– Det er veldig bra at man jobber med gjenbruk av alle typer ressurser. Det er masse interessant som kan brygges på substituttprodukter.
Han avslutter med å trekke frem hvordan nordmenn under krigstiden brygget «kaffe» av brente erter og bark.
Atomos bønneløse kaffe smaker høyst sannsynlig hverken bark eller erter, men hva den faktisk smaker, er det ikke mulig for nordmenn å finne ut av med det første, med mindre vi tar oss en tur til Amerika.
Publisert: 22.07.2022 kl. 15:09
Oppdatert: 22.07.2022 kl. 16:01
Lag deg en gratis konto