Blåbærsesongen er i gang for fullt

9. august 2022Aktuelt
BLÅTT OG GODT: Blåbærene er her, så skynd deg ut i skogen før det plukkes tomt.
BLÅTT OG GODT: Blåbærene er her, så skynd deg ut i skogen før det plukkes tomt.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

De norske blåbærene står klare i skogen i flere deler av landet. Vi tipser om deilige måter du kan bruke dem på.

Sommerferien er på hell, men heldigvis kan vi få opp humøret igjen ved å plukke mengder med blåbær. Blåbærsesongen er nemlig i gang - i hvert fall sør i Norge - og vi har hørt rykter om store mengder bær i skogen om dagen.

Blåbær er jo som kjent ikke bare sunt, som en kilde til vitamin E, C og folat - og kostfiber. Selvplukkede norske blåbær smaker helt uovertruffent godt, og er en drøm å bruke i alt fra pai, kaker og syltetøy, til boller, pannekaker og ispinner.

Sure i nord

Anne Linn Hykkerud jobber som forsker i divisjonen for matproduksjon og samfunn i Nibio. Hun sier at det er stor variasjon av hvor mye blåbær det er, alt ettersom hvor i landet du befinner deg.

– Her i nord er sesongen akkurat startet, men jeg har hørt at det er godt over snittet med blåbær sørpå, sier hun.

– Hva er grunnen til at det er så mye bær i sør?

– Det er på grunn av naturlige variasjoner. For å få mye bær må forholdene på høsten i fjor være gode, og så må det være insekter som kan være tilstede til rett tid for å pollinere blomstene. Og så har det i tillegg vært en god sesong sørpå med både varme og nedbør, så det har ikke vært for tørt heller. Og det er bra for blåbærene.

PRAKTISK: Bærplukkeren er et praktisk hjelpemiddel når du skal plukke blåbær - men du risikerer å stå og renske bær i lang tid etterpå.
PRAKTISK: Bærplukkeren er et praktisk hjelpemiddel når du skal plukke blåbær - men du risikerer å stå og renske bær i lang tid etterpå.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sesongen i nord varierer med hvor langt nord man er og hvor høyt det er over havet, ifølge forskeren, men bærene er foreløpig litt sure.

– Jeg gikk en tur, og da var det veldig lite bær i forhold til i fjor, sier forskeren, som blant annet forsker på hvordan man kan forutsi hvor ville bær, som tyttebær, vil vokse, slik at man kan utnytte ressursen kommersielt.

Ta med bærplukkeren

Jim André Stene jobber som sanker og villbonde, og leverer ville vekster til en rekke topprestauranter i landet.

Han sier at han opplever at årets blåbærsesong er god i Trøndelag, men at bærene vokser flekkvis. Bærene i år er litt mindre, sier han, og de er søte og gode nå i litt solfylte områder.

– Man må gå der det er greit, men der det er blåbær, er det mye. Folk skal ikke være redd for å ta med bærplukkeren ut, sier Stene.

Han tipser om at soppsesongen er enda mer rå.

– Den kommer til å bli helt fabelaktig. Her i Trøndelag har vi hatt nedbør gjennom hele juli, og en del varme innimellom, så det har vært helt riktig for soppen. I forrige uke leverte vi 100 kilo med sopp, og det er veldig tidlig. Vi pleier ikke å levere sopp før i midten av august, forteller Stene.

Selv plukket han og selskapet 1,7 tonn vill sopp i fjor.

– Så det har vært noen knebøy, ler han.

La deg friste

Under har vi samlet noen av våre favorittoppskrifter med blåbær. Ta med deg bøtte, en plukker og gå deg en tur ut i skauen for litt sjelefred og blåbærplukking. Gevinsten er smakfull:

Publisert: 09.08.2022 kl. 15:08


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?